Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Stärkt svensk flygteknisk forskning och innovation i små och medelstora företag

Inom det nationella flygtekniska forskningsprogrammet (NFFP) erbjuds nu möjlighet att söka finansiering för projekt som bidrar till att stärka små och medelstora företag (SMF) inom svensk flygteknisk forskning, utveckling och innovation.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Projekt med hög grad av originalitet och innovationshöjd som kan bidra till att stärka små och medelstora företag inom svensk flygteknisk forskning, utveckling och innovation.

Vem kan söka?

Små och medelstora företag, själva eller i samarbete med innovationsmiljö, större företag, forskningsinstitut, akademi eller högskola.

Hur mycket kan ni söka?

Finansiering kan sökas i tre olika projektnivåer. Den totala budgeten för utlysningen är cirka 10 miljoner kronor. Projektlängd kan vara 6-18 månader.

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Inom det nationella flygtekniska forskningsprogrammet (NFFP) erbjuds nu möjlighet att söka finansiering för projekt som bidrar till att stärka små och medelstora företag (SMF) inom svensk flygteknisk forskning, utveckling och innovation. Syftet är att öka deras tekniska mognad och deltagande i svenska och internationella forskningsprogram samt att skapa möjligheter för dem att bli leverantörer till svensk eller internationell flygindustri. Genom att små och medelstora företag tar del av större företags, instituts och högskolors kompetens kommer de små och medelstora företagens förmåga och kompetens att stärkas.  

      Vi söker projekt med hög grad av originalitet och innovationshöjd som kan stärka och bidra till utvecklingen av svensk flygindustri kopplat till hållbar tillväxt, både ur ett civilt och dual-use perspektiv. 

      Projekten ska adressera frågor relaterade till flygteknik i bred bemärkelse. Det kan exempelvis handla om grundläggande flygteknik och helhetsförmåga, avancerad struktur och tillverkningsmetoder för flygfarkoster, intelligenta ombordssystem eller framdrivningsteknologi.  

      För mer information om prioriterade områden se NRIA Flyg 2024

      Utlysningens budget omfattar cirka 10 miljoner kronor och planeras återkomma 1-2 gånger per år. 

      Det är möjligt att söka finansiering i tre olika projektnivåer: 

      • NIVÅ 1  
        - Finansiering upp till 150 000 kronor per projekt.
        - Projektlängd upp till 6 månader.
      • NIVÅ 2 
        - Finansiering upp till 500 000 kronor per projekt.
        - Projektlängd upp till 12 månader.
      • NIVÅ 3 
        - Finansiering upp till 1 500 000 kronor per projekt.
        - Projektlängd 12-18 månader. 

      För de olika projektnivåerna ställs olika krav på SMFs samverkan med andra, se avsnitt 4. Större företag kan inte vara bidragsmottagare i denna utlysning. 

    • Idag och under de kommande decennierna står flygområdet inför mycket stora utmaningar. Den primära civila utmaningen är ett klimatneutralt flygtransportsystem. Detta ställer krav på radikalt förbättrad miljöprestanda hos de tekniska systemen. Till följd av förändring i vår omvärld kräver nästa generations militära flygsystem helt andra förmågor samt större krav på resiliens än tidigare. Ett väl fungerande forskningsprogram är av grundläggande betydelse för svensk flygsektors möjligheter att lösa de framtida utmaningar som finns på hög tekniknivå och som kräver nationell kompetensförsörjning. 

      Nationella flygtekniska forskningsprogrammet (NFFP) är ett regeringsuppdrag som startade 1994. I maj 2023 påbörjades den åttonde etappen. Uppdragets huvudsakliga syfte är att genom ökad samverkan, forskning, innovation och informationsspridning stärka svensk flygindustris konkurrenskraft och skapa bättre förutsättningar inom flygteknikområdet. Finansiering sker gemensamt av Vinnova och Försvarsmakten, med syfte att främja civil-militära synergier inom det svenska innovationssystemet. 

      Forskning och utveckling inom små och medelstora företag är en viktig och bidragande förutsättning för att nya innovationer inom flygområdet ska nå ut till marknaden.  

      Syftet med denna utlysning är att: 

      • Stärka svenska små och medelstora företags utvecklings- och innovationsförmåga.
      • Skapa möjligheter för små och medelstora företag att, enskilt eller i samverkan, utveckla sina idéer och kunskap som kan leda till nya innovationer inom flygteknik.
      • Skapa möjligheter för små och medelstora företag att bli en del i leverantörskedjan till den internationella flygindustrin, antingen enskilt eller i samverkan.
      • Ge  små och medelstora företag möjlighet att ta del av större företags eller forskningsinstituts kunskap och erfarenhet genom samverkansprojekt. 

      Fokus på klimat och jämställdhet i alla våra satsningar 

      Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen. 

      Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.  

      En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet.  

      En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns kön- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. Denna aspekt ligger inte till grund för bedömning.  

      Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030 

      Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss

      Vetenskapliga publikationer och resultat 

      Projektresultat ska göras så fritt tillgängliga som möjligt för alla och vetenskaplig publicering bör ske med öppen tillgång. 

       

    • Det nationella flygtekniska forskningsprogrammet ska bidra till samarbeten som knyter ihop industri, små och medelstora företag, akademi och forskningsinstitut, något som är av stor vikt för att Sverige ska ligga i framkant inom det flygtekniska området.  

      Utlysningen riktar sig till alla små och medelstora företag inom flygområdet eller sådana som är i behov av att stärka sin förmåga för att kunna expandera in i flygbranschen. Samverkan med innovationsmiljö, större företag, forskningsinstitut, akademi och högskolor ska ske enligt krav för respektive projektnivå, se avsnitt 4.  

      Större företag kan inte få bidrag i denna utlysning men kan delta som projektpart i samarbete med mindre företag. 

      Endast aktörer med filial eller driftställe i Sverige kan ta emot bidrag. 

    • Bidrag kan sökas för projekt i tre olika nivåer, där storlek på bidrag och projekttid varierar.

      Nivå 1

      Genomförande av mindre projekt utan krav på samverkan eller i samarbete med forskningsinstitut, akademi eller högskolor. Projektet ska omfatta minst ett små eller medelstort företag. Syftet med Nivå-1-projekt är att utforska och bedöma den tekniska genomförbarheten och kommersiella potentialen för en banbrytande innovation inom sin idé, koncept eller teknik.

      Exempel på aktiviteter kan vara att exempelvis:

      • Anlita personal inom arenor, institut, akademi och högskola som diskussionspartner för hjälp vid framtagning och formulering av nya idéer och koncept eller bedömning av forskningsbehov.
      • Erhålla stöd från eller samarbeta med arenor, institut, akademi och högskola för problemlösning inom till exempel grundläggande materialutveckling, koncept, modellering, tillverkning, konstruktion med mera.
      • Genomföra workshops eller gemensamma besök för att skapa nätverk och direkta kontakter mellan små och medelstora företag och institut, akademi och högskolor. Detta för att utveckla samarbete mot till exempel en gemensam ansökan till EU:s forskningsprogram, eller med leverantörer av utrustningar, verktyg, mätsystem med mera, för att lösa företagens utmaningar och i förlängningen skapa affärsmöjligheter.
      • Genomföra korta demonstrations- och valideringsprojekt.

      Projektlängden får vara högst 6 månader.

      Nivå 2

      Flerpartsprojekt med krav på att minst ett små eller medelstort företag deltar i projektet. Andra aktörer, så som större företag, forskningsinstitut, akademi eller högskolor, får delta. Stora företag kan dock inte vara bidragsmottagare.

      Exempel på aktiviteter:

      • Identifiera innovation och idé.
      • Undersökning och bedömning av tekniska genomförbarheten för flyg.
      • Samla in inledande data for framtida forskning.
      • Preliminär provning och analys för att observera relevanta resultat och identifiera potentiella problem att lösa.
      • Utformning av prototyper, demonstration, pilotarbete, testning och validering av nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster
      • Testning eller demonstration av en ny tillverkningsteknik.
      • Framställande av nya eller förbättring av befintliga produkter, processer eller tjänster. Detta kan inkludera konceptuell definition och planering för nya produkter, processer eller tjänster.

      Observera att rutinmässiga eller återkommande ändringar av befintliga varor, tillverkningsmetoder, tillverkningsprocesser, tjänster eller andra pågående verksamheter inte kan finansieras. Detta gäller även om dessa ändringar kan innebära förbättringar.

      Projektlängden får vara högst 12 månader.

      Nivå 3

      Flerpartsprojekt med krav på att minst ett SMF deltar i projektet. Även andra aktörer, så som större företag, forskningsinstitut, akademi eller högskolor, får delta. Stora företag kan dock inte vara bidragsmottagare.

      Syftet med denna projektnivå är att kunna ta tekniker vidare till en mer avancerad fas samt utveckla förutsättningarna för flera leverantörer inom olika eller närliggande teknikområden att tillsammans utgöra en leverantörskedja för flygindustrin.

      Tänkbara aktiviteter inom projektet är samma som för nivå 2-projekt.

      Projektlängd mellan 12 och 18 månader.

    • Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr både vilka slags kostnader och hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms för varje organisation individuellt. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje deltagande projektpart kan få.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      Maximal stödnivå per part styrs av statsstödsreglerna.

