Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

6G - Handledning av examensarbete

Utlysningen ger stöd för examensarbeten med relevans för 6G. Sökande ska vara det företag eller forskningsorganisation där examensarbetet genomförs. Syftet är att öka kompetensen inom området 6G. Utlysningen har som mål 100 finansierade examensarbeten fram till 2026 med en jämn fördelning på kvinnor och män.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Direkta kostnader för (företagsbaserade) examensarbeten, främst handledning. Utlysningen är till för examensarbetet med relevans för området 6G.

Vem kan söka?

Privata företag (AB) med fler än 3 anställda samt forskningsorganisationer som inte bedriver grundutbildning. Sökande ska vara företaget eller den forskningsorganisation där examensarbetet genomförs.

Hur mycket kan ni söka?

Det går att söka bidrag på upp till 100 000 kronor. Bidraget får uppgå till 100 procent om intyg för försumbart stöd bifogas eller om det är inom forskningsorganisationens icke-ekonomiska verksamhet. Annars maximalt 50 procent av de totala stödberättigande kostnaderna.

Viktiga datum

I det här erbjudandet bedömer vi ansökningar vid flera tillfällen. Därför har vi delat in ansökningstiden i flera ansökningsperioder. Det innebär att om du skickar in din ansökan före den sista dagen i en ansökningsperiod får du den bedömd i anslutning till det datumet. Men du kan skicka in din ansökan när som helst före sista ansökningsdag. I tidslinjen visas de ansökningsperioder som ligger närmast i tid.

    • Vinnova vill stötta examensarbeten som är relevanta för utvecklingen av 6G. Det är företaget eller forskningsorganisationen där examensarbetet utförs som ska skicka in en ansökan. Med utlysningen hoppas vi kunna öka svensk kompetens inom 6G-området.

      Målet är att finansiera 100 examensarbeten fram till 2026 med en jämn fördelning mellan kvinnor och män.

      Det går att söka maximalt 100 000 kronor. Utlysningens medel ska användas till direkta kostnader för att genomföra examensarbetet, till exempel handledning. Stödnivån kan uppgå till 100 procent om sökande lämnar intyg om försumbart stöd.  

      Inriktning på examensarbetet ska vara relevant för 6G-området, till exempel:

      • Teknik och nätverk eller infrastruktur
        - Förtätning av celler
        - Sub-THz spektrumband
        - Satellitnätverk (NTN)
        - Spektrumdelning
        - Elektroniska komponenter och system
        - Anslutning och kommunikation
        - Edge & Ubiquitous computing
        - Delad infrastruktur
        - AI/ML-baserat nätverk och optimering
        - Plattform för trådlösa tjänster
        - Säkerhet för nätverk och tjänster
      • Standarder, policy och regelverk
      • Ekosystem och ekonomiska modeller
      • Tillämpningar och tjänster

      De ovan nämnda teknikområden har identifierats som fokusområden för utvecklingen av 6G. 

      Se 6G Global Roadmap TaxonomyReport

      Andra områden som kan motiveras vara relevanta för 6G är också välkomna.

      Vi kommer bedöma ansökningar varannan månad fram till september 2025.

       

    • Med den här utlysningen vill Vinnova finansiera 100 examensarbeten fram till 2026. Vi vill se en jämn fördelning mellan kvinnor och män. Utlysningen ska ge stöd för handledning och genomförande av examensarbeten med relevans för 6G, samt öka Sveriges kompetens inom området. Det är företaget eller forskningsorganisationen där examensarbetet genomförs som ska söka medel.

      Regeringen har gett Vetenskapsrådet och Vinnova i uppdrag att stärka grundforskning, tillämpad forskning och innovation inom sjätte generationens trådlösa kommunikationssystem (6G). Syftet är att stärka positionen för svensk forskning och innovation inom trådlösa kommunikationssystem, öka svenska företags konkurrenskraft på området samt stärka svenska forskningsmiljöers förutsättningar att delta i internationell forskningssamverkan och få tillgång till internationell forskningsinfrastruktur. Satsningen omfattar totalt 390 miljoner kronor och uppdraget ska slutredovisas i mars 2027.

