SustainGov är ett missionsdrivet program inom Impact Innovation som är en gemensam satsning av Energimyndigheten, Formas och Vinnova. SustainGovs mission är att till 2035 ha uppnått en offentlig sektor som på ett holistiskt sätt främjar välmående för alla invånare, oberoende av geografi och socioekonomisk status. Offentlig sektor ska också säkerställa samhällets hållbara omställning.
En reformerad offentlig sektor med systemsyn
För att uppnå programmets mission behöver offentlig sektor förändras i grunden. SustainGov verkar för en förflyttning från dagens reaktiva, organisationsbundna och processtyrda arbetssätt till mer proaktiva, individanpassade och effektfokuserade lösningar.
Förflyttningen innebär många samverkande förändringar i arbetssätt, ansvarstagande och förhållningssätt inom offentlig sektor. Följande utgångspunkter är centrala för SustainGov:
- Gå från att hantera problem när de uppstår (symptom) till att förebygga och förutse dem (orsaker),. Detta möjliggör en mer hållbar och effektiv användning av gemensamma resurser.
- Röra sig från ett inifrån-och-ut-perspektiv till att utforma lösningar som utgår från individens behov och livssituation. Individen själv och andra aktörer ska få möjlighet att samverka och ta ansvar för gemensamma lösningar över organisatoriska gränser (utifrån-och-in-perspektiv).
- Erkänna invånare som aktiva medskapare av lösningar. Genom att involvera dem som har egen erfarenhet av de utmaningar som ska adresseras kan offentlig sektor utveckla mer hållbara, relevanta och effektivare insatser.
- Skifta fokus från att vara processtyrd och enbart mäta kortsiktiga resultat med enkla indikatorer till att bedöma långsiktiga effekter som bidrar till samhällsutvecklingen. Agera utifrån en systemsyn och ett offentligt ansvarstagande för att ingen ska falla mellan stolarna i systemet.
- Säkerställa aktiv involvering av, och gemensamt ansvarstagande mellan, flera förvaltningsnivåer inom offentlig sektor för att uppnå ökade systemeffekter.
- Skapa nya sätt att jämbördigt samhandla och samskapa lösningar där offentlig sektor, näringsliv, ideell sektor och individer samlas runt gemensamma systemutmaningar i syfte att nå missionen.
- Öka systemkapaciteten för att ta fram, skala upp, sprida och nyttiggöra nya lösningar.
- Agera med strategiskt ansvarstagande och aktivt understödjande från såväl politisk ledning som organisationer, för att möjliggöra de önskade förflyttningarna.
Med dessa utgångspunkter avser SustainGov att bidra till långsiktiga skiften i hur offentlig sektor arbetar, samverkar och skapar värde för samhället och dess invånare. I grunden handlar det om en reformerad offentlig sektor med systemsyn.
Programmets fokusområden
SustainGov har valt att rikta in sina insatser mot fyra fokusområden:
- Systemövergripande samhandling vid komplexa vårdbehov.
- Ett inkluderande samhälle för alla.
- Framtidssäkrad livsmedelsförsörjning för hälsa och välbefinnande.
- Framtidens samhällskontrakt: en förnyad relation mellan invånare och offentlig sektor.
Fokusområde 1: Systemövergripande samhandling vid komplexa vårdbehov
Svensk hälso- och sjukvård och omsorg står inför stora utmaningar med att möta komplexa och framtida behov. Många kommuner bedömer att dagens finansieringsmodell inte räcker för att klara äldreomsorgen och hälso- och sjukvårdens ambitionsnivåer kräver årliga effektiviseringar motsvarande flera miljarder kronor för att bibehållas fram till 2040. Samtidigt är förväntningarna från invånare fortsatt höga, med krav på utveckling av och tillgång till nya behandlingar och teknologier.
Ett av de största problemen är bristande samordning och koordinering, både inom hälso- och sjukvården och mellan regioner och kommuner, men även med statliga myndigheter och andra aktörer. Detta leder till duplicerade insatser, fördröjningar eller i värsta fall utebliven vård, kvalitetsbrister och otrygghet för patienter. Närstående får ofta axla ansvaret för att hålla ihop insatserna, och för dem utan aktiva närstående försvåras tillgången till vård av hög kvalitet. Fragmenteringen av vård- och omsorgssystemet bidrar till ojämlikhet, ineffektiv resursanvändning och ökade kostnader.
