Impact Innovation är Sveriges stora innovationssatsning för att tackla vår tids och framtidens utmaningar. I samarbeten mellan aktörer i det privata, offentliga och ideella organisationer möter Impact Innovation verkliga teknik- och samhällsbehov med banbrytande lösningar. På väg mot ett hållbart och konkurrenskraftigt Sverige, attraktivt att leva i för alla. Tillsammans visar vi vad som är möjligt, och går före internationellt.
Omställningen berör hela samhället: våra städer och landsbygd, vår välfärd, våra värdekedjor och konsumtionsmönster. Det räcker inte med enskilda insatser, utan genomgripande förändringar krävs på alla olika nivåer. Flera perspektiv, erfarenheter och expertis från samhällets alla hörn behövs för att omställningen ska ske. Det handlar om att bryta silos och låta aktörer som annars inte träffas diskutera problem och utveckla lösningar. Vi tror att nya samarbeten och nya arbetssätt är nycklar till innovation och hållbara lösningar.
Bidra till Water Wise Societies uppdrag genom omställningslabb!
Water Wise Societies mission “Hållbart vatten för alla 2050” innebär att vatten finns i rätt mängd och kvalitet, och att det skapar goda förutsättningar för människor, miljö, ekosystem och industrier – trots ett föränderligt klimat.
Programmets delmål och tillhörande uppdrag som sammanlagt ska bidra till att missionen nås är:
- Resilient försörjning och hantering av vatten i samhället
- Trygga försörjning och hantering av vatten
- Säkerställa god dricksvattenkvalitet
- Anpassa samhället mot översvämning och torka
- Bygga och förvalta samhället i samklang med vatten
- Klok vattenanvändning
- Hållbara vattenuttag
- Minska vattenanvändning och läckage
- Återvinn och återanvänd vatten och dess resurser
- Välmående sjöar, vattendrag och grundvatten
- Minska negativ påverkan på vattenekosystem
- Förebygg och minska spridning av farliga ämnen
- Minska övergödning i sjöar och vattendrag
För mer information om uppdragen, se Water Wise Societies webbsida
Vad är omställningslabb?
För att lyckas med uppdragen krävs utforskning av tillämpning, utveckling, testning och skalning av nyskapande idéer och lösningar som sammantagna leder till omställning när de kommer till bred användning. Det krävs att aktörer jobbar tillsammans och skapar ett gemensamt sammanhang. Det handlar om att anta systemperspektiv, bygga kapacitet för att orientera sig i systemet, identifiera hinder och möjligheter, koordinera aktiviteter, samt samverka och etablera sammanhang för experimenterande och lärande. I den här utlysningen kallas sådana konstellationer för omställningslabb. Hela omställningslabbet inklusive planerade aktiviteter benämns i utlysningen som ett projekt.
Fullt utvecklade och välfungerande omställningslabb formas över tid. De fungerar som demonstratorer för nya idéer och lösningar för omställning. Lösningarna sprids och anpassas löpande till sammanhang för återskapande och förbättringar både inom och utanför labbet. Labben drivs och koordineras av behovsägare i samverkan med flera andra aktörer i en anda av öppenhet och gemensamt lärande. Att utgå från en specifik geografisk eller tematisk utmaning gör uppdraget konkret.
Olika typer av nyskapande idéer och lösningar krävs för att åstadkomma omställning för komplexa problem. De kan vara av tekniskt, finansiell eller organisatorisk natur. Det kan till exempel handla om ny teknik eller produkter, affärsmodeller eller finansieringslösningar, organisationsformer och förbättrad process eller praktiskt genomförande som sammantaget kan leda till en förändring.
Varsam demontering av hinder, som till exempel vanor och beteenden eller ekonomiska incitament, kan också behövas för att omställning ska ske. Ett aktivt arbete med varsam demontering och att involvera de som berörs av förändringsprocessen kan minska motstånd och skapa en mer inkluderande omställning.