      Se vidare Forskningssatsning ska bidra till utvecklingen av 6G - Regeringen.se

      Fokus på klimat och jämställdhet i alla våra satsningar

      Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.

      Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter. Kopplat till utvecklingen av 6G är det framför allt ökad energieffektivitet och livslängd av komponenter som är prioritet.

      En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet. Denna aspekt bedöms under aktörskriteriet, se avsnitt 7.

      En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns kön- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. I den här utlysningen ligger frågan inte till grund för bedömning.

      Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030

      Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss

      Fritt tillgängliggörande av vetenskapliga publikationer och resultat

      Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ökar möjligheten för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.

    • Privata företag (aktiebolag) med fler än tre anställda och forskningsorganisationer som inte bedriver grundutbildning. Sökande ska vara företaget eller den forskningsorganisation där examensarbetet genomförs.
      Vi vänder oss i denna satsning inte till utbildningsaktörer, som universitet och högskolor.

    • Vi godkänner kostnader för att genomföra examensarbeten, främst handledning och andra direkta kostnader.

      Vinnova finansierar inte lönekostnader för studenten som genomför examensarbetet.

    • Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr både vilka slags kostnader och hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      Det går att söka bidrag på upp till 100 000 kronor.

      Bidraget får uppgå till 100 procent om intyg för stöd av mindre betydelse bifogas eller om det är inom forskningsorganisationens icke-ekonomiska verksamhet.

      Målet med utlysningen är att finansiera 100 examensarbeten fram till 2026.

      Hur stort bidrag kan en projektpart få?

      Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:

      • De aktiviteter som parten ska genomföra i projektet.
      • Partens storlek och verksamhet.

      Stödgrunder och stödnivåer för bidrag samt information om de minimis-stöd hittar du här

      I denna utlysning kommer bidrag att beviljas med stöd av någon av följande stödgrunder:

      Inte statsstöd

      I den här utlysningen ger vi även stöd till forskningsorganisationer som deltar i sin icke ekonomiska verksamhet. I den här utlysningen kan dessa aktörer få sina stödberättigande kostnader finansierade upp till 100 procent.

      Hur avgör ni om en organisation bedriver ekonomisk verksamhet?

      En organisation som erbjuder någon form av tjänst eller produkt på en marknad anses bedriva ekonomisk verksamhet och kan inte beviljas den här formen av stöd. Det har ingen betydelse hur organisationen finansieras, om den är offentlig eller privat, eller om den har ett vinstsyfte. Det spelar heller ingen roll vilken rättslig form verksamheten har – det vill säga, om det är ett aktiebolag, ett handelsbolag, en ekonomisk förening, en ideell förening eller en stiftelse.

      Är ni osäkra på om en organisation i ert projekt bedriver ekonomisk verksamhet, kontakta utlysningsansvarig. Organisationen ansvarar dock själv för att bedöma om den bedriver ekonomisk verksamhet.

      De minimis-stöd (stöd av mindre betydelse)

      Till organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet kan vi ge stöd av mindre betydelse, även kallat de minimis-stöd. Vi kan finansiera upp till 100 procent av en projektparts kostnader. Maximalt tillåtet stöd av mindre betydelse är för närvarande 300 000 euro per mottagare under de tre senaste beskattningsåren. För att beviljas detta stöd behöver ni lämna ett intyg om de-minimis stöd när ni skickar in ansökan.

      Blankett för intyg hittar ni på denna sida

      Vilka kostnader kan vi finansiera?

      Vår finansiering får bara gå till vissa typer av kostnader. Dessa kallas stödberättigande kostnader. I den här utlysningen är dessa typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet.

      För mer detaljerad information om vilka kostnader vi kan finansiera, se vår anvisning till stödberättigande kostnader

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara nödvändig för aktiviteterna i projektet. Projektkostnader måste också vara korrekt bokförda och särredovisas från organisationens övriga kostnader. En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se vår anvisning till stödberättigande kostnader

    • För att vi ska ta ställning till och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa grundkrav – så kallade formella krav.

