Reglerna om statligt stöd styr också hur stor andel av kostnaderna som Vinnova kan finansiera. Detta bestäms individuellt för varje organisation. Vinnova skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje deltagande projektpart kan få.
Hur stort bidrag kan projektet få?
Utlysningens budget är cirka 10 miljoner kronor för perioden 2025-2027. Projekttiden är begränsad till maximalt 12 månader för mindre innovationsprojekt och 32 månader för större innovationsprojekt.
Bidrag för små innovationsprojekt kommer att beviljas med maximalt 1 miljon kronor medan det för stora innovationsprojekt inte finns någon gräns utöver utlysningens budget.
Bidraget för hela projektet kan utgöra högst 50 procent av projektets stödberättigande kostnader. Utöver det behöver varje part förhålla sig till tillåtna statsstödsnivåer enligt statsstödsreglerna.
Hur stort bidrag kan en projektpart få?
Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:
- vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet
- partens storlek och verksamhet
Bidrag kommer att beviljas med stöd av 9 § förordning (2015:208) om stöd till forskning och utveckling samt innovation, det vill säga som stöd till forsknings- och utvecklingsprojekt enligt artikel 25 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (GBER).
I den här utlysningen ger Vinnova stöd till projektaktiviteter som täcks av kategorin Experimentell utveckling. För detaljerad beskrivning av denna kategori samt högsta möjliga stödnivåer se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag enligt Vinnovas stödordning. Observera att om en offentlig organisation vill gå in som finansiär behöver man undersöka att finansieringen inte utgör ett statsstöd som leder till att de tillåtna stödnivåerna överskrids.
För att bli behörig att söka som litet eller medelstort företag måste företagsstorleken styrkas via intyg, enligt Mall modellförsäkran SMF, som bifogas ansökan. Om intyg inte bifogas kommer företaget att klassas som ett stort företag.
Bidrag kan också komma att beviljas med stöd av 2 § p. 2 förordning (2015:208) om stöd till forskning och utveckling samt innovation, d.v.s. som stöd av mindre betydelse (de minimis-stöd) enligt förordning (EU) nr 2023/2831. Detta kan vara särskilt intressant för mindre företag. Innan sådant stöd kan beviljas måste ett intyg om stöd av mindre betydelse skickas in till Vinnova. Detta görs i samband med ansökan. För mer information samt mall för intyg om tidigare bidrag se Stöd av mindre betydelse.
I den här utlysningen ger Vinnova även bidrag till organisationer som inte bedriver ekonomisk verksamhet. Med det menas att de inte erbjuder en tjänst eller produkt på en marknad. Hit räknas oftast universitet och högskolor, forskningsinstitut och andra organisationer. Vinnova kan finansiera upp till 100 procent av en sådan organisations kostnader.
Hur avgörs om en organisation bedriver ekonomisk verksamhet?
En organisation som erbjuder någon form av tjänst eller produkt på en marknad anses bedriva ekonomisk verksamhet och kan inte beviljas den här formen av stöd. Det har ingen betydelse hur organisationen finansieras, om den är offentlig eller privat, eller om den har ett vinstsyfte. Det spelar heller ingen roll vilken rättslig form verksamheten har. Till exempel om det är ett aktiebolag, ett handelsbolag, en ekonomisk förening, en ideell förening eller en stiftelse.
Är ni osäkra på om en organisation i ert projekt bedriver ekonomisk verksamhet, kontakta utlysningsansvarig. Organisationen ansvarar dock själv för att bedöma om den bedriver ekonomisk verksamhet.