Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Impact Innovation: Forsknings- och utvecklingsprojekt inom tekniska insatsområden i programmet Swedish Metals and Minerals

Utlysningen syftar till att främja utvecklingen av innovativa lösningar och förbättringar med nyhetsvärde inom ramen för de tekniska insatsområdena i programmet Swedish Metals & Minerals scopedokument. Genomförda projekt förväntas höja utvecklingsnivån hos lösningen eller förbättringen på ett sätt som ger ett tydligt och betydande bidrag till programmets mission ”Att säkerställa en hållbar och resilient metall- och mineralförsörjning för samhällets omställning”. Erbjudandet ingår i Swedish Metals & Minerals som är ett program inom Energimyndighetens, Formas och Vinnovas gemensamma innovationssatsning Impact Innovation.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Projekt med karaktär av industriell forskning eller experimentell utveckling som bidrar till Swedish Metals & Minerals mission genom lösningar eller förbättringar inom programmets tekniska insatsområden.

Vem kan söka?

Konsortier med minst tre projektparter, varav minst en svensk forskningsorganisation (universitet, högskola eller forskningsinstitut) och minst ett företag med verksamhet i Sverige. Samtliga projektparter ska vara juridiska personer.

Hur mycket kan ni söka?

Det finns inget fastslaget högsta bidragsbelopp per projekt, men 20-30 projekt förväntas kunna finansieras inom utlysningens budget på 125 miljoner kronor. Vinnovas bidrag får uppgå till max 60 procent av projektets totala stödberättigande kostnad.

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Erbjudandet ingår i Swedish Metals & Minerals, ett program inom Energimyndighetens, Formas och Vinnovas gemensamma innovationssatsning Impact Innovation. Programmets mission lyder ”Att säkerställa en hållbar och resilient metall- och mineralförsörjning för samhällets omställning”.

      Genom finansiering av forsknings- och utvecklingsprojekt syftar denna utlysning till att främja utvecklingen av innovativa lösningar och förbättringar som stödjer Swedish Metals & Minerals mission inom ramen för något eller några av programmets tekniska insatsområden ”Technological Action Areas” enligt avsnitt 2.1 i programmets scopedokument som finns på Scope - Swedish Metals & Minerals.

      Den föreslagna lösningen eller förbättringen förväntas ha ett nyhetsvärde och finansierade samt framgångsrikt genomförda projekt förväntas höja utvecklingsnivån hos lösningen eller förbättringen på ett sätt som ger ett tydligt och betydande bidrag till programmets mission.

      Utlysningen riktar sig till konsortier bestående av minst tre projektparter, varav minst en svensk forskningsorganisation och minst ett företag med verksamhet i Sverige. Aktörsroller som är relevanta för projektets genomförande och möjligheter att nyttiggöra projektresultat förväntas vara representerade i projektkonsortiet. Exempel på aktörsroller kan vara behovsägare, lösningsägare, resultatspridare och förvaltare av projektresultat. Projektdeltagarna ska vara juridiska personer.

      Det finns inget fastslaget högsta bidragsbelopp per projekt, men 20-30 projekt förväntas kunna finansieras inom ramen för utlysningens budget på 125 miljoner kronor.

      Vinnovas bidrag får uppgå till maximalt 60 procent av projektets totala stödberättigande kostnad.

      Projektets löptid får vara högst 48 månader och senaste slutdatum för projektets genomförande är 17 november 2029.

    • Denna utlysning genomförs inom ramen för Impact Innovation-programmet Swedish Metals & Minerals. Impact Innovation är Sveriges stora innovationssatsning för att tackla vår tids och framtidens utmaningar. I samarbeten mellan privata, offentliga och ideella aktörer organisationer möter Impact Innovation verkliga teknik- och samhällsbehov med banbrytande lösningar. På väg mot ett hållbart och konkurrenskraftigt Sverige, attraktivt att leva i för alla. Tillsammans visar vi vad som är möjligt och går före internationellt.

      Swedish Metals & Minerals mission lyder ”Att säkerställa en hållbar och resilient metall- och mineralförsörjning för samhällets omställning". Detta innebär att öka och säkra tillgången på metaller och mineral samtidigt som det planetära avtrycket av utvinning och produktion minskas. Programmets bakgrund och de insatsområden som bedöms vara centrala för att uppfylla missionen är närmare beskrivna i programmets scopedokument som finns på Scope - Swedish Metals & Minerals.