      Om dessa krav inte är uppfyllda kommer våra bedömare inte att hantera er ansökan.

      • Sökande ska vara ett privat företag (aktiebolag) med fler än 3 anställda eller en forskningsorganisation som inte bedriver grundutbildning.
      • Sökande ska vara företaget eller den forskningsorganisation där examensarbetet genomförs.
      • Bidrag beviljas inte till organisationer som är på obestånd eller som genomgår likvidation eller företagsrekonstruktion, eller som hos Kronofogdemyndigheten har obetalda skulder eller betalningsanmärkning. 
      • Vi tar kreditupplysning på alla sökande som inte är offentliga aktörer, och bidrag beviljas inte organisationer med det lägsta kreditbetyget C.
      • En organisation som söker bidrag för personalkostnader måste senast när bidragsbeslutet fattas vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket.
      • Sökande som söker med stödgrunden stöd av mindre betydelse ska bifoga ett intyg under fliken ”övriga bilagor” i e-tjänster.
    • Vad bedömer vi?

      Potential
      • Relevans för framtida utveckling av 6G.
      • Hur väl projektet bedöms bidra till ökad jämställdhet.
      • Hur väl projektet bedöms bidra positivt till de globala målen i Agenda. 2030, och hur väl det bedöms minimera de negativa effekterna.
      Aktörer
      • I vilken utsträckning sökande aktörer har erfarenhet och relevant kompetens om området 6G.
      • Hur väl sammansatt projektteamet är när det gäller könsfördelning. Samt hur väl makt och inflytande fördelas jämnt mellan könen i projektteamet.
      Genomförbarhet
      • I vilken utsträckning sökande har erfarenhet, förmåga och kapacitet att handleda examensarbeten.
      • Hur realistisk, trovärdig och ändamålsenlig projektplan, aktiviteter och budget är i förhållande till målsättningen.
      • Hur väl aspekter som rör jämställdhet och klimat integrerats i projektplanen.

      Hur bedömer vi?

      Ansökningar bedöms i konkurrens med varandra enligt ovanstående kriterier av externa experter och handläggare på Vinnova.
      I denna utlysning planeras inga intervjuer utan endast en skriftlig ansökan.

    • När vi bedömt alla ansökningar, skickar vi ett beslut där vi antingen beviljar eller avslår er ansökan. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag.

      Villkoren innehåller bland annat detta:

      • Att ni ska underteckna en särskild handling där ni åter er att genomföra projektet.
      • Att ni ska rapportera era kostnader och resultat till oss regelbundet under projektet.
      • Hur resultatet ska komma till användning, och hur eventuell vetenskaplig publicering ska ske.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Ni behöver även följa de särskilda villkor som gäller för den här utlysningen:
      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet, andra projektparter och budget.

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom det bygger på analyser ni ska göra. Börja därför i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter och fortsätta vid ett senare tillfälle. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • När er ansökan registrerats skickar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. 

      Skickar ni in ansökan samma dag som utlysningen stänger, kan det ta några timmar innan ni får en bekräftelse. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av er till oss.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas.

      Men vi sekretessbelägger information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut, exempelvis uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Mallar och bilagor för ansökan

    Här kan ni ladda ner mallar som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall. Här finns också eventuella bilagor med användbar information inför ansökan.

    Påbörja ansökan i god tid

    Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i alla mallar kan ta flera dagar, eftersom de bygger på analyser ni ska göra. Börja därför ansökan i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter, spara och fortsätta vid ett senare tillfälle.

    När ansökan är färdig markerar ni den som klar. Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan klarmarkera den för att den ska registreras när utlysningen stänger. 

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av dig till oss.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Birgitta Ossman

    Administratör

    + 46 8 473 32 83

    Erik Borälv

    Utlysningsansvarig

    +46 8 473 32 22

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

    Ändra dina kakinställningar

    Diarienummer 2024-01341

    Statistik för sidan