Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Impact Innovation: Omställningslabb inom Water Wise Societies 2025 för Hållbart vatten för alla

Nu ställer Water Wise Societies om Sverige – på väg mot missionen om hållbart vatten för alla 2050. I denna utlysning finansierar vi aktörer som i samverkan utforskar, testar och skalar upp nya idéer och lösningar i riktning mot missionen. Och som tillsammans även etablerar sig i ett omställningslabb som löser en geografisk eller tematisk utmaning kopplad till missionen. Ansökningar ska stödja ett eller flera av Water Wise Societies uppdrag. Se https://waterwisesocieties.se/delmal/ Water Wise Societies är ett program inom Impact Innovation, en gemensam satsning av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Att i samverkan utforska, testa och skala lösningar som bidrar till ett eller flera av Water Wise Societies uppdrag, samt att utveckla sig till ett etablerat omställningslabb som kan leva vidare.

Vem kan söka?

Aktörer i systemet ”från källa till kust”, till exempel från offentlig sektor, näringsliv, forskningsorganisationer, institut och civilsamhälle. Aktörsgruppen ska innehålla minst tre parter varav minst en behovsägare.

Hur mycket kan ni söka?

Ni kan söka för högst 36 månader i denna utlysning, och få maximalt 13 500 000 kronor i bidrag med upp till 75% stödnivå. Total budget är 80 miljoner kronor.

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • I denna utlysning kommer Water Wise Societies att finansiera aktörer från olika sektorer, branscher och organisationer som i samverkan:

      • Utforskar, utvecklar, testar och skalar upp nyskapande idéer och lösningar som bidrar till hållbart vatten för alla.
      • Utvecklar sig till ett etablerat omställningslabb för en geografisk eller tematisk utmaning kopplad till hållbart vatten för alla.

      Genom utlysningen etableras sex till åtta omställningslabb som tillsammans bidrar till vår mission "Hållbart vatten för alla 2050”, som är nedbruten i tre delmål och tio uppdrag. Uppdragen, som beskriver en önskad framtid och behovet av omställning, ska mobilisera aktörer att göra omställningen tillsammans. Ansökningar ska utgå från och bidra till ett eller flera av Water Wise Societies tio uppdrag.

      Läs mer om delmålen och uppdragen här

      Genom att jobba i labb bygger vi ett gemensamt sammanhang för att skapa så goda förutsättningar som möjligt att bidra till banbrytande samhällsförändring. I ett etablerat labb samverkar aktörer för att utforska tillämpning och utveckla, testa och skala nyskapande idéer och lösningar som sammantagna kan bidra till omställning. Labben drivs och koordineras av behovsägare i samverkan med andra aktörer. 

      Omställningslabben ska byggas utifrån ett systemperspektiv, genomföras i samarbete och vara relevanta i ett svenskt sammanhang.

      Omställningslabben ska fortsätta att verka och utvecklas över en ansenlig tid. Därför planeras två utlysningar för fortsatt finansiering för de omställningslabb som beviljas i denna utlysning, dock högst nio år totalt.

      Water Wise Societies planerar även för fler erbjudanden om finansiering för att etablera nya omställningslabb. Ambitionen är att 10 – 20 omställningslabb ska finnas runtom i Sverige år 2035.

      Denna utlysning genomförs inom ramen för programmet Water Wise Societies, en del av Impact Innovation – ett initiativ av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.

      Läs mer om Impact Innovation
      Läs mer om Water Wise Societies 

    • Impact Innovation är Sveriges stora innovationssatsning för att tackla vår tids och framtidens utmaningar. I samarbeten mellan aktörer i det privata, offentliga och ideella organisationer möter Impact Innovation verkliga teknik- och samhällsbehov med banbrytande lösningar. På väg mot ett hållbart och konkurrenskraftigt Sverige, attraktivt att leva i för alla. Tillsammans visar vi vad som är möjligt, och går före internationellt.

