Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Framtidsprototyper för en hållbar skogsvärdekedja

Vill du vara med och bidra till att utforma framtidens hållbara skogsvärdekedja? Vinnova erbjuder projektparter att utforma framtidsprototyper, utifrån framtidsscenarier, som tagits fram i dialog med aktörer verksamma inom skogsvärdekedjan. Syftet med framtidsprototyperna är att åskådliggöra möjliga framtider. Tanken är att framtidsprotyperna ska väcka reaktioner, engagera och inspirera till idéer och utveckling av hållbara skogsvärdekedjor. Dessa ska också ge input till kommande utlysningar och andra insatser till exempel med inriktning på områden som affärsmodeller och styrmedel. 

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Projekt för att skapa en framtidsprototyp, med utgångspunkt i framtidsscenarier. Prototyperna samskapas med aktörer från skogvärdekedjan. Tanken är att framtidsprototyperna ska visualisera möjliga framtider, nya lösningar och handlingsalternativ.

Vem kan söka?

Aktörskonstellationer med design- och visualiseringskompetens i samverkan med industriella aktörer inom skogsvärdekedjan samt parter från andra relevanta sektorer som kan bidra till processen. Aktörskonstellationen ska bestå av minst en projektpart.

Hur mycket kan ni söka?

Projekt kan söka bidrag upp till 700 000 kronor per projekt.

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Vinnovas satsning Framtidsprototyper för en hållbar skogsvärdekedja erbjuder finansiering av projekt att med utforskande metoder utveckla framtidsprototyper. Arbetet ska utföras i en skapande process i dialog med industriella aktörer från skogvärdekedjan och andra som kan bidra till arbetet.

      Målet med satsningen är att ta fram prototyper som visualiserar möjliga framtider. Avsikten är att väcka reaktioner, engagera och inspirera till innovation och förändring. Prototyperna är även tänkta att bidra med inspiration till kommande Vinnovasatsningar.

      Framtidsprototypen kan vara ett fysiskt objekt, en digital simulering eller en fysisk eller virtuell miljö. Den ska demonstreras i verklig eller virtuell miljö och användas för interaktion med olika aktörer och berörda grupper. Projektet ska även kunna visa upp sin prototyp på en utställning som anordnas av Vinnova. 

      Aktörskonstellationen ska bestå av minst en projektpart med design- och visualiseringskompetens som samverkar med en eller flera aktörer inom skogsvärdekedjan. Vinnova kan bevilja upp till 700 000 kronor per projekt.

    • Bakgrund till erbjudandet

      Efterfrågan på skogsråvara är för närvarande hög och nya användningsområden tillkommer som kan förstärka efterfrågan ytterligare. De nya råvarubehoven är ofta kopplade till fossilfri omställning och produktion av biobaserade material, produkter, bränslen och kemikalier.  

      För att skogsråvaran ska räcka för alla olika ändamål, finns ett behov av att driva utvecklingen mot en ökad resurseffektivitet och cirkulär användning. Vidare finns det ett behov av innovation som bidrar till att skogsråvara används mer långsiktigt och koldioxid binds upp under längre tid.

      Möjligheterna till uttag av skogsråvara kan komma att begränsas av lagstiftning som kan innebära krav på återställande av ekosystem, naturtyper och livsmiljöer samt minskning av utsläpp från markanvändning, bevarande av kolsänkor och hållbart brukande av naturresurser. 

      Sammanfattningsvis finns stora utmaningar kopplade till råvarutillgång, miljö och biologisk mångfald. Därutöver finns behov av att värna industrins, skogsägarnas och andra gruppers intressen.  

      Syfte med erbjudandet

      Mot ovanstående bakgrund vill vi bidra till utveckling av framtidsprototyper som kan åskådliggöra möjliga lösningar och nya handlingsvägar. Målet är att främja resurseffektiv användning och cirkulära flöden för att på så sätt möjliggöra att en fossilfri omställning kan kombineras med en utveckling inom de planetära gränserna. Det innebär att accelerera omställningen, där ekosystem och biologisk mångfald i skogen är i balans och koldioxid lagras in.