      • NIVÅ 1
        Bidrag kan beviljas upp till 150 000 kronor per projekt. Det ställs inga krav på medfinansiering från sökande SMF.
      • NIVÅ 2
        Bidrag kan beviljas upp till 500 000 kronor per projekt. Stödnivån kan vara maximalt 70 procent av projektets totala kostnader. Inget av företagen får stå för mer än 70 procent av de totala stödberättigade projektkostnaderna.
      • NIVÅ 3
        Bidrag kan beviljas upp till 1 500 000 kronor. Den totala stödnivån för projektet kan uppgå till maximalt 70 procent av projektets totala stödberättigade kostnader. Inget av företagen får stå för mer än 70 procent av de totala stödberättigade projektkostnaderna.

      Hur stort bidrag kan en projektpart få?

      Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:

      • vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet
      • partens storlek och verksamhet.

      Observera att stödgrunden avgörs per projektpart. Flera stödgrunder kan alltså användas i ett och samma projekt.

      I den här utlysningen ger vi stöd enligt nedanstående stödgrunder:

      De minimis-stöd (stöd av mindre betydelse)

      I den här utlysningen kan vi också ge stöd av mindre betydelse, även kallat de minimis-stöd. Vi kan finansiera upp till 100 procent av en projektparts kostnader.

      En organisation kan ta emot maximalt 300 000 euro över en treårsperiod i den här stödformen, oavsett finansiär och projekt. Det betyder att om samma organisation tagit emot stöd av mindre betydelse i andra projekt från andra finansiärer, påverkar det hur stort stödet kan bli i den här utlysningen.

      För att beviljas detta stöd behöver ni lämna in ett intyg om de-minimistöd när ni skickar in ansökan.

      Länk till blankett för intyg om stöd av mindre betydelse

      Vi beviljar bidrag i enlighet med EU-kommissionens förordning (2023/2831) om stöd av mindre betydelse.

      Forskning och utveckling

      I den här utlysningen ger vi stöd till industriell forskning, experimentell utveckling och genomförbarhetsstudier.

      Industriell forskning kan förenklat beskrivas som att söka ny kunskap genom planerad forskning eller kritisk analys för att utveckla eller markant förbättra produkter, processer eller tjänster. För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Experimentell utveckling kan förenklat beskrivas som att kombinera, forma och använda befintliga kunskaper för att ta fram nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster. För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Genomförbarhetsstudier kan förenklat beskrivas som en utvärdering och analys av:

      • styrkor, svagheter, möjligheter och risker i ett kommande forsknings- och utvecklingsprojekt.
      • vilka resurser som krävs för att genomföra projektet.
      • hur troligt det är att projektet når framgång.

      För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Hur stor andel av kostnaderna vi kan finansiera – det vill säga den maximala stödnivån – beror på organisationens storlek och typ av aktivitet.

      Aktivitet Litet företag Medelstort företag Stort företag
      Maximal stödnivå
      Industriell forskning 70% 60% 50%

      Industriell forskning

      Om projektet omfattar faktiskt samarbete eller spridning av resultat, eller uppfyller annan bonusgrund*

      80% 75% 65%
      Experimentell utveckling 45% 35% 25%

      Experimentell utveckling

      Om projektet omfattar faktiskt samarbete eller spridning av resultat, eller uppfyller annan bonusgrund*

      60% 50% 40%

      Genomförbarhetsstudier

      70% 60% 50%

       

      *Med faktiskt samarbete menas viss nivå av samarbete mellan små och större företag, mellan företag i två olika europeiska länder eller mellan forskningsorganisationer och företag.

      Med spridning av resultat menas omfattande spridning genom exempelvis konferenser eller öppna databaser.

      För fullständig information om dessa bonusgrunder, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Vi beviljar bidrag i enlighet med artikel 25 i EU-kommissionens förordning om allmänna gruppundantag (GBER).

      Modellförsäkran (SMF-intyg)

      För att bli stödberättigad som små- eller mellanstort företag måste företagsstorleken styrkas via intyg som bifogas ansökan, en så kallad modellförsäkran. Se avsnitt 9 för mer information. Om intyg inte bifogas kommer ansökan ej att behandlas.

      Inte statsstöd

      I den här utlysningen ger vi även stöd till organisationer som inte bedriver ekonomisk verksamhet. Hit räknas i regel universitet och högskolor, forskningsinstitut och andra organisationer som inte erbjuder en tjänst eller produkt på en marknad.

      Vi kan finansiera upp till 100 procent av sådana organisationers kostnader.

      Vilka kostnader kan vi finansiera?

      Vår finansiering får bara gå till vissa typer av kostnader. Dessa kallas stödberättigande kostnader. I den här utlysningen är dessa typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet
      • Indirekta kostnader (overhead): Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning
        Indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnader

      För mer detaljerad information om vilka kostnader vi kan finansiera, se vår anvisning till stödberättigande kostnader.