      Omställningen berör hela samhället: våra städer och landsbygd, vår välfärd, våra värdekedjor och konsumtionsmönster. Det räcker inte med enskilda insatser, utan genomgripande förändringar krävs på alla olika nivåer. Flera perspektiv, erfarenheter och expertis från samhällets alla hörn behövs för att omställningen ska ske. Det handlar om att bryta silos och låta aktörer som annars inte träffas diskutera problem och utveckla lösningar. Vi tror att nya samarbeten och nya arbetssätt är nycklar till innovation och hållbara lösningar.

      Bidra till Water Wise Societies uppdrag genom omställningslabb!

      Water Wise Societies mission “Hållbart vatten för alla 2050” innebär att vatten finns i rätt mängd och kvalitet, och att det skapar goda förutsättningar för människor, miljö, ekosystem och industrier – trots ett föränderligt klimat.

      Programmets delmål och tillhörande uppdrag som sammanlagt ska bidra till att missionen nås är:

      • Resilient försörjning och hantering av vatten i samhället
        - Trygga försörjning och hantering av vatten
        - Säkerställa god dricksvattenkvalitet
        - Anpassa samhället mot översvämning och torka
        - Bygga och förvalta samhället i samklang med vatten
      • Klok vattenanvändning
        - Hållbara vattenuttag
        - Minska vattenanvändning och läckage
        - Återvinn och återanvänd vatten och dess resurser
      • Välmående sjöar, vattendrag och grundvatten
        - Minska negativ påverkan på vattenekosystem
        - Förebygg och minska spridning av farliga ämnen
        - Minska övergödning i sjöar och vattendrag

      För mer information om uppdragen, se Water Wise Societies webbsida

      Vad är omställningslabb?

      För att lyckas med uppdragen krävs utforskning av tillämpning, utveckling, testning och skalning av nyskapande idéer och lösningar som sammantagna leder till omställning när de kommer till bred användning. Det krävs att aktörer jobbar tillsammans och skapar ett gemensamt sammanhang. Det handlar om att anta systemperspektiv, bygga kapacitet för att orientera sig i systemet, identifiera hinder och möjligheter, koordinera aktiviteter, samt samverka och etablera sammanhang för experimenterande och lärande. I den här utlysningen kallas sådana konstellationer för omställningslabb. Hela omställningslabbet inklusive planerade aktiviteter benämns i utlysningen som ett projekt.

      Fullt utvecklade och välfungerande omställningslabb formas över tid. De fungerar som demonstratorer för nya idéer och lösningar för omställning. Lösningarna sprids och anpassas löpande till sammanhang för återskapande och förbättringar både inom och utanför labbet. Labben drivs och koordineras av behovsägare i samverkan med flera andra aktörer i en anda av öppenhet och gemensamt lärande. Att utgå från en specifik geografisk eller tematisk utmaning gör uppdraget konkret.

      Olika typer av nyskapande idéer och lösningar krävs för att åstadkomma omställning för komplexa problem. De kan vara av tekniskt, finansiell eller organisatorisk natur. Det kan till exempel handla om ny teknik eller produkter, affärsmodeller eller finansieringslösningar, organisationsformer och förbättrad process eller praktiskt genomförande som sammantaget kan leda till en förändring.

      Varsam demontering av hinder, som till exempel vanor och beteenden eller ekonomiska incitament, kan också behövas för att omställning ska ske. Ett aktivt arbete med varsam demontering och att involvera de som berörs av förändringsprocessen kan minska motstånd och skapa en mer inkluderande omställning.

      Läs mer om omställningslabb i bilagan. Du hittar den längre ned på sidan under rubriken "Mallar och bilagor".

      Viktiga aspekter för ett lyckat omställningslabb

      Systemperspektiv

      Tydliga problem med entydig lösning är inte i fokus för utlysningen. Omställningslabb handlar om komplexa utmaningar som kan vara svåra att greppa, som är föränderliga över tid, ofullständigt beskrivna, synbart självmotsägande eller inlåsta i dagens strukturer och mönster och som ligger i linje med Water Wise Societies mission, delmål och uppdrag. Att ha ett systemperspektiv är därför viktigt, det vill säga att se till helheten och inte bara delarna och stuprören utan dess inbördes kopplingar. Systemperspektivet är en förutsättning för samhällsavtryck.