      Projekten som finansieras ska utveckla en prototyp som inspireras av en eller flera av de fyra framtidsscenarier som beskrivs i bilagan ”Framtidsscenarier”. Bilagan kan laddas ned från utlysningens websida.

      Tanken är att framtidsprototyperna ska visualisera möjliga framtider, nya lösningar och handlingsalternativ. Protyperna ska inom ramen för projekttiden presenteras i verklig eller virtuell miljö och användas för interaktion med olika aktörer och berörda grupper. Syftet är att väcka reaktioner, inspirera och ge nya riktningar för agerande i skogsvärdekedjan.  

      Framtidsprototyperna kan vara ett fysiskt objekt, en digital simulering, en fysisk eller virtuell miljö. De prototyper som tas fram är också tänkta att bidra med underlag till kommande Vinnovasatsningar.

      Bidra till en hållbar systemomställning

      Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och systemomställning. För att genomföra hållbar systemomställning har vi valt att utgå från FN:s globala hållbarhetsmål, definierade i Agenda 2030. Där prioriterar Vinnova två perspektiv: jämställdhet och klimatomställning. Alla insatser och projekt vi finansierar bedöms utifrån hur de bidrar till dessa perspektiv.

      Vi följer därför alltid upp och bedömer detta:

      • Om kvinnor och män på ett jämställt sätt deltar i projektet, tar del av bidraget samt har inflytande och makt över projektet.
      • Hur väl projektet analyserar och tar ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemformulering, lösningar och effekter.
      • Hur väl projektet bidrar till klimatomställningen med fokus på hållbar omställning av skogsbaserade värdekedjor och på de aspekter som beskrivs ovan i avsnitt 2.

      Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss

      Agenda 2030 som drivkraft för innovation

    • Aktörskonstellationen ska bestå av minst en projektpart. Projektparten eller projektparterna ska ha förmåga att leda designprocesser samt erfarenhet av att gestalta och bygga fysiska eller digitala prototyper. Aktörer från skogsvärdekedjan ska involveras i projektet. Dessa behöver inte vara projektparter utan kan ingå i en referensgrupp. Det är en fördel om relevanta aktörer från andra sektorer kan bidra till processen.

    • Vilka kostnader kan vi finansiera?

      Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr vilka slags kostnader som vi kan finansiera. Dessa kallas stödberättigande kostnader.

      I den här utlysningen är dessa typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter.
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal.
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör. Kostnader för konsulttjänster från utomstående får utgöra maximalt 20 procent av en projektparts budget.
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet.
      • Indirekta kostnader (overhead): Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning. Indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnader. Universitet, högskolor samt vissa forskningsorganisationer och statliga myndigheter har högre maxgränser beroende på typ av verksamhet.

      För mer detaljerad information om vilka kostnader vi kan finansiera, se Anvisning till stödberättigande kostnader

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara:

      • nödvändig för aktiviteterna i projektet
      • bokförd korrekt och separat från organisationens övriga kostnader.

      En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se Anvisning till stödberättigande kostnader

    • Reglerna om statligt stöd styr också hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms individuellt för varje organisation. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje projektpart kan få.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      Ett projekt kan få bidrag på upp till 700 000 kronor.

      Hur stort bidrag kan en projektpart få?

      Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:

      • vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet
      • partens storlek och verksamhet.

      I den här utlysningen ger vi bidrag med tillämpning av följande stödgrunder.

      • Forsknings- och utvecklingsprojekt inom kategorin experimentell utveckling i enlighet med paragraf 9 Vinnovas stödordning och artikel 25 GBER.
      • Stöd av mindre betydelse (de minimis) i enlighet med paragraf 2 Vinnovas stödordning och de minimisförordningen. Innan de minimisstöd kan beviljas måste ett intyg om stöd av mindre betydelse skickas in till Vinnova. Detta görs i samband med ansökan.
      • Icke statsstöd i enlighet med Vinnovas instruktion. Organisationer som inte bedriver ekonomisk verksamhet kan beviljas icke statsstöd. Hit räknas i regel universitet och högskolor, forskningsinstitut och andra organisationer som inte erbjuder någon form av tjänst eller produkt på en marknad. En organisation som söker Icke statsstöd är ytterst ansvarig för bedömningen att den inte bedriver ekonomisk verksamhet.
    • För att vi ska ta ställning till och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa formella krav. Är kraven inte uppfyllda, avslås ansökan direkt.

