Det här erbjudandet är kopplat till programmet SustainGov, som är en del av Energimyndighetens, Formas och Vinnovas gemensamma satsning Impact Innovation.
Behov av en forskarskola för framtidens offentliga sektor
Offentlig sektor står inför många samhällsutmaningar. Offentlig sektors innovations- och förändringsförmåga är ett stort och växande tvärvetenskapligt forskningsfält som har väckt ett stort intresse såväl inom som utanför akademin. Hur offentlig sektors innovations- och förändringsförmåga kan mätas, vilka metoder som fungerar eller inte samt hur förmågan att samverka kan utvecklas är exempel på viktiga forskningsområden.
För SustainGov är det tydligt att det behövs nya styrmodeller, tankesätt, verktyg och policyer som främjar ett helhetsperspektiv, hanterar osäkerheter, möjliggör experiment och fokuserar på lärande, samskapande och faktiska effekter av insatserna. Med en sådan utgångspunkt är det oundvikligt att det kommer att finnas luckor i kunskapsbasen som måste fyllas för att göra den offentliga sektorn till en aktiv möjliggörare för hållbarhetsomställningen samt uppnå programmets mission.
Det innebär att många olika aktörer behöver reflektera över, omvärdera och ifrågasätta hur offentlig sektor arbetar idag. Detta bör dock göras med största eftertanke och aktsamhet. Förändringar i det gemensamma och det offentliga är av viktiga skäl något som görs långsamt och vaksamhet krävs kring hur och varför transformation sker. Här har vetenskapliga arbetssätt en tydlig roll, både för att skapa en djupare förståelse för nuläget, identifiera utmaningarna, förstå och utmana motstånd, men även för att experimentera och utveckla nya tankesätt och arbetsformer. Det innebär också att även akademin behöver utmanas och se över sina organisationer, strukturer och styrformer där traditionella disciplinära gränser och administrativa pålagor inte alltid stödjer möjligheterna att bidra till SustainGovs mission.
Syfte med utlysningen
Syftet med utlysningen är att genom en nationell forskarskola främja forskning för att bättre förstå dynamiken i den offentliga sektorns organisering, identifiera bästa praxis och ta fram kunskap, metoder och underlag för ett välgrundat beslutsfattande. Syftet är också att skapa och stödja en kritisk massa av forskare som tillsammans med behovsägare i offentlig sektor kan och vill bedriva tvärvetenskaplig forskning till gagn för samhället samt dela resultat med andra forskare både i Sverige och utomlands. På så sätt ökas kunskapen för att möjliggöra en hållbar omställning och reformera den offentliga sektorn genom ett samskapande arbetssätt som drivs av en gemensam mission.
Erbjudandet som denna utlysning avser är därför en transdisciplinär och samskapande forskarskola där nedanstående sammanfaller:
- offentlig sektors behov av kunskap och underlag för ett välgrundat beslutsfattande,
- akademins förmåga att utmana och ifrågasätta men samtidigt fördjupa och säkerställa kunskapsbehov, samt
- en form där akademi och behovsägare tillsammans skapar missionsdriven kunskap och utmanar varandra.
Forskarskolan ska löpande reflektera över de ansatser och teoretiska ramverk som används och behöver utvecklas samt vilka lärdomar som kan dras och på vilket sätt det kan innebära ett lärande för forskning kring samhällets hållbarhetsomställning.
Forskarskolan ska skapa möjligheter för nya forskare (doktorander) att vara transdisciplinära, det vill säga skaffa sig färdigheter i att utföra högkvalitativ forskning, i utkanten av vanliga disciplinära och metodologiska stuprör, tillsammans med aktörer i offentlig sektor. Det behöver därför finnas mål i forskarskolan som uttryckligen belyser vikten av att bryta normer och traditionella strukturer i det akademiska arbetet. Dessutom krävs ett fördjupat samskapande med behovsägare kring förståelse av behov och framtagandet av ny kunskap och reformförslag. Forskarskolan behöver även konstrueras så att insikterna kring de utmaningarna som doktoranderna möter hanteras, så att de vågar och orkar arbeta på nya och innovativa sätt.