      Inom Water Wise Societies utgår vi från en modell som består av fem dimensioner som i regel behöver utforskas för att möta den typen av utmaningar som beskrivs ovan.

      De fem dimensionerna är:

      • Teknik, produkter och processer
      • Omställningsinfrastruktur
      • Pengar och värde
      • Policy och styrning
      • Acceptans och beteendeförändringar

      Från tidigare satsningar vet vi att samverkansprojekt som har ett tydligt systemperspektiv tidigt har lättare att skala upp framtagna lösningar i ett senare skede och på så sätt bidra till systemomställning. Samspelet mellan aktiviteter i de olika dimensionerna är också avgörande för att hindra inlåsningseffekter.

      Omvärldsanalys och framsyn

      För att kunna ta de modiga beslut som krävs för systemomställning behövs verktyg som kan hjälpa oss att förstå dagens förutsättningar och vad som väntar framöver – vi behöver bli bättre på att begripa omvärlden och framtiden. Med hjälp av omvärldsanalys och framsyn kan projekten i denna utlysning fatta bättre strategiska beslut och vara förberedda på olika möjliga händelser och hur man kan hantera dem.

      Aktivt deltagande och policyutveckling

      För att kunna påverka helheten i ett system behöver aktörer som har olika perspektiv och som arbetar i olika sektorer, branscher och delar av värdekedjor involveras. Aktörerna behöver delta aktivt med både befogenheter och ansvar. Inte bara skapare av lösningar behövs, utan även behovsägare och användare måste involveras tidigt. Detta för att vara säker på att rätt lösningar utvecklas, men också för att skapa hållbara finansieringsmodeller över tid och förvaltningsstrukturer för både lösningarna och för omställningslabbet.

      Dessutom kan det krävas aktivt arbete med att undanröja eventuella hinder för införande av lösningarna med hjälp av policyutveckling för att till exempel anpassa lagar och regler. Det kan vara bra att involvera till exempel systemförvaltare och beslutsfattare i omställningslabbet.

      Internationalisering som utgångspunkt

      För att kunna bidra till Water Wise Societies uppdrag behöver omställningslabben ha ett internationellt perspektiv. Lösningar eller sammanhang kan finnas internationellt, eller så kan era framtida nya lösningar skapa internationellt intresse eller konkurrenskraft och knyta till sig internationella aktörer. Det är viktigt med ett internationellt perspektiv och en aktiv internationell omvärldsbevakning.

      Hållbar systemomställning

      Impact Innovation ska bidra till global konkurrenskraft genom omställning för hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen i Agenda 2030.

      För att nå hållbar systemomställning är det viktigt att projekt i utformningen av nya lösningar hanterar målkonflikter och minimerar risken för oavsiktliga negativa effekter. Detta ingår i bedömningen av ansökningarna i den här utlysningen.

      Vi följer också upp och bedömer:

      • om kvinnor och män på ett jämställt sätt deltar i projektet, tar del av bidraget samt har inflytande och makt över projektet.
      • hur väl projektet analyserar och tar ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemformulering, lösningar och effekter.

      Agenda 2030 som drivkraft för innovation

      Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss

      Tillgängliggöra vetenskapliga publikationer och resultat

      När resultat från forskning och innovation görs fritt tillgängliga kan fler bidra till att lösa samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att tillgängliggöra resultat för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.

    • Aktörer

      Utlysningen riktar sig till både nya och befintliga grupperingar av aktörer i systemet ”från källa till kust”.

      Utöver vattensektorn innefattar systemet områden som berörs av vatten, som landsbygd, jordbruk, skog, mat, samhällen, industri etc., samt kunskapsfält som till exempel ekonomi, juridik och beteendevetenskap. Relevant aktörer är exempelvis kommuner, VA-organisationer, näringsliv och industri, regionala aktörer, myndigheter, organisationer och institut inom forskning och innovationssystemet, civilsamhälle med flera.