      Genom finansiering av forsknings- och utvecklingsprojekt syftar utlysningen till att främja utvecklingen av innovativa lösningar och förbättringar som stödjer programmets mission inom ramen för något eller några av programmets tekniska insatsområden ”Technological Action Areas” enligt avsnitt 2.1 i scopedokumentet. Den föreslagna lösningen eller förbättringen förväntas ha ett nyhetsvärde och finansierade samt framgångsrikt genomförda projekt förväntas höja utvecklingsnivån hos lösningen eller förbättringen på ett sätt som ger ett tydligt och betydande bidrag till programmets mission.

      Projektansökningar förväntas bygga på en analys av projektidéns potential, inklusive bedömning av utvecklingsbehov, kommersiella och tekniska fördelar, hållbarhet och risker. Analysen kan, men behöver inte, vara resultatet av en genomförbarhetsstudie inom Swedish Metals & Minerals.

      Parallellt med denna utlysning genomför Energimyndigheten en tematisk utlysning inom Swedish Metals & Minerals. Energimyndighetens utlysning har titeln ”Impact Innovation: Brådskande utmaningar inom Swedish Metals & Minerals” och omfattar fyra specificerade teman

      • möjliggöra tillgången till kritiska råmaterial från Sverige
      • ökad användning av skrot och andra sekundära råmaterial
      • hållbar vattenhantering inom gruv- och metallproduktionssektorerna
      • minskning av miljöavtrycket från stora avfallsströmmar inom gruv- och metallproduktionssektorerna.

      Energimyndighetens utlysning har inriktning mot kortare projekt där projektresultaten kan komma till användning i närtid. Potentiella sökande konsortier uppmuntras att utvärdera om Energimyndighetens tematiska utlysning kan vara mer lämplig för den aktuella projektidén.

      Bidra till en hållbar systemomställning

      Impact Innovation ska bidra till global konkurrenskraft genom omställning för hållbar utveckling i linje med FN:s globala hållbarhetsmål, definierade i Agenda 2030. För Swedish Metals & Minerals uttrycks det genom programmets mission som lyder ”Att säkerställa en hållbar och resilient metall- och mineralförsörjning för samhällets omställning". Detta innebär att öka och säkra tillgången på metaller och mineral samtidigt som det planetära avtrycket av utvinning och produktion minskas.

      Vinnova prioriterar två perspektiv i Agenda 2030: jämställdhet och klimatomställning. Insatser och projekt som Vinnova finansierar bedöms utifrån hur de bidrar till dessa perspektiv.

      I denna utlysning bedömer vi framför allt detta:

      • Om kvinnor och män på ett jämställt sätt deltar i projektet, tar del av bidraget samt har inflytande och makt över projektet.
      • Projektets potential att bidra till klimatomställning och mål enligt Agenda 2030 med hänsyn tagen till aspekter som är aktuella och relevanta inom det eller de tekniska insatsområden som projektet adresserar.

      Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss

      Agenda 2030 som drivkraft för innovation

      Tillgängliggöra vetenskapliga publikationer och resultat

      När resultat från forskning och innovation görs fritt tillgängliga kan fler bidra till att lösa samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att tillgängliggöra resultat för alla. Därför ska all eventuell vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.

    • Utlysningen riktar sig till konsortier bestående av minst tre projektparter, varav minst en svensk forskningsorganisation och minst ett företag med verksamhet i Sverige. Konsortierna kan bestå av företag, offentliga organisationer, icke-statliga organisationer, forskningsinstitut, universitet, högskolor och andra relevanta aktörer som har kompetens och förmåga att genomföra projektet.

      Aktörsroller som är relevanta för projektets genomförande och möjligheter att nyttiggöra projektresultat förväntas vara representerade i projektkonsortiet. Exempel på aktörsroller kan vara behovsägare, lösningsägare, resultatspridare eller förvaltare av projektresultat. Projektparterna ska vara juridiska personer.

      Projektpart som söker bidrag ska vara svensk juridisk person. Med svensk juridisk person likställs i detta avseende utländsk organisation som har filial eller driftställe i Sverige. Kostnaderna i projektet ska då kunna hänföras till filialens eller driftställets verksamhet. Utländska aktörer som saknar filial eller driftställe i Sverige kan vara projektdeltagare utan finansiering från Vinnova.