Forskarskolan är tänkt att genomföras i tre faser (A, B och C) vilka beskrivs mer utförligt i avsnitt 4. Detta erbjudande gäller genomförandet av forskarskolans första fas (Pilotfas A) med finansiering av en koordineringsfunktion och minst tio doktorander på heltid. Endast ett projekt, motsvarande forskarskolans fas A, kan komma att beviljas finansiering inom denna utlysning.
Förutsättningar för forskarskolan
Forskarskolans särskilda karaktärsdrag och förutsättningar omfattar följande:
- En bred mobilisering av behovsägare som ger direkt insikt i problem och frågeställningar relevanta för innovation och förändringsprocesser i offentlig sektor.
- Medverkan av behovsägare genom hela forskningsprocessen för att möjliggöra datainsamling, deltagande forskning, kunskapsspridning, implementering och uppföljning i offentlig sektor.
- Behovsägarnas vilja och engagemang i att ge plats för innovativ forskning i samverkan mellan offentlig verksamhet och akademi samt deras beredskap och mod att genomföra förändringsprocesser baserat på ny kunskap.
- Behovsägarnas åtagande att öppna upp för deltagande forskning inom existerande organisationer.
- Främjande av tvärvetenskapliga ansatser genom deltagande av flera universitet och högskolor och genomförande av många gemensamma aktiviteter (doktorandkurser, handledarutbildningar, gemensamma transdisciplinära och tvärsektoriella projekt i offentlig sektor).
- Öppenhet och transparens inklusive möjligheten för andra doktorander och handledare med närliggande forskningsområden att delta i vissa av forskarskolans aktiviteter (exempelvis kurser, seminarier, workshops och möten).
- Reflektion kring och vilja att bidra till förflyttning av universitet och högskolor, inklusive plan för att dra lärdomar från forskarskolans arbete.
- Åtagande att löpande dela med sig av lärdomar till berörda aktörer, både direkt och via programmet.
Vad är viktigt i Impact Innovation?
Nedan listas några punkter som är viktiga för satsningen Impact Innovation som helhet.
Vikten av ett systemperspektiv och framsyn
Problem med en entydig lösning är inte i fokus för Impact Innovation. Programmens utmaningar är svåra att greppa, föränderliga över tid, svåra att beskriva fullständigt eller synbart självmotsägande. Att ha ett systemperspektiv är därför viktigt, det vill säga att titta på helheten och inte bara delarna och stuprören utan dess inbördes kopplingar. Systemperspektivet är en förutsättning för samhällsavtryck.
För att kunna ta de beslut som krävs för systemomställning behövs verktyg som kan hjälpa oss att försöka föreställa oss vad som väntar framöver. Framsyn kan förbereda inför möjliga händelser i framtiden, hur man ska hantera dem och skapa underlag för strategiska beslut. Intressanta framtidsbilder eller framtidsscenarier kan exempelvis röra förändrade beteenden, nya affärsmodeller eller nya tjänster och tekniker.
Vikten av aktivt deltagande, användarinvolvering och policyutveckling
För att kunna påverka helheten i ett system behöver aktörer som har olika perspektiv och som arbetar i olika sektorer, branscher och delar av värdekedjan involveras. Aktörerna behöver delta aktivt med både befogenheter och ansvar. Inte bara skaparna och möjliggörare behövs, utan även användare måste involveras tidigt. Detta för att vara säker på att rätt lösningar utvecklas men också för att skapa hållbara finansieringsmodeller över tid och förvaltningsstrukturer för lösningarna. På så sätt kan de skalas upp, spridas och nyttiggöras för största effekt i systemet.
Dessutom krävs aktivt arbete med att undanröja eventuella hinder för införande av lösningarna med hjälp av policyutveckling för att till exempel anpassa lagar och regler. Det betyder att det är viktigt att involvera till exempel systemförvaltare och utvecklare, problemägare, leverantörer samt användare redan i formuleringen av utmaningen.
Vikten av att ha internationalisering som utgångspunkt
Programmen inom Impact Innovation har ett starkt internationellt perspektiv, detta för att kunna bidra till sina missioner och delmål. Lösningar eller sammanhang kan finnas internationellt, eller så kan framtida nya lösningar skapa internationellt intresse eller konkurrenskraft och behov av att knyta till sig internationella aktörer. Programmen inom Impact Innovation arbetar därför med ett internationellt perspektiv och en aktiv omvärldsbevakning.
Vikten av hållbar systemomställning
Impact Innovation ska bidra till global konkurrenskraft genom omställning för hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen i Agenda 2030, där jämställdhet är ett prioriterat område. Alla insatser och projekt vi finansierar bedöms därmed utifrån hur de bidrar till detta perspektiv. Vi följer därför alltid upp och bedömer:
- Om kvinnor och män på ett jämställt sätt deltar i projektet, tar del av bidraget samt har inflytande och makt över projektet.
- Hur väl projektet analyserar och tar ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemformulering, lösningar och effekter.
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Mer information om SustainGov
Programmets mission
SustainGovs mission är att till 2035 ha uppnått en reformerad offentlig sektor som på ett holistiskt sätt främjar och faciliterar hälsa och välbefinnande för alla invånare oberoende av geografi och socio-ekonomisk status samt säkerställer samhällets hållbarhetsomställning inom planetens gränser.
Programförklaring
Programmet har en tioårig horisont uppdelad på två perioder. För att ge SustainGov en tydligare riktning har ett antal fokusområden tagits fram för den första perioden fram till 2028. Dessa fokusområden vägleder arbetet framöver inom programmet och i de utlysningar om stöd som riktar sig till olika aktörer på lokal, regional, nationell och på sikt internationell nivå. Inom varje fokusområde står systemproblematiken för offentlig sektor i centrum. På så sätt ges förutsättningar för att aktörer tar på sig att utforma och testa nya arbetssätt och lösningar samt att lära av varandra i riktning mot missionen.
SustainGovs fokusområden för 2025–2028:
Systemövergripande samhandling vid komplexa vårdbehov
Invånare med komplexa vårdbehov, som står för en stor del av vård- och omsorgskostnaderna, möts idag av fragmenterade system och bristande samordning. Detta skapar kvalitetsbrister, ineffektiv resursanvändning och ojämlikhet. För att möta framtidens behov krävs en förnyad och samverkande offentlig sektor, där individens hälsa, dess egna förmåga och resurser samt långsiktiga välbefinnande står i centrum.
Ett inkluderande samhälle för alla
Många grupper i samhället, såsom personer med funktionsvariationer, låg utbildning eller utlandsfödda, möter betydande hinder för att delta fullt ut i samhället. Strukturella problem, begränsade resurser i kommuner och bristande samordning förvärrar utanförskapet. För ett mer inkluderande samhälle krävs gemensamma insatser från offentlig sektor som adresserar grundläggande orsaker och stärker individers möjlighet till delaktighet och medskapande.
Framtidssäkrad livsmedelsförsörjning för hälsa och välbefinnande
Sverige står inför stora utmaningar med en låg självförsörjningsgrad och ett sårbart livsmedelssystem, samtidigt som klimatförändringar och ohälsosamma kostvanor påverkar både miljön och folkhälsan. En framtidssäkrad livsmedelsförsörjning kräver långsiktiga och hållbara lösningar som stärker beredskapen, minskar miljöpåverkan och säkerställer tillgång till näringsriktig och prisvärd mat för alla. Nuvarande fragmenterad styrning och komplexa målkonflikter är utmanande i detta sammanhang.
Framtidens samhällskontrakt – förnyad relation mellan invånare och offentlig sektor
För att hantera komplexa samhällsutmaningar behöver offentlig sektor omdefiniera sin egen roll och förnya relationen till invånare, näringsliv och civilsamhälle i alla delar. Ett förnyat samhällskontrakt bygger på att offentlig sektor möjliggör för aktiv samhandling, kring hållbara och gemensamma lösningar, tillsammans med invånaren och övriga aktorer i samhället. Genom att aktivt utgå från målgruppens behov, involvera andra i leveransen och styra på långsiktiga effekter stärks tilliten till offentlig sektor, samhällets gemensamma resurs, och i förlängningen även demokratin.
Läs mer om SustainGov på programmets hemsida: SustainGov.
Fritt tillgängliggörande av vetenskapliga publikationer och resultat
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ökar möjligheten för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.