Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Månskott genom syntetisk biologi

Denna utlysning riktar sig till visionära team inom syntetisk biologi som kan bidra till lösningar som kan få global påverkan. Utlysningen syftar till att finansiera månskott med en engagerande formulering av ett ambitiöst men realistiskt mål på ett stort, till synes oöverstigligt problem.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Innovationsprojekt som syftar till att ta fram ambitiösa målsättningar, vidareutveckla och validera sin idé, mobilisera aktörer och kommunicera sina visioner inom syntetisk biologi.

Vem kan söka?

Sökande ska vara juridiska personer som exempelvis företag, ideella organisationer, offentlig sektor och/eller forskningsorganisationer.

Hur mycket kan ni söka?

Projekt kan söka upp till 1 miljon kronor. Preliminär budget för erbjudandet är 5 miljoner kronor.

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Med den här utlysningen vill vi förvandla det nästan omöjliga till verklighet. Vinnova finansierar banbrytande projekt, så kallade månskott som går bortom det vanliga och som kan göra en verklig skillnad med global genomslagskraft. Ett månskott kan kort beskrivas:

      • Nästan omöjliga mål: Projekt som kräver nya genombrott och skiftar paradigmer.
      • Djärva visioner: Idéer som är stora, radikala och otestade, som enar teamet mot långsiktiga mål.
      • Världsförändrande påverkan: Lösningar som strävar efter att förbättra framtiden för mänskligheten, inte bara ekonomiska vinster.

      Lösningarna ska bygga på innovation inom syntetisk biologi. Tekniken bygger på att designa och konstruera komplexa biologiska system som har funktioner som inte existerar i naturen.

      Projekten förväntas sätta ambitiösa mål, vidareutveckla och validera idéer, samt mobilisera och engagera aktörer.

      Utlysningen riktar sig till visionära aktörer, ensamt sökande eller konsortier som genom hårt arbete bidrar till världsomfattande lösningar genom innovativ användning av syntetisk biologi. Aktörerna ska ha kunskapsmässiga förutsättningar och ambitioner att utveckla idén och målsättningarna, samt validera tekniken.

      I den här utlysningen kan ni söka upp till 1 000 000 kronor per projekt som kan leda till globala genombrott. Bidrag kan beviljas upp till 100 procent stödnivå per projekt. De projekt som beviljas förväntas ha en projektlängd på 3 till 6 månader. 

    • Världen står inför globala samhällsutmaningar som idag kan upplevas omöjliga att adressera. Samtidigt har vi människor länge varit nyfikna och motiverade att uppnå just det – det nästan omöjliga. Vi behöver sträva efter att tänka stort för att uppnå något storslaget.

      Denna typ av innovation kallas ibland för ”moonshot”, månskott på svenska. Termen har sitt ursprung från den första månlandningen 1969 med den tidens vision - att en dag landa på månen. Efter hårt arbete lyckades man till slut uppnå målet, ett enormt steg för mänskligheten, och för att åstadkomma detta krävdes det en lång rad innovationer inom vitt skilda områden.

      Denna utlysning är utformad för att utforska månskott. Projekten ska utgå från ett stort och engagerande problem och föreslå en radikal lösning med ambitiösa, men realistiska mål för att lösa viktiga samhällsutmaningar.

      Ett månskott kan karaktäriseras som:

      • Svårt, nästan omöjligt att uppnå: Ett månskott innebär att ta sig an något som vid första anblick kan verka nästan ogenomförbart. Det kräver att man tar fram ny kunskap eller utvecklar ny teknik, genombrott som skiftar paradigm och förändrar hur vi tänker eller agerar i samhället.
      • Djärva visioner: Ett månskott bygger på en djärv vision om hur framtiden bör vara och fungerar som en ledstjärna för handling och prestation. Det handlar om att ha en storslagen och ibland radikal idé som inte har prövats tidigare och som kräver tid att förverkliga. Visionen samlar och enar teamet kring målet.
      • Världsförändrande: Månskott strävar efter att skapa möjligheter för stor förändring som förbättrar framtiden för mänskligheten i stort, inte bara för ekonomiska vinster. Detta kan innebära storskaliga effekter som är transformerande, disruptiva och till nytta för en bredare publik. Månskott är ofta förknippade med hög risk, men kommer till stor nytta för världen om månskottet lyckas.

      Lösningarna i denna utlysning ska bygga på innovation inom syntetisk biologi. Syntetisk biologi är ett framväxande forsknings- och innovationsområde inom bioekonomi. Det bygger på biologi, kemi, datavetenskap och ingenjörskonst för att designa och bygga komplexa biologiska system med funktioner som inte existerar i naturen. Tekniken gör det möjligt att konstruera nya levande organismer och att modifiera redan befintliga varelser, växter eller annat biologiskt material så att de får nya eller förbättrade egenskaper. Exempel på användningsområden finns inom livsmedel, energi och medicin.

      Syntetisk biologi är en möjliggörande teknologi som även benämns Engineering Biology eller new genomic techniques (NGTs) internationellt.

      I detta erbjudande finansieras projekt som är cirka 3–6 månader långa, med start under hösten 2024.

      Efter avslutat månskottsprojekt kan dialog med Vinnova inledas om följdfinansiering för vidareutveckling eller implementering av projekten. Endast genomförda månskottsprojekt har möjlighet att ta del av eventuell följdfinansiering.

      Bidra till en hållbar systemomställning

      Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och systemomställning. För att genomföra hållbar systemomställning har vi valt att utgå från FN:s globala hållbarhetsmål, definierade i Agenda 2030. Där prioriterar Vinnova två perspektiv: jämställdhet och klimatomställning. Alla insatser och projekt vi finansierar bedöms utifrån hur de bidrar till dessa perspektiv.

      Vi följer därför alltid upp och bedömer:

      • om kvinnor och män på ett jämställt sätt deltar i projektet, tar del av bidraget samt har inflytande och makt över projektet
      • hur väl projektet analyserar och tar ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemformulering, lösningar och effekter
      • hur väl projektet bidrar till klimatomställningen

      Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss

      Agenda 2030 som drivkraft för innovation

      Tillgängliggöra vetenskapliga publikationer och resultat

      När resultat från forskning och innovation görs fritt tillgängliga kan fler bidra till att lösa samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att tillgängliggöra resultat för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.

    • Denna utlysning riktar sig till visionära aktörer, ensamt sökande eller konsortier som kan bidra till lösningar inom syntetisk biologi.

      Sökande ska ha kunskapsