En väl fungerande styrning och reglering ger goda förutsättningar för en effektiv och säker utveckling av ny teknik. Det kan minska osäkerheter och öka viljan till långsiktiga investeringar i forskning och innovation. Med den här utlysningen vill vi bidra till en väl fungerande reglering och styrning av banbrytande teknikområden, till exempel genom att man tillsammans med de reglerande aktörerna utforskar hur regler och styrmedel kan fungera i framtiden.
En utmaning är att regleringar riskerar att hämma innovation genom till exempel förbud, svårtolkade regler, motstridiga regler eller långa tillståndsprocesser. Det skapar institutionell osäkerhet som i sin tur avskräcker investerare och andra som agerar inom ett reglerat område. En annan utmaning är att regleringen riskerar att vara för långsam för att skydda samhälle och individer från negativa sidoeffekter som innovationer kan ha på till exempel säkerhet, hälsa och demokrati. Skillnader i utvecklingstakt mellan reglering och teknisk innovation beskrivs också av Tillväxtanalys.
Vinnova har i den här utlysningen särskilt fokus på banbrytande teknik. Sökande behöver därför argumentera varför just den valda tekniken är banbrytande. Med ‘banbrytande teknik’ avser vi teknologier som inte bara är nya och innovativa, utan som också har potential att förändra och förbättra befintliga system, processer eller marknader på ett fundamentalt sätt. Dessa teknologier ska kunna skapa betydande framsteg och ha en långsiktig påverkan på samhället och ekonomin.
Kopplat till den utvalda tekniken kan projektet exempelvis undersöka hur reglering kan tas fram på ett ändamålsenligt sätt eller hur en viss reglering eller tillståndsprocess skulle kunna se ut. Projektet kan även handla om att reda ut hur gällande regelverk fungerar i förhållande till det valda teknikområdet.
Satsningen välkomnar även initiativ med fokus på styrmedel kopplade till teknikens samhällskonsekvenser, som till exempel påverkan på arbetsgivare, arbetstagare och arbetsmiljön. Genom projektet vill Vinnova också bidra till ett organisatoriskt lärande, framför allt i organisationer med rådighet över regler eller andra styrmedel. Lärandet kan till exempel handla om att skapa ökad förståelse kring organisationens roll, nya arbetssätt eller metoder för att ta sig an frågor om banbrytande teknik.
Exempel på banbrytande teknikområden
Här följer några exempel på av Vinnova identifierade banbrytande teknikområden:
- Rymdteknik
- Syntetisk biologi
- Kvantteknik
- Immersiv teknik
- Blockkedjor
Bidra till en hållbar systemomställning
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och systemomställning. För att genomföra hållbar systemomställning har vi valt att utgå från FN:s globala hållbarhetsmål, definierade i Agenda 2030. Där prioriterar Vinnova två perspektiv: jämställdhet och klimatomställningen. Alla insatser och projekt vi finansierar bedöms utifrån hur de bidrar till dessa perspektiv.
När vi på Vinnova talar om hållbar omställning utgår vi från begreppet hållbar utveckling, definierat i Brundtlandrapporten från 1987 som "en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov" (Brundtlandrapporten, Britannica).
Vi följer därför alltid upp och bedömer:
- om kvinnor och män på ett jämställt sätt deltar i projektet, tar del av bidraget samt har inflytande och makt över projektet
- hur väl projektet analyserar och tar ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemformulering, lösningar och effekter
- hur väl projektet bidrar till hållbar utveckling när det gäller till exempel minskade utsläpp av växthusgaser, minskade miljöföroreningar, ökad biologisk mångfald eller ökad cirkuläritet och resurseffektivitet.
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Agenda 2030 som drivkraft för innovation
Tillgängliggöra vetenskapliga publikationer och resultat
När resultat från forskning och innovation görs fritt tillgängliga kan fler bidra till att lösa samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att tillgängliggöra resultat för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.