Grupper med stora och komplexa vårdbehov, såsom multisjuka äldre, personer med samsjuklighet och barn med kroniska sjukdomar, är särskilt drabbade. En liten del av patienterna står för merparten av vård- och omsorgskostnaderna, men deras behov hanteras ofta av olika aktörer utan effektiv samverkan. Fragmenterade vårdkedjor, stark ekonomistyrning och olika regelverk försvårar helhetslösningar och bidrar till att individer ”faller mellan stolarna i systemet”.
Offentlig sektor förväntas framöver prestera betydligt mer med färre resurser, vilket kräver nya arbetssätt och bättre kapacitet för samhandling mellan huvudmän och andra aktörer. Trots att förebyggande och samordnade insatser kan minska kostnader och förbättra resultat, saknas ofta incitament och gemensam styrning för att realisera dessa. Organisations- och styrningsmodeller fokuserar i stor utsträckning på den egna organisationen eller verksamheten när det gäller både uppdrag, ersättning och uppföljning, vilket försvårar gemensamma arbetssätt.
Problemet är dock inte att det finns brist på samverkansforum mellan till exempel region och kommun, utan att dessa alltför sällan leder till konkreta och varaktiga resultat för patienter och invånare. Samtidigt saknas i många fall arbetssätt för att stödja patienters och invånares möjligheter att själva bidra till sin hälsa och sitt välbefinnande.
Utmaningen är att skapa en mer personcentrerad och samordnad vård och omsorg, där aktörerna arbetar tillsammans för att möta behoven hos grupper med störst behov. Om vi inte lyckas med detta försvåras möjligheten att säkerställa tillräckliga resurser och kapacitet i välfärden, och invånare riskerar att få vård- och omsorgstjänster av lägre kvalitet, vilket kan öka ohälsan och i sin tur undergräva tilliten till välfärden.
Fokusområde 2: Ett inkluderande samhälle för alla
Sverige har en lång tradition av att sträva efter jämlikhet och social rättvisa, men trots detta finns det stora grupper i samhället som riskerar att hamna utanför. Utsatta grupper, såsom personer med funktionsnedsättning, personer med låg utbildning, utlandsfödda, unga i riskzonen för utanförskap eller kriminalitet samt äldre i ofrivillig ensamhet, står ofta inför stora hinder för att delta fullt ut i samhället.
Dessa barriärer kan vara både strukturella och psykosociala. De kan handla om bristande tillgång till utbildning eller andra insatser från samhället, svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden, men även sociala normer och diskriminering som försvårar människors möjlighet att kännas sig som en del av samhället. Samtidigt tenderar dessa grupper ofta att betraktas som passiva mottagare av stöd snarare än aktiva medskapare av lösningar i sina egna liv, utifrån egna erfarenheter och resurser.
Utmaningarna ser olika ut beroende på geografisk och socioekonomisk kontext. I storstadsområden kan exempelvis boendesegregation påverka möjligheterna till social sammanhållning, medan vissa kommuner och glesbygdsområden kan ha svårigheter att upprätthålla ett brett utbud av välfärdstjänster. Skillnader i tillgång till samhällsservice och möjligheter till delaktighet kan därmed påverka den sociala sammanhållningen och leda till ökade samhällsklyftor.
Offentlig sektor har inte lyckats angripa återkommande systematiska orsaker till utanförskap, såsom bristande integration, diskriminering eller stigmatisering. Tendensen att fokusera på kortsiktiga lösningar som inte adresserar de underliggande samhällsproblemen, gör att effekterna av insatserna alltför sällan blir långsiktigt hållbara.
Målgruppen är individer som möter särskilda utmaningar i samhället och riskerar socialt utanförskap. Det handlar exempelvis om personer med svagare socioekonomisk ställning, utlandsfödda som möter hinder för integration eller personer med funktionsnedsättning som kan ha begränsad tillgång till stöd och sämre möjligheter att delta fullt ut i samhället.