      Krav på organisationsform hos projektparter

      • Alla projektets parter ska vara juridiska personer. Fysiska personer eller enskilda firmor kan alltså inte delta som projektparter.
      • Den koordinerande parten ska vara en svensk juridisk person och bedriva verksamhet i Sverige.

      Krav på projektet

      • Projektledaren ska vara anställd hos den koordinerande parten i projektet.
      • Projektet får inte påbörjas innan ansökan lämnas in.
      • Kostnader för konsulttjänster från utomstående får utgöra maximalt 20 procent av en projektparts budget.

      Krav på ansökan

      • Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska.
      • Ansökan ska innehålla bilagorna Projektbeskrivning och CV enligt de mallar som tillhandahålls på utlysningens hemsida och enligt de obligatoriska krav som beskrivs i avsnitt 9.
      • Ansökningarna ska vara klarmarkerade senast klockan 13:59 den sista ansökningsdagen via Vinnovas e-tjänst. När ansökningstiden har gått ut kan komplettering av ansökan endast ske på begäran från Vinnova.
    • Vad bedömer vi?

      Potential (viktas 40 procent) 

      • Prototypens nyhetsvärde och potential att inspirera till innovation och omställning.
      • Protypens potentiella betydelse för hållbar omställning och konkurrenskraft.
      • Projektets potential att nå ut och påverka aktörer i skogsvärdekedjan.
      • Hur väl projektet bedöms bidra till ökad jämställdhet.

      Aktörer (viktas 30 procent) 

      • Sammansättning av projektparter och eventuell referensgrupp.
      • Projektledarens och övriga nyckelpersoners kompetens, erfarenhet och engagemang i tid.
      • Aktörskonstellationens kompetens och tidigare erfarenhet inom hållbarhet, design, visualisering och att skapa prototyper.
      • Hur väl sammansatt projektteamet är när det gäller könsfördelning. Samt hur väl makt och inflytande fördelas mellan kvinnor och män i projektteamet.

      Genomförbarhet (viktas 30 procent) 

      • Hur väl ansats och metodik har utformats för att genomföra projektet.
      • Hur realistisk plan och budget är för att utveckla, bygga och demonstrera prototypen inom projekttiden.
      • Hur väl demonstrationen av prototypen har utformats och planerats.
      • Hur väl aktörer i skogsvärdekedjan och andra berörda är involverade i genomförandet.
      • Hur väl jämställdhetsaspekter integrerats i projektplanen.

      Hur bedömer vi?

      Projekturvalet hanteras av Vinnova i en process där ansökningar som uppfyller de formella kraven i avsnitt 6 konkurrerar med varandra om utlysningens budget. 

      De ansökningar som uppfyller de formella kraven enligt avsnitt 6 värderas i förhållande till ovanstående bedömningskriterier av experter. Bedömarna är förordnade av Vinnova och arbetar under sekretess och tystnadsplikt. Bedömningen baseras på den elektroniska ansökan som lämnats in via Vinnovas e-tjänst (se avsnitt 9).

      Vid bedömningen kommer störst vikt att läggas vid kriteriet Potential som viktas med 40 procent, medan kriterierna Aktörer och Genomförbarhet viktas med 30 procent vardera. 

      De externa bedömarnas samlade värdering resulterar i en rekommendation till Vinnova. Baserat på bedömarnas rekommendation och Vinnovas bedömning av finansiell status (se nedan) fattar vi beslut om vilka ansökningar som beviljas finansiering och vilka som avslås.