      Det finns flera sätt för organisationer att delta i ett omställningslabb. Dels kan man vara projektpart och en del av projektgruppen. Man kan även medverka som till exempel underleverantör eller referensgruppsmedlem eller liknande.

      Vi har identifierat att följande typer av aktörer kan bli avgörande för ett lyckat genomförande:

      • Behovsägare - de som har behov av nya lösningar på samhällsutmaningen.
      • Användare och mottagare - de som berörs av lösningarna, exempelvis kunder och brukare. De är viktiga kravställare som ska involveras i projektet för till exempel behovsidentifiering.
      • Möjliggörare – exempelvis myndigheter och organisationer som sätter regler och standarder.
      • Lösningsägare - de som utvecklar, testar och kommersialiserar lösningar.
      • Intermediärer - aktörer som kan utföra utveckling, testning och demonstration av lösningar, som universitet, högskolor, konsulter och institut.
      • Utländska aktörer - För att säkerställa ett internationellt perspektiv kan utländska aktörer behöva delta i projektet. De är välkomna att delta som projektparter på följande villkor:

        - En utländsk aktör kan inte vara koordinator.

        - För att utländska aktörer ska kunna beviljas bidrag krävs att de har ett svenskt organisationsnummer och att kostnaderna för deltagande i projektet upparbetas i en svensk filial eller driftställe.

      Det är viktigt att identifiera rätt personer inom en organisation och hur de ska involveras i ett projekt. Utöver nyckelpersonerna som krävs för att utföra utvecklings- och koordineringsaktiviteter kan även viktiga beslutsfattare eller personer med ansvar för produktion och drift behöva engageras.

      Projektgruppen

      Ni som söker tillsammans gör det som projektparter, där en av er fungerar som koordinator. Projektets koordinator ska vara en behovsägare och projektledaren ska vara anställd hos koordinerande organisation.

      Det är tillåtet med delat projektledarskap, där projektledaren delar ansvaret för projektet med en biträdande projektledare, som inte behöver komma från samma organisation eller representera en behovsägare.

      De projektparter som ingår i projektet ska vara aktivt involverade och dela på risker och resultat. Det är viktigt att projektparter och nyckelpersoner deltar med aktivt engagemang.

      Projektgruppen ska vid ansökningstillfället innehålla minst tre projektparter varav minst en behovsägare.

    • Vilka aktiviteter vill vi finansiera?

      Exempel på aktiviteter som kan finansieras:

      • Koordinera och driva projektet
      • Föra nyskapande idéer och lösningar närmare implementering

        - Utforska tillämpning samt utveckling av nyskapande idéer och lösningar

        - Test, demonstration och uppskalning av nyskapande idéer och lösningar. Både sådana som härrör från omställningslabbet och externa. Exempelvis resultat från andra forsknings- eller innovationsprojekt, eller  lösningar som använts internationellt och behöver testas i svenska förhållanden. Eller lösningar från en annan sektor som kan behöva anpassas. 

        - Varsam demontering av tidigare lösningar som motverkar önskad omställning
      • Utveckla ett etablerat omställningslabb för en geografisk eller tematisk utmaning

        - Formering av ett omställningsteam

        - Koordinering och planering av kommande omställningsarbete (till exempel framväxande lösningsportföljer) som ligger bortom rådigheten för enskilda organisationer

        - Mobilisering av nya aktörer och resurser för omställningsresan framåt

      Exakt vilka aktiviteter som behövs kan variera beroende på vilket uppdrag som adresseras och typen av projekt som rör nyskapande idéer och lösningar. Du kan läsa mer om omställningslabb i bilagan.

      Omställningslabb som finansieras i denna utlysning ska medverka och bidra till Water Wise Societies så kallade omställningsarena. Det är en arena för erfarenhetsutbyte och samskapande som drivs av Water Wise Societies programkontor för programmets medlemmar. Arenan utgörs av både fysiska och digitala möten och workshops. Medverkan sker löpande.