Många i dessa grupper påverkas av faktorer såsom avbruten skolgång, arbetslöshet, hälsoproblem eller brist på sociala nätverk, vilket kan försvåra deras möjlighet att delta fullt ut i samhället. Organiserad brottslighet och diskriminering utgör ytterligare risker. Samtidigt kan brister i stöd- och sociala system göra det svårare att få rätt hjälp i tid. Genom att stärka dessa grupper och skapa bättre förutsättningar för inkludering kan insatser bidra till ett mer jämlikt och sammanhållet samhälle.
Fokusområde 3: Framtidssäkrad livsmedelsförsörjning för hälsa och välbefinnande
Livsmedelsförsörjningen i Sverige står inför stora utmaningar som påverkar både individer och samhälle. Med en låg självförsörjningsgrad och ett starkt beroende av importerade insatsvaror är vårt livsmedelssystem sårbart, särskilt vid kriser eller störningar i globala leveranskedjor. Därtill har ohälsosamma kostvanor påverkan på folkhälsan, vilket leder till ökande förekomst av sjukdomar som fetma, diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar. Detta påverkar både individens hälsa och vårdtyngden som ska hanteras av den offentliga hälso- och sjukvården.
Bristen på systemsyn försvårar arbetet mot en hållbar livsmedelsförsörjning. Det offentliga ansvaret för livsmedelsförsörjningen är ofta splittrat, med ansvar för planering, genomförande och tillsyn uppdelat mellan olika sektorer och nivåer inom offentlig sektor. Brist på samordning mellan dessa aktörer leder till ineffektiva lösningar och gör det svårare att hantera de komplexa målkonflikter som finns mellan miljö, livsmedelsproduktion och folkhälsa. Detta försvårar även implementeringen av långsiktiga lösningar, vilket gör att kortsiktiga problem får mer fokus än de långsiktiga samhällsutmaningarna.
Ett påtagligt exempel på systemproblematik är att lantbrukare ofta upplever att det administrativa regelverket som många myndigheter står bakom är betungande, vilket kan leda till stress, påverka deras livskvalitet och på sikt försämra kapaciteten att leverera inhemska råvaror av hög kvalitet. Samtidigt har lantbruket en viktig roll att spela för klimatomställningen, samhällets motståndskraft vid kriser och krig, samt tillgången till hållbara, hälsosamma och närproducerade livsmedel.
För att skapa en framtidssäkrad livsmedelsförsörjning för hälsa och välbefinnande behöver offentlig sektor arbeta på nya sätt tillsammans med andra aktörer. Ett nytt arbetssätt som inte bara prioriterar produktion av och tillgång till livsmedel utan också främjar hälsa och hållbarhet. Detta innebär att hälsosam mat måste vara både tillgänglig och prisvärd för alla, oavsett socioekonomisk bakgrund, samtidigt som produktionen måste minska sin miljöpåverkan och bli mer motståndskraftig mot framtida kriser.
Fokusområde 4: Framtidens samhällskontrakt – förnyad relationen mellan invånare och offentlig sektor
SustainGovs fjärde fokusområde skiljer sig från de övriga tre. Det är av en mer generisk natur och har relevans för många olika politikområden. Här ligger fokus på att ompröva etablerade synsätt, normer och strukturer som håller tillbaka utvecklingen av offentlig sektor.
SustainGovs mission är sprungen ur ett behov att förnya och framtidssäkra det så kallade samhällskontraktet mellan invånare och den offentliga sektorn. Förutsättningarna för att upprätthålla dagens offentliga tjänster är inte hållbara på sikt, vare sig det gäller tillgängliga resurser eller de förväntningar som invånarna har.
Det finns en växande upplevelse hos vissa grupper i samhället att delar av den offentliga sektorn abdikerar från sitt ansvar och att behoven hos invånarna inte tillgodoses. Detta leder till minskad tilltro till de offentliga institutionerna. Många invånare känner sig också osynliggjorda och upplever ett gap mellan förväntningar och det verkliga utfallet i den offentliga servicen. Samtidigt upplever näringslivet och civilsamhället att de inte blir inkluderade som jämbördiga aktörer i samhällsutvecklingen, trots att de ofta har lösningar och idéer.