Läs mer om omställningslabb i bilagan. Du hittar den längre ned på sidan under rubriken "Mallar och bilagor".
Viktiga aspekter för ett lyckat omställningslabb
Systemperspektiv
Tydliga problem med entydig lösning är inte i fokus för utlysningen. Omställningslabb handlar om komplexa utmaningar som kan vara svåra att greppa, som är föränderliga över tid, ofullständigt beskrivna, synbart självmotsägande eller inlåsta i dagens strukturer och mönster och som ligger i linje med Water Wise Societies mission, delmål och uppdrag. Att ha ett systemperspektiv är därför viktigt, det vill säga att se till helheten och inte bara delarna och stuprören utan dess inbördes kopplingar. Systemperspektivet är en förutsättning för samhällsavtryck.
Inom Water Wise Societies utgår vi från en modell som består av fem dimensioner som i regel behöver utforskas för att möta den typen av utmaningar som beskrivs ovan.
De fem dimensionerna är:
- Teknik, produkter och processer
- Omställningsinfrastruktur
- Pengar och värde
- Policy och styrning
- Acceptans och beteendeförändringar
Från tidigare satsningar vet vi att samverkansprojekt som har ett tydligt systemperspektiv tidigt har lättare att skala upp framtagna lösningar i ett senare skede och på så sätt bidra till systemomställning. Samspelet mellan aktiviteter i de olika dimensionerna är också avgörande för att hindra inlåsningseffekter.
Omvärldsanalys och framsyn
För att kunna ta de modiga beslut som krävs för systemomställning behövs verktyg som kan hjälpa oss att förstå dagens förutsättningar och vad som väntar framöver – vi behöver bli bättre på att begripa omvärlden och framtiden. Med hjälp av omvärldsanalys och framsyn kan projekten i denna utlysning fatta bättre strategiska beslut och vara förberedda på olika möjliga händelser och hur man kan hantera dem.
Aktivt deltagande och policyutveckling
För att kunna påverka helheten i ett system behöver aktörer som har olika perspektiv och som arbetar i olika sektorer, branscher och delar av värdekedjor involveras. Aktörerna behöver delta aktivt med både befogenheter och ansvar. Inte bara skapare av lösningar behövs, utan även behovsägare och användare måste involveras tidigt. Detta för att vara säker på att rätt lösningar utvecklas, men också för att skapa hållbara finansieringsmodeller över tid och förvaltningsstrukturer för både lösningarna och för omställningslabbet.
Dessutom kan det krävas aktivt arbete med att undanröja eventuella hinder för införande av lösningarna med hjälp av policyutveckling för att till exempel anpassa lagar och regler. Det kan vara bra att involvera till exempel systemförvaltare och beslutsfattare i omställningslabbet.
Internationalisering som utgångspunkt
För att kunna bidra till Water Wise Societies uppdrag behöver omställningslabben ha ett internationellt perspektiv. Lösningar eller sammanhang kan finnas internationellt, eller så kan era framtida nya lösningar skapa internationellt intresse eller konkurrenskraft och knyta till sig internationella aktörer. Det är viktigt med ett internationellt perspektiv och en aktiv internationell omvärldsbevakning.
Hållbar systemomställning
Impact Innovation ska bidra till global konkurrenskraft genom omställning för hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen i Agenda 2030.
För att nå hållbar systemomställning är det viktigt att projekt i utformningen av nya lösningar hanterar målkonflikter och minimerar risken för oavsiktliga negativa effekter. Detta ingår i bedömningen av ansökningarna i den här utlysningen.
Vi följer också upp och bedömer:
- om kvinnor och män på ett jämställt sätt deltar i projektet, tar del av bidraget samt har inflytande och makt över projektet.
- hur väl projektet analyserar och tar ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemformulering, lösningar och effekter.
Agenda 2030 som drivkraft för innovation
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Tillgängliggöra vetenskapliga publikationer och resultat
När resultat från forskning och innovation görs fritt tillgängliga kan fler bidra till att lösa samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att tillgängliggöra resultat för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.