      Vilka kostnader kan vi finansiera?

      Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr vilka slags kostnader som vi kan finansiera. Dessa kallas stödberättigande kostnader.

      I den här utlysningen är dessa typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter.
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal.
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör. Kostnader för konsulttjänster från utomstående får utgöra maximalt 20 procent av en projektparts budget.
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet.
      • Indirekta kostnader (overhead): Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning.
        Indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnader. Universitet, högskolor samt vissa forskningsorganisationer och statliga myndigheter har högre maxgränser beroende på typ av verksamhet.

      Kostnader som uppkommer för att medverka i Water Wise Societies omställningsarena kan ingå i de stödberättigande kostnaderna.

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara:

      • nödvändig för aktiviteterna i projektet
      • bokförd korrekt och separat från organisationens övriga kostnader.

      En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se Anvisning till stödberättigande kostnader

    • Reglerna om statligt stöd styr också hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms individuellt för varje organisation. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje projektpart kan få.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      Total budget för utlysningen är cirka 80 000 000 kronor under tre år och Water Wise Societies vill finansiera cirka 6 – 8 projekt.

      Bidraget till varje omställningslabb kan som högst uppgå till 13 500 000 kronor per år under högst tre år, och till högst 75 procent av omställningslabbets totala stödberättigande kostnader. 

      Bidraget är tänkt att huvudsakligen (minst 60 procent) täcka kostnader för aktiviteter som för nyskapande idéer eller lösningar närmare implementering, se listan i avsnitt 4. Minst 30 procent av kostnaderna är tänkta att avse formering av ett etablerat omställningslabb.

      Hur stort bidrag kan en projektpart få?

      Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:

      • vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet
      • partens storlek och verksamhet.

      I den här utlysningen ger vi stöd till både organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet och organisationer som inte bedriver ekonomisk verksamhet.

      Hur avgör ni om en organisation bedriver ekonomisk verksamhet? 

      En organisation som erbjuder någon form av tjänst eller produkt på en marknad anses bedriva ekonomisk verksamhet. Det har ingen betydelse hur organisationen finansieras, om den är offentlig eller privat, eller om den har ett vinstsyfte. Det spelar heller ingen roll vilken rättslig form verksamheten har. Till exempel om det är ett aktiebolag, ett handelsbolag, en ekonomisk förening, en ideell förening eller en stiftelse.  

      Är ni osäkra på om en organisation i ert projekt bedriver ekonomisk verksamhet, kontakta utlysningsansvarig. Organisationen ansvarar dock själv för att bedöma om den bedriver ekonomisk verksamhet.

      Stöd till organisationer som inte bedriver ekonomisk verksamhet

      I den här utlysningen ger vi stöd till organisationer som inte bedriver ekonomisk verksamhet. Hit räknas oftast universitet och högskolor, forskningsinstitut och andra organisationer som inte erbjuder en tjänst eller produkt på en marknad.

      Vi kan finansiera upp till 100 procent av sådana organisationers stödberättigande kostnader.

      Stöd till organisationer med ekonomisk verksamhet (statsstöd)

      I den här utlysningen kan organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet få stöd för industriell forskning och experimentell utveckling. 

      Industriell forskning kan förenklat beskrivas som att söka ny kunskap genom planerad forskning eller kritisk analys för att utveckla eller markant förbättra produkter, processer eller tjänster.  

      Experimentell utveckling kan förenklat beskrivas som att kombinera, forma och använda befintliga kunskaper för att ta fram nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster.  

      För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Organisationens storlek och typ av aktivitet avgör hur stor andel av kostnaderna vi kan finansiera, det vill säga den maximala stödnivån. 

      Aktivitet  Litet företag  Medelstort  
      företag 
      Stort företag
      Maximal stödnivå
      Industriell forskning 80%  75%  65% 
      Experimentell utveckling  60%  50%  40% 


      Vi beviljar bidrag i enlighet med artikel 25 i EU-kommissionens förordning om allmänna gruppundantag (GBER).