För att möta denna utmaning krävs en gemensam syn på ansvar och uppdrag, där offentlig sektor krokar arm med invånare, näringsliv och civilsamhälle. Detta kräver en förändring i hur offentlig sektor styrs och leder för att skapa mer behovsorienterade och inkluderande system. Genom att arbeta tillsammans och lära av varandra accelererar vi paradigmskiftet mot nya sätt att arbeta inom offentlig sektor som har bättre förutsättningar att nå SustainGovs missionen än dagens system.
En central aspekt är att omdefiniera synen på den egna rollen; traditionellt sett har offentliga organisationer visat ett alltför stort intresse för sig själva och den egna verksamheten. Genom att låta användaren ta större plats i uttolkningen av vad som är en väl fungerande verksamhet skapas ett tryck på omställning. Det innebär att omdefiniera offentlig sektors roll. Offentlig sektor är inte bara demokratiaktör, samhällsbyggare och tjänsteleverantör utan också en aktiv medskapare av lösningar tillsammans med invånare, näringsliv och civilsamhälle. Genom att främja samhandling och förtroende mellan alla samhällsaktörer kan vi bygga en mer effektiv och hållbar offentlig sektor där invånarnas behov och värderingar står i centrum.
Idag är det den offentliga organisationen och dess tjänsteproduktion, eller delar av den, som styrs och följs upp, snarare än de effekter som offentlig sektors leveranser får på invånarna, patienterna, brukarna eller företagen. För att bättre möta samhällets behov krävs att offentliga resurser och styrning inriktas på funktioner som skapar verklig nytta, snarare än att upprätthålla organisatoriska strukturer som gör rätt utifrån sina uppdrag men samtidigt har begränsad effekt på individ- och eller samhällsnivå.
Styr- och organisationsmodeller inom offentlig sektor behöver därför utvecklas för att i högre grad fokusera på långsiktiga konsekvenser och effekter, samtidigt som de ger bättre förutsättningar för bred samhandling över organisatoriska gränser.
Här krävs även en ökad förståelse och acceptans för att andra aktörer än offentlig sektor själva kan bidra till mer effektfulla- och värdeskapande insatser. Idag är det en utbredd uppfattning att förebyggande och främjande insatser är viktiga, men i praktiken prioriteras ofta kortsiktiga lösningar och akuta insatser.
För att förändra detta kan fleråriga budgetar och verksamhetsplaner vara en möjlig väg att pröva. Effektmätningar, samhällsekonomiska kalkyler och utfallskontrakt är andra exempel på sådant verktyg som ryms inom detta fokusområde. Det finns även behov av att hantera investeringsparadoxen, där många värdefulla idéer aldrig genomförs eftersom de aktörer som bär kostnaden inte kan tillgodogöra sig vinsterna.
SustainGov kan även ses som en satsning på att stärka demokratin. För det krävs en gemensam syn på ansvar och uppdrag, där offentlig sektor mer tydligt krokar arm med invånare, näringsliv och civilsamhälle. Sverige ligger efter många länder när det kommer till att öka medborgarengagemanget och inflytandet i demokratiska och politiska processer. De initiativ som genomförs brister ofta i politisk förankring och i representativt deltagande. De genomförs som isolerade insatser och påverkar därför inte systemet i stort. Här behövs insatser på flera nivåer som möjliggör för faktisk delaktighet understött av nya processer, verktyg (inte minst digitala), samt sätt att organisera sig för att stärka delaktigheten och deltagardemokratin.
Mer information om SustainGov
För ytterligare information om SustainGov och de insatser som programmet genomför för att åstadkomma systemförändringar inom offentlig sektor, se SustainGovs hemsida.
Mer information om Impact innovation
Impact Innovation är Sveriges stora innovationssatsning för att tackla vår tids och framtidens utmaningar. I samarbeten mellan aktörer i det privata, offentliga och ideella organisationer möter Impact Innovation verkliga teknik- och samhällsbehov med banbrytande lösningar. På väg mot ett hållbart och konkurrenskraftigt Sverige, attraktivt att leva i för alla. Tillsammans visar vi vad som är möjligt, och går före internationellt.
Impact Innovation arbetar med nya metoder, förhållningssätt och verktyg för att möta samhällsbehov med banbrytande lösningar. Mer information om missionsorienterade arbetssätt och begrepp som systeminnovation finns på Impact Campus.