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara nödvändig för aktiviteterna i projektet. Projektkostnader måste också vara korrekt bokförda och särredovisas från organisationens övriga kostnader. En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se vår anvisning till stödberättigande kostnader.

    • För att vi ska ta ställning till och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa grundkrav – så kallade formella krav. Om dessa krav inte är uppfyllda kommer våra bedömare inte att hantera er ansökan.

      Endast ansökningar som uppfyller följande formella krav kommer att bedömas:

      • Projektet får inte ha påbörjats innan ansökan lämnas in.
      • Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska.
      • Samtliga projektparter ska vara juridiska personer.
      • Bidragsmottagare ska ha filial eller driftsställe i Sverige.
      • Koordinator för projektet ska vara en aktör med verksamhet i Sverige.
      • Aktörskonstellation och projektkrav ska vara i enlighet med vald projektnivå.
      • Ansökan ska utformas i enlighet med avsnitt 9.
    • Vad bedömer vi?

      Potential (Viktas 50 procent)
      • På vilket sätt kan projektet ha betydelse för projektparternas förmåga avseende ökad kunskap, kompetens och teknik för att utveckla nya produkter, tjänster och processer.
      • På vilket sätt och i vilken omfattning genererar projektet värde och nya möjligheter för såväl SMF-företaget som andra ingående projektparter?
      • På vilket sätt adresseras projektets potentiella effekter vad gäller de förväntade resultaten, deras omfattning och betydelse?
      • På vilket sätt stärker projektet SMF-företagets strategiska position och möjlighet att bli en del av den internationella leverantörskedjan?
      Aktörer (Viktas 25 procent)
      • Hur övertygande beskrivs projektparternas förmåga att genomföra projektet och uppnå de förväntade resultaten?
      • Hur väl beskrivs vilka kompetenser, inklusive hållbarhetskompetens, som krävs för att projektet ska bli framgångsrikt?
      • Hur väl projektteamet är sammansatt med avseende på könsfördelning, inklusive fördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män.
      Genomförbarhet (Viktas 25 procent)
      • Innehåller projektplanen realistiska mål i förhållande till budget, tidplan och aktörer?
      • Hur väl har relevanta hållbarhetsperspektiv integrerats i projektplanen?
      • Hur realistisk och genomtänkt är riskanalysen och riskhanteringsplanen med hänsyn till projektets omfattning?

      Hur bedömer vi?

      Bedömningen baseras på ovan listade bedömningskriterier och sker i konkurrens i konkurrens med övriga inkomna ansökningar till utlysningen enligt följande process:

      • Ansökan görs i Vinnovas e-tjänster.
      • Alla ansökningar som uppfyller de formella kraven bedöms av en grupp som består av särskilt utsedda och av Vinnova förordnade bedömare, samt av Vinnovas interna bedömare.
      • Vinnova ansvarar för bedömningsprocessen och fattar beslut om vilka projekt som ska finansieras. 
    • När vi bedömt alla ansökningar, skickar vi ett beslut där vi antingen beviljar eller avslår er ansökan. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat detta:

      • Att ni ska underteckna en särskild handling där ni åtar er att genomföra projektet.
      • Att ni ska rapportera era kostnader och resultat till oss regelbundet under projektet.
      • Att ni, om ni är flera parter, måste komma överens om vad som gäller för projektet i ett projektavtal.
      • Hur resultatet ska komma till användning, och hur eventuell vetenskaplig publicering ska ske.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet, andra projektparter och budget.

      Till ansökan bifogar ni även dessa bilagor enligt mall:

      Så går ansökningsprocessen till

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom det bygger på analyser ni ska göra. Börja därför i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter och fortsätta vid ett senare tillfälle. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • När er ansökan registrerats skickar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. 

      Skickar ni in ansökan samma dag som utlysningen stänger, kan det ta några timmar innan ni får en bekräftelse. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av er till oss.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas.

      Men vi sekretessbelägger information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut, exempelvis uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Mallar och bilagor för ansökan

    Här kan ni ladda ner mallar som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall. Här finns också eventuella bilagor med användbar information inför ansökan.

    Påbörja ansökan i god tid

    Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i alla mallar kan ta flera dagar, eftersom de bygger på analyser ni ska göra. Börja därför ansökan i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter, spara och fortsätta vid ett senare tillfälle.

    När ansökan är färdig markerar ni den som klar. Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan klarmarkera den för att den ska registreras när utlysningen stänger. 

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av dig till oss.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Amir Hafad

    Administrativa frågor

    +46 8 473 32 54

    Alma Jacobson

    Utlysningsansvarig och programledare NFFP

    +46 8 473 32 30

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

    Ändra dina kakinställningar

    Diarienummer 2024-01378

    Statistik för sidan