      De minimis-stöd (stöd av mindre betydelse)  

      I den här utlysningen kan vi också ge de minimis-stöd, även kallat stöd av mindre betydelse. Vi kan finansiera upp till 100 procent av en projektparts kostnader.  

      En organisation kan ta emot maximalt 300 000 euro över en treårsperiod i den här stödformen, oavsett finansiär och projekt. Det betyder att om samma organisation tagit emot stöd av mindre betydelse i andra projekt från andra finansiärer tidigare, påverkar det hur stort stödet kan bli i den här utlysningen.  

      Lämna in ett intyg om de-minimistöd när ni skickar in ansökan. Det krävs för att vi ska kunna bevilja detta stöd.  

      Intyg om de minimis-stöd hittar du på denna sida

      Vi beviljar bidrag i enlighet med EU-kommissionens förordning (2023/2831) om stöd av mindre betydelse. 

    • För att vi ska ta ställning till och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa formella krav. Är kraven inte uppfyllda, avslås ansökan direkt.

      Krav på organisationsform hos projektparter

      • Alla projektets parter ska vara juridiska personer. Fysiska personer eller enskilda firmor kan alltså inte delta som projektparter.
      • Den koordinerande parten ska vara en svensk juridisk person och bedriva verksamhet i Sverige.

      Krav på projektet

      • Projektledaren ska vara anställd hos den koordinerande parten i projektet.
      • Projektet får inte påbörjas innan ansökan lämnas in.
      • Kostnader för konsulttjänster från utomstående får utgöra maximalt 20 procent av en projektparts budget.
      • Projektgruppen ska innehålla minst tre projektparter.

      Krav på ansökan

      • Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska.
      • Ansökan ska följa de anvisningar som ges i avsnitt 9.
      • Ansökan ska innehålla alla efterfrågade bilagor.
    • Vad bedömer vi?

      Er ansökan kommer att bedömas utifrån kriterierna potential, aktörer och genomförbarhet. I bedömningen granskas även ansökans beskrivning av hur det ska bidra till Water Wise Societies uppdrag, se avsnitt 2.

      Bedömningskriterierna för denna utlysning är:

      Potential

      • I vilken utsträckning omställningslabbet utgår från och har potential att bidra till ett eller flera av Water Wise Societies uppdrag.
      • I vilken utsträckning de nyskapande idéer och lösningar som ska utforskas, utvecklas, testas eller skalas har potential att bidra till ett eller flera av Water Wise Societies uppdrag.
      • Hur väl projektet positionerar sig mot redan existerande lösningar och satsningar.
      • I vilken utsträckning projektet har potential att utmana rådande strukturer, exempelvis normer, arbetssätt, beteenden, affärsmodeller och regelverk.
      • Trovärdigheten i det internationella perspektiv som presenteras i ansökan utifrån projektets mål.
      • I vilken utsträckning idéer och lösningar definieras med hänsyn tagen till ett jämställdhetsperspektiv och därmed kan bidra till ökad jämställdhet.

      Aktörer

      • Om projektet leds av en behovsägare, samt i vilken utsträckning projektgruppen inkluderar de organisationer som behöver vara med för att utveckla ett framgångsrikt omställningslabb.
      • I vilken utsträckning projektparterna har trovärdighet och förmåga att mobilisera en ändamålsenlig och gränsöverskridande aktörsgrupp med god förankring.
      • I vilken utsträckning projektledaren och andra nyckelpersoner har kompetens och förmåga att genomföra projektet, inklusive mandat att genomföra de aktiviteter som planeras.
      • Hur väl teamet (nyckelpersoner) är sammansatt när det gäller könsfördelning, samt hur väl makt och inflytande fördelas mellan kvinnor och män.