    • Denna utlysning avser finansiering av forsknings- och utvecklingsprojekt som genom innovativa lösningar eller förbättringar stödjer programmets mission inom ramen för något eller några av programmets tekniska insatsområden enligt avsnitt 2.1 i programmets scopedokument som finns på Scope - Swedish Metals & Minerals.

      Projekten ska ha karaktären av industriell forskning eller experimentell utveckling i enlighet med definitionerna i artikel 25 i EU-kommissionens förordning (651/2014) om allmänna gruppundantag (GBER). Detta gäller för projektens inriktning och innehåll oavsett om förordningen är tillämplig på enskilda projektparters deltagande. Inom ramen för utlysningen finansierar vi därför inte

      • rutinmässiga eller återkommande ändringar av befintliga varor, produktionslinjer, tillverkningsprocesser, tjänster eller andra pågående verksamheter. Detta gäller även om ändringarna kan innebära förbättringar
      • kurser, marknadsföring, försäljning, ordinarie affärsutveckling, löpande drift, kvalitetssäkring, certifiering eller motsvarande, investering i utrustning eller verktyg, samt immaterialrättsliga strategier och skydd

      För korta beskrivningar av industriell forskning och experimentell utveckling, se avsnitt 5. För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag.

      Vilka kostnader kan Vinnova finansiera?

      Vinnovas finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr vilka slags kostnader som kan finansieras. Dessa kallas stödberättigande kostnader.

      I den här utlysningen är följande typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter.
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal.
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör. Kostnader för konsulttjänster från utomstående får utgöra maximalt 20 procent av en projektparts budget. Undantagsvis kan vi godta en högre andel än 20 procent vid särskilda behov. Ni måste då i ansökan i detalj beskriva konsultinsatserna samt tydligt motivera behovet av dessa. Beskrivningen och motiveringen vägs in i bedömningen av ansökan.
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet.
      • Indirekta kostnader: Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning.
        En projektparts indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av projektpartens personalkostnader. Universitet, högskolor samt vissa forskningsorganisationer och statliga myndigheter har högre maxgränser beroende på typ av verksamhet.

      För fullständig beskrivning av dessa typer av kostnader, se Anvisning till stödberättigande kostnader.

      Vilka krav gäller för kostnader i projekt som Vinnova finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara:

      • nödvändig för aktiviteterna i projektet
      • bokförd korrekt och separat från organisationens övriga kostnader

      En organisation får inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se Anvisning till stödberättigande kostnader.

    • Reglerna om statligt stöd styr hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms individuellt för varje organisation. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje projektpart kan få.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      Det finns inget fastslaget högsta bidragsbelopp per projekt, men 20-30 projekt förväntas kunna finansieras inom ramen för utlysningens budget på 125 miljoner kronor.

      Vinnovas bidrag får uppgå till maximalt 60 procent av projektets totala stödberättigande kostnad.

      Hur stort bidrag kan en projektpart få?

      Hur stort bidrag en deltagande projektpart kan få beror främst på:

      • vilka aktiviteter som projektparten ska genomföra i projektet
      • projektpartens storlek och verksamhet

      En organisation som erbjuder någon form av tjänst eller produkt på en marknad anses bedriva ekonomisk verksamhet. Det har ingen betydelse hur organisationen finansieras, om den är offentlig eller privat, eller om den har ett vinstsyfte. Det spelar heller ingen roll vilken rättslig form verksamheten har. Till exempel om det är ett aktiebolag, ett handelsbolag, en ekonomisk förening, en ideell förening eller en stiftelse.

      Kontakta utlysningsansvarig om ni är osäkra på om en organisation i ert projekt bedriver ekonomisk verksamhet. Organisationen ansvarar dock själv för att bedöma om den bedriver ekonomisk verksamhet.

      I den här utlysningen använder vi följande stödgrunder:

      • Inte statsstöd (till organisationer som i projektet inte deltar med ekonomisk verksamhet)
      • Stöd av mindre betydelse, även kallat de minimis-stöd, i enlighet med EU-kommissionens förordning (2023/2831) om stöd av mindre betydelse
      • Stöd till industriell forskning i enlighet med artikel 25 i EU-kommissionens förordning (651/2014) om allmänna gruppundantag (GBER)
      • Stöd till experimentell utveckling i enlighet med artikel 25 i EU-kommissionens förordning (651/2014) om allmänna gruppundantag (GBER)

      Dessa fyra stödgrunder beskrivs mer i detalj nedan.

      Inte statsstöd

      Den här stödgrunden kan endast användas för bidrag till organisationer som inte bedriver ekonomisk verksamhet. Hit räknas oftast universitet och högskolor, forskningsinstitut som deltar i sin icke ekonomiska verksamhet och andra organisationer som inte erbjuder en tjänst eller produkt på en marknad. Vi kan finansiera upp till 100 procent av en sådan organisations kostnader.

      Stöd av mindre betydelse, även kallat de minimis-stöd

      Denna stödform kan användas för bidrag till organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet. Vi kan genom stöd av mindre betydelse finansiera upp till 100 procent av en projektparts kostnader.

      En organisation kan ta emot maximalt 300 000 euro över en treårsperiod i den här stödformen, oavsett finansiär och projekt. Det betyder att om samma organisation tidigare har tagit emot stöd av mindre betydelse från Vinnova eller andra finansiärer, så påverkar det hur stort stödet kan bli i den här utlysningen.

      Lämna in ett intyg om stöd av mindre betydelse när ni skickar in ansökan. Det krävs för att vi ska kunna bevilja detta stöd.

      Intyg om stöd av mindre betydelse

      Vi beviljar bidrag i enlighet med EU-kommissionens förordning (2023/2831) om stöd av mindre betydelse.

      Stöd till industriell forskning och experimentell utveckling

      Dessa stödgrunder används för bidrag till organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet.

      Vad är industriell forskning och experimentell utveckling?

      Industriell forskning kan förenklat beskrivas som att söka ny kunskap genom planerad forskning eller kritisk analys för att utveckla eller markant förbättra produkter, processer eller tjänster.

      Experimentell utveckling kan förenklat beskrivas som att kombinera, forma och använda befintliga kunskaper för att ta fram nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster.

      För fullständiga definitioner, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Hur stor andel av kostnaderna kan vi finansiera?

      Organisationens storlek och typ av aktivitet avgör hur stor andel av kostnaderna vi kan finansiera, det vill säga den maximala stödnivån.

      Aktivitet

      Litet företag

      Medelstort
      företag

      Stort företag

      För industriell forskning och experimentell utveckling gäller dessa maximala stödnivåer:

      Industriell forskning

      70 %

      60 %

      50 %

      Om projektet omfattas av någon av bonusgrunderna. Se vad som menas med bonusgrund nedan.

      80 %

      75 %

      65 %

      Experimentell utveckling

      45%

      35 %

      25 %

      Om projektet omfattas av någon av bonusgrunderna. Se vad som menas med bonusgrund nedan.

      60 %

      50 %

      40 %

      Hur EU definierar små och medelstora företag framgår i Användarhandledning om definitionen av SMF-företag som du hittar här.

      Bonusgrunder

      Om projektet omfattas av en bonusgrund kan vi finansiera en högre andel av kostnaderna enligt tabellen ovan. Exempel på bonusgrunder är:

      • Faktiskt samarbete: Viss nivå av samarbete mellan små och större företag, mellan företag i två olika europeiska länder eller mellan forskningsorganisationer och företag
      • Spridning av resultat: Omfattande spridning genom exempelvis konferenser eller öppna databaser.

      För fullständig information om dessa och övriga bonusgrunder, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Vi beviljar bidrag i enlighet med artikel 25 i EU-kommissionens förordning (651/2014) om allmänna gruppundantag (GBER).

    • För att vi ska ta ställning till och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa formella krav. Är kraven inte uppfyllda, avslås ansökan direkt.

      Krav på projektkonsortiets sammansättning

      • Det sökande konsortiet innehåller minst tre projektparter, varav minst en svensk forskningsorganisation (universitet, högskola eller forskningsinstitut) och minst ett företag med verksamhet i Sverige. Olika arbetsställen eller arbetsplatser i en organisation, till exempel olika institutioner på ett universitet, räknas som en projektpart då de utgör en och samma juridiska person.

      Krav på organisationsform hos projektparter

      • Alla projektparter ska vara juridiska personer. Fysiska personer eller enskilda firmor kan alltså inte delta som projektparter.
      • Den koordinerande projektparten ska vara en svensk juridisk person och bedriva verksamhet i Sverige.
      • De projektparter som söker bidrag från Vinnova är antingen svenska juridiska personer eller utländska organisationer som har filial eller driftsställe i Sverige och där kostnaderna i projektet är hänförliga till filialens eller driftställets verksamhet.

      Krav på projektet

      • Projektet får inte ha påbörjats innan ansökan lämnas in.

      Krav på ansökan

      • Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska.
      • Ansökan ska följa de anvisningar som ges i avsnitt 9.
      • Ansökan ska innehålla alla bilagor som efterfrågas i avsnitt 9.
      • Ansökan ska inte innehålla bilagor utöver de som efterfrågas i avsnitt 9.
      • Bilagorna ska vara skrivna på tillhandahållna mallar, uppfylla formateringskrav och inte överstiga maximala antal sidor enligt avsnitt 9.
      • Avsiktsförklaringar från samtliga projektparter ska finnas bilagda, vara komplett ifyllda samt undertecknade av behörig person. Även forskningsorganisationer ska lämna avsiktsförklaring.
    • Vad bedömer vi?

      Potential
      1. Det framgår på ett trovärdigt sätt att projektet adresserar ett eller flera tekniska insatsområden i avsnitt 2.1 i Swedish Metals & Minerals scopedokument.
      2. Det framgår tydligt av ansökan vad projektet förväntas resultera i och leverera samt på vilket sätt projektets förväntade resultat kommer att bidra till Swedish Metals & Minerals mission enligt scopedokumentet. Bedömningen inkluderar projektets potential att bidra till klimatomställning och mål enligt Agenda 2030 med hänsyn tagen till aspekter som är aktuella och relevanta inom det eller de tekniska insatsområde(n) som projektet adresserar.
      3. Det framgår tydligt av ansökan på vilket sätt den föreslagna lösningen eller förbättringen är ny eller signifikant bättre än motsvarande som redan tillämpas i Sverige och internationellt, samt att dess ekonomiska och tekniska förutsättningar är analyserade.
      4. Hur väl ansökan beskriver vad som är nästa steg efter ett framgångsrikt projekt, samt hur projektet planerar att anpassa leveranserna i förhållande till de organisationer (inom eller utanför det nu aktuella projektkonsortiet) som förväntas kunna ta detta steg.
      Aktörer
      1. Projektkonsortiets förutsättningar att genomföra projektet samt säkerställa användning och nyttiggörande av projektets resultat.
      2. I vilken mån ansökan trovärdigt visar att de kompetenser som krävs för ett framgångsrikt genomförande av projektet finns tillgängliga, antingen direkt i projektkonsortiet eller som indirekt nåbara via exempelvis projektparter, specificerade konsulter eller referensgrupp till projektet.
      3. Hur väl balanserad projektgruppen är när det gäller könsfördelning samt fördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män.
      4. Hur väl konsulttjänster beskrivs och behovet av konsulttjänster motiveras för eventuella projektparter vars budget innehåller mer än 20 procent konsultkostnader.
      Genomförbarhet
      1. Hur väl ansökan identifierar och beskriver nyckelutmaningar för utvecklingen av den tänkta lösningen eller förbättringen, samt analyserar risker i genomförandet.
      2. I vilken mån projektbeskrivningen visar att projektets tids- och aktivitetsplan:
        - innehåller aktiviteter som överensstämmer med definitionerna av industriell forskning eller experimentell utveckling (se avsnitt 5).
        - är lämplig sett till projektets mål och ambitioner.
        - är logisk och rimlig sett till tillgängliga resurser som budget, kompetens, utrustning, projekttid med mera i förhållande till vad som ska utföras.
      3. Hur väl ansökan identifierar vilka risker som finns i genomförandet samt beskriver en lämplig plan för hantering av dessa.
      4. Det framgår tydligt av ansökan på vilket sätt angreppssättet är nytt eller på annat sätt skiljer sig från angreppssätt som använts vid eventuella tidigare försök att adressera samma eller liknande frågeställningar. Detta delkriterium ingår inte bedömningen av projektförslag som gäller nya frågeställningar som det inte tidigare har gjorts försök att adressera.
      Hur bedömer vi?

      Projekturvalet hanteras av Vinnova i en process där ansökningar som uppfyller de formella kraven i avsnitt 6 konkurrerar med varandra om utlysningens budget.

      De ansökningar som uppfyller de formella kraven enligt avsnitt 6 värderas i förhållande till ovanstående bedömningskriterier av externa bedömare. Bedömarna är förordnade av Vinnova och arbetar under sekretess och tystnadsplikt. Bedömningen baseras på den elektroniska ansökan som lämnats in via Vinnovas e-tjänst (se avsnitt 9).

      De externa bedömarnas samlade värdering resulterar i en rekommendation till Vinnova. Baserat på bedömarnas rekommendation och Vinnovas bedömning av finansiell status (se nedan) fattar vi beslut om vilka ansökningar som beviljas finansiering och vilka som avslås. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vi bedömer även finansiell status

      Innan vi beslutar om finansiering gör vi också en samlad bedömning av den organisatoriska och finansiella statusen hos de som får finansiering. Vi använder oss av information som vi får från kreditupplysningar, för närvarande från Dun & Bradstreet.

      För att vi ska bevilja finansiering gäller detta:

      • Organisationer som söker finansiering för personalkostnader måste vara registrerade som arbetsgivare hos Skatteverket. Detta gäller även organisationer som budgeterar för personalkostnader men inte söker finansiering från Vinnova.
      • Organisationer får inte vara på obestånd, eller genomgå likvidation eller företagsrekonstruktion. De ska heller inte ha obetalda skulder hos Kronofogdemyndigheten av betydelse.
      • Aktiebolag får inte ha förbrukat hälften eller mer av sitt aktiekapital.
      • Små och medelstora företag måste på begäran kunna visa att de har ekonomisk täckning att genomföra projektet enligt sin budget i ansökan. De kan inte använda offentliga bidrag eller egna medel avsedda för andra projekt för att täcka projektkostnader i denna utlysning.
    • När urvalsprocessen är avslutad och Vinnova fattat beslut om att antingen bevilja eller avslå er ansökan, så meddelar Vinnova beslutet till den koordinerande projektparten. Programkontoret för Swedish Metals & Minerals får information om utfallet. Vårt beslut kan inte överklagas.

      I beslut om en beviljad ansökan anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat detta:

      • Att ni ska underteckna ett särskilt dokument där ni godkänner er medverkan och åtar er att genomföra projektet.
      • Att ni ska rapportera hur projektet går, era kostnader och uppnådda resultat till oss regelbundet under projekttiden.
      • Är ni flera parter måste ni komma överens om era inbördes rättigheter och skyldigheter i projektet i ett avtal. Det kan ta tid att få ett projektavtal på plats, så sätt gärna i gång med detta innan projektet startar.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Ni behöver även följa de särskilda villkor som gäller för den här utlysningen:

      • Projektet ska vara representerat av minst en projektpart vid de konferenser och andra aktiviteter som anordnas inom programmet, uppskattningsvis vid ett till två tillfällen per år. Kostnaderna för sådan medverkan är stödberättigande.
      • Projektet ska under sin löptid medverka till och upprätthålla en kontinuerlig dialog med programkontoret för Swedish Metals & Minerals. I detta ingår separat rapportering till programkontoret under projektets genomförande, samt att projektet tilldelas en kontaktperson hos programkontoret som bistår projektet och följer det för programmets räkning.
      • Istället för paragraf 7.3 i Allmänna villkor gäller följande:
        Vid kommunikation om projektet och vid varje offentliggörande av projektresultat ska det anges att arbetet utförs/utförts med finansiellt stöd från Impact Innovation-programmet Swedish Metals & Minerals – ett initiativ av Energimyndigheten, Formas och Vinnova. Med offentliggörande avses t.ex. publicering, oavsett medium, och muntliga presentationer.
      • Vid slutrapportering av projektet ska en sammanfattning av projektresultaten laddas upp som bilaga till slutrapporten till Vinnova. Sammanfattningen ska samtidigt skickas till programkontoret för Swedish Metals & Minerals via e-post programkontor@swedishmetalsandminerals.se. Sammanfattningen ska följa den mall som kommer att finnas på www.impactinnovation.se. Denna sammanfattning ska kunna spridas och publiceras fritt på Energimyndighetens, Formas, Vinnovas, Impact Innovations samt Swedish Metals & Minerals webbsidor och ska därför inte innehålla konfidentiella eller på annat sätt känsliga uppgifter.

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i Vinnovas e-tjänst. Frågor och svar om Vinnovas e-tjänster innehåller svar på många frågor om e-tjänsten.

      Ansökningsformuläret efterfrågar information om projektet, deltagande projektparter och budget. Till ansökan bifogar ni även dessa bilagor:

      • Projektbeskrivning enligt mall för projektbeskrivning som hämtas från utlysningens webbsida. Projektbeskrivningen får maximalt omfatta 12 stående A4-sidor och ska vara skriven på svenska eller engelska med 11 punkters svart text. Hänvisningar till information på webbsidor och liknande kommer inte att beaktas vid bedömning.
      • CV-bilaga (en A4-sida per person) enligt mall som hämtas från utlysningens webbsida. Den ska innehålla för projektet relevanta CV för samtliga personer som är identifierade som nyckelpersoner i projektbeskrivningen.
      • Avsiktsförklaringar enligt mall som hämtas från utlysningens webbsida. Varje projektpart ska lämna en avsiktsförklaring undertecknad av person som är behörig att teckna avtal om forsknings- och innovationsprojekt för den aktuella organisationens räkning. De undertecknade avsiktsförklaringarna skannas in och laddas upp i e-tjänsten. Observera att även forskningsorganisationer ska lämna avsiktsförklaring.
      • Intyg om stöd av mindre betydelse från projektparter som söker sådant stöd. Intygsblankett hämtas från Intyg om stöd av mindre betydelse.
      • Referenslista där ni kan hänvisa till publicerat material.

      Samtliga bilagor är obligatoriska, förutom referenslistan. 

      Vinnova kan komma att anlita internationella bedömare. Om ansökan är skriven på svenska och blir tilldelad internationella bedömare, så kommer ansökan inklusive bilagor att översättas till engelska. Det kommer inte att ges möjlighet för sökande att vare sig bidra till eller granska översättningen. Det är den engelska översättningen som då kommer att ligga till grund för bedömning av ansökan.

      Samtidigt som ansökan skickas till Vinnova ska en icke-konfidentiell sammanfattning av projektbeskrivningen skickas till programkontoret för Swedish Metals & Minerals via e-post programkontor@swedishmetalsandminerals.se. Sammanfattningen ska följa mall som hämtas från utlysningens webbsida och kunna spridas och publiceras fritt. Den ska därför inte innehålla konfidentiella eller på annat sätt känsliga uppgifter.

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom det bygger på analyser ni ska göra.

      I vår e-tjänst kan ni börja fylla i uppgifter och sedan fortsätta vid ett senare tillfälle. Ni kan också dela ut behörigheter till andra som ni vill ska bidra i ansökan. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • När utlysningen stänger registreras er ansökan. Då skickar vi en e-postbekräftelse till den som står för användarkontot i e-tjänsten samt till projektledaren och firmatecknaren för den koordinerande projektparten. Hör av er till oss om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Er ansökan kommer att läsas av medarbetare på Vinnova och de externa bedömare som medverkar i den här utlysningen. Alla arbetar under tystnadsplikt.

      Ansökningar som lämnas in till Vinnova blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas. Men vi sekretessbelägger uppgifter som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada för den enskilde om de lämnas ut. Det kan till exempel vara uppgifter om affärs- och driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Påbörja ansökan i god tid

    Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i alla mallar kan ta flera dagar, eftersom de bygger på analyser ni ska göra. Börja därför ansökan i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter, spara och fortsätta vid ett senare tillfälle.

    När ansökan är färdig markerar ni den som klar. Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan klarmarkera den för att den ska registreras när utlysningen stänger. 

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av dig till oss.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Anders Marén

    Frågor om urvalsprocessen samt om juridiska krav och formella förutsättningar

    +46 8 473 31 88

    Maria Öhman

    Utlysningsansvarig, frågor om urvalsprocessen samt om juridiska krav och formella förutsättningar

    +46 8 473 31 89

    Lawrence Hooey

    Frågor om utlysningens inriktning samt om programmet Swedish Metals & Minerals

    +920-49 36 65

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    Diarienummer 2025-00959