      Vi bedömer även finansiell status

      Innan vi beslutar om finansiering gör vi också en samlad bedömning av den organisatoriska och finansiella statusen hos de som får finansiering. Vi använder oss av information som vi får från kreditupplysningar, för närvarande från Dun & Bradstreet.

      För att vi ska bevilja finansiering gäller detta:

      • Organisationer som söker finansiering för personalkostnader måste vara registrerade som arbetsgivare hos Skatteverket.
      • Organisationer får inte vara på obestånd, genomgå likvidation eller företagsrekonstruktion. De får heller inte ha obetalda skulder hos Kronofogdemyndigheten.
      • Aktiebolag får inte ha förbrukat hälften eller mer av sitt aktiekapital.
      • Om vi begär måste små och medelstora företag kunna visa att de har ekonomisk täckning att genomföra projektet enligt sin budget i ansökan. De kan inte använda offentliga bidrag eller egna medel avsedda för andra projekt för att täcka projektkostnader i denna utlysning.
    • När urvalsprocessen är avslutad och Vinnova fattat beslut om att antingen bevilja eller avslå ansökan, så meddelar Vinnova beslutet till den koordinerande projektparten. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat detta:

      • Att ni ska underteckna ett särskilt dokument där ni godkänner er medverkan och åtar er att genomföra projektet.
      • Att ni ska rapportera hur det går, era kostnader och uppnådda resultat till oss regelbundet under projekttiden.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Ni behöver även följa de särskilda villkor som gäller för den här utlysningen:

      • Projektavtal krävs inte i detta projekt.
      • Projektet ska vara representerat av minst en projektpart vid de konferenser och andra aktiviteter som Vinnova sammankallar till. Kostnaderna för sådan medverkan är stödberättigande.

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet, deltagande projektparter och budget.

      Till ansökan bifogar ni även följande obligatoriska bilagor:

      • Projektbeskrivning, maximalt 8 sidor med 12 punkters teckenstorlek enligt mall på utlysningssidan. 
      • CV-bilaga som innehåller relevanta CV för projektledare och samtliga nyckelpersoner enligt mall på utlysningssidan. Maximalt en sida per person.

      Om stöd av mindre betydelse söks (de minimis-stöd), ska även blankett för intyg om stöd av mindre betydelse bifogas.
      Information och blankett för intyg om stöd av mindre betydelse kan laddas ned här

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom det bygger på analyser ni ska göra.

      I vår e-tjänst kan ni börja fylla i uppgifter och sedan fortsätta vid ett senare tillfälle. Ni kan också dela ut behörigheter till andra som ni vill ska bidra i ansökan. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • När utlysningen stänger registreras er ansökan. Då skickar vi en e-postbekräftelse till den som står för användarkontot, samt projektledaren och firmatecknaren. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av er till oss.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Er ansökan kommer att läsas av medarbetare på Vinnova och de externa bedömare som medverkar i den här utlysningen. Alla arbetar under tystnadsplikt.

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas. Men vi sekretessbelägger uppgifter som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada för den enskilde om de lämnas ut. Det kan till exempel vara uppgifter om affärs- och driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    • Under rubriken Finansierade projekt i nedanstående länk finns exempel på tidigare finansierade framtidsprototyper.

      Gestalta framtidens hållbara lösningar inom mobilitets- eller matsystemet

       

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Mallar och bilagor för ansökan

    Här kan ni ladda ner mallar som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall. Här finns också eventuella bilagor med användbar information inför ansökan.

    CV-mall Ny (docx, 35 kB) Framtidsscenarier (pdf, 204 kB) Mall projektbeskrivning (docx, 43 kB)

    Påbörja ansökan i god tid

    Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i alla mallar kan ta flera dagar, eftersom de bygger på analyser ni ska göra. Börja därför ansökan i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter, spara och fortsätta vid ett senare tillfälle.

    När ansökan är färdig markerar ni den som klar. Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan klarmarkera den för att den ska registreras när utlysningen stänger. 

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av dig till oss.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Johan Stenberg

    Utlysningsansvarig

    +46 8 473 32 23

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

    Ändra dina kakinställningar

    Diarienummer 2024-04208