      Genomförbarhet

      • I vilken utsträckning projektet bygger på en trovärdig projektplan och budget där aktiviteterna är kopplade till projektmål samt önskade resultat och långsiktiga effekter.
      • Engagemang och grad av samarbete mellan projektparter samt involvering av relevanta aktörer.
      • I vilken utsträckning projektplanen innehåller aktiviteter som syftar till att åstadkomma förflyttning inom flera systemdimensioner.
      • I vilken utsträckning hantering av potentiella målkonflikter är integrerade i projektplanen.
      • Hur väl beskriven och ändamålsenlig projektets plan för spridning och nyttiggörande av hur resultat är.
      • Hur väl aspekter som rör jämställdhet är integrerade i projektplanen.

      Hur bedömer vi?

      Alla ansökningar som uppfyller de formella kraven bedöms i konkurrens med varandra. De ansökningar som bäst uppfyller bedömningskriterierna beviljas medel.

      Bedömarna består av en grupp av Vinnova förordnade utsedda experter samt handläggare från Formas, Energimyndigheten och Vinnova. Bedömarna har erfarenheter inom näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och civilsamhället samt kunskap kopplad till en bredd av områden och branscher.

      Eftersom ansökningar kan röra olika typer av projekt kommer hänsyn att tas till de olika förutsättningar som gäller för varje projekt. Till detta hör klassning av stödgrund utifrån projektets planerade aktiviteter.

      Schematiskt ser beslutsprocessen ut på följande sätt:

      • Endast ansökningar som efter granskning uppfyller de formella kraven som anges i avsnitt 6 kommer att bedömas.
      • Bedömningarna görs med hjälp av de kriterier som anges i avsnitt 7.
      • Intervjuer kan bli aktuella den 16, 17 och 20 oktober (inbjudan en vecka innan).
      • Utifrån bedömarnas rekommendation fattar Vinnova beslut om vilka projekt som ska beviljas finansiering och vilka som ska avslås.
      • Vid en konkurrenssituation kommer ett övergripande portföljperspektiv avseende tematisk och geografisk spridning samt aktörssammansättning att beaktas.
      • Beslut skickas till de som sökt finansiering.

      Information om beviljade projekt publiceras på www.vinnova.se samt Water Wise Societies hemsida.

      Vi bedömer även finansiell status

      Innan vi beslutar om finansiering gör vi också en samlad bedömning av den organisatoriska och finansiella statusen hos de som får finansiering. Vi använder oss av information som vi får från kreditupplysningar, för närvarande från Dun & Bradstreet.

      För att vi ska bevilja finansiering gäller detta:

      • Organisationer som söker finansiering för personalkostnader måste vara registrerade som arbetsgivare hos Skatteverket.
      • Organisationer får inte vara på obestånd, eller genomgå likvidation eller företagsrekonstruktion. De ska heller inte ha obetalda skulder hos Kronofogdemyndigheten.
      • Aktiebolag får inte ha förbrukat hälften eller mer av sitt aktiekapital.
      • Om vi begär måste små och medelstora företag kunna visa att de har ekonomisk täckning att genomföra projektet enligt sin budget i ansökan. De kan inte använda offentliga bidrag eller egna medel avsedda för andra projekt för att täcka projektkostnader i denna utlysning.
    • När vi bedömt alla ansökningar, skickar vi ett beslut där vi antingen beviljar eller avslår er ansökan. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat detta:

      • Att ni ska underteckna ett särskilt dokument där ni godkänner er medverkan och åtar er att genomföra projektet.
      • Att ni ska rapportera hur det går, era kostnader och uppnådda resultat till oss regelbundet under projekttiden.
      • Är ni flera parter måste ni komma överens om era inbördes rättigheter och skyldigheter i projektet i ett avtal. Det kan ta tid att få ett projektavtal på plats, så sätt gärna i gång detta innan projektet startar.
      • Hur resultatet ska komma till användning samt hur vetenskaplig publicering ska ske.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Ni behöver även följa de särskilda villkor som gäller för den här utlysningen:

      • Projektet ska vara representerat av minst en projektpart vid Water Wise Societies omställningsarena och andra aktiviteter som anordnas inom programmet, uppskattningsvis vid två till fyra (varav max två fysiska) tillfällen per år. Kostnaderna för sådan medverkan är stödberättigande.
      • Projektet ska upprätthålla en kontinuerlig dialog med Water Wise Societies programkontor eller av programkontoret annan utsedd aktör under hela projektets löptid.
      • Vid information om projektet och vid varje offentliggörande av projektresultat ska det anges att arbetet utförts inom Impact Innovation-programmet Water Wise Societies – ett initiativ av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.
      • I samband med slutrapportering av projektet till Vinnova ska en sammanfattning av projektresultaten skickas till Water Wise Societies programkontor enligt mall som finns på www.impactinnovation.se. Sammanfattning ska kunna spridas och publiceras fritt på Energimyndigheten, Formas, Vinnovas och Impact Innovations och programkontorets hemsida. Sammanfattningen får inte innehålla konfidentiella eller på annat sätt känsliga uppgifter.
      • Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet, deltagande projektparter och budget.

      Till ansökan bifogar ni även dessa bilagor:

      • Projektplan: använd anvisad mall, högst 15 sidor.
      • CV-bilaga för nyckelpersoner: använd anvisad mall, max 1 sida långt CV per person.

      Observera: Om bilagor utöver dessa, eller överskjutande sidantal, skickas in kommer dessa ej att läsas eller bedömas.

      Mallarna är obligatoriska att använda. Du hittar mallarna länre ner på sidan under rubriken "Mallar och bilagor".

      Samtidigt som ansökan skickas till Vinnova ska en icke-konfidentiell sammanfattning skickas till programkontoret för Water Wise Societies via e-post utlysningar@waterwisesocieties.se. Innehållet i bilagan som skickas till programkontoret ska kunna spridas och publiceras fritt och får inte innehålla konfidentiella eller på annat sätt känsliga uppgifter.

      Mall för sammanfattningen till Water Wise Societies nås via utlysningens hemsida.

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom det bygger på analyser ni ska göra. Börja därför i god tid.

      I vår e-tjänst kan ni börja fylla i uppgifter och sedan fortsätta vid ett senare tillfälle. Ni kan också dela ut behörigheter till andra som ni vill ska bidra i ansökan. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

      Klarmarkera ansökan i god tid innan utlysningen stänger klockan 14:00 på den 3 september.

    • När utlysningen stänger registreras er ansökan. Då skickar vi en e-postbekräftelse till den som står för användarkontot, samt projektledaren och firmatecknaren. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av er till oss.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Er ansökan kommer att läsas av medarbetare på Vinnova och de externa bedömare som medverkar i den här utlysningen. Alla arbetar under tystnadsplikt.

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas. Men vi sekretessbelägger uppgifter som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada för den enskilde om de lämnas ut. Det kan till exempel vara uppgifter om affärs- och driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Mallar och bilagor för ansökan

    Här kan ni ladda ner mallar som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall. Här finns också eventuella bilagor med användbar information inför ansökan.

    Mall för projektbeskrivning (docx, 106 kB) CV-mall (docx, 94 kB) Bilaga utlysningstext (pdf, 374 kB)

    Påbörja ansökan i god tid

    Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i alla mallar kan ta flera dagar, eftersom de bygger på analyser ni ska göra. Börja därför ansökan i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter, spara och fortsätta vid ett senare tillfälle.

    När ansökan är färdig markerar ni den som klar. Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan klarmarkera den för att den ska registreras när utlysningen stänger. 

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av dig till oss.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Nina Widmark

    Utlysningsansvarig Vinnova

    +46 8 473 30 52

    Water Wise Societies: Magnus Arnell

    Frågor om utlysningens bakgrund, syfte och önskade effekter

    +46 10 516 63 33

    Water Wise Societies: Fredric Norefjäll

    Frågor om utlysningens bakgrund, syfte och önskade effekter

    +46 10 516 57 80

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    Diarienummer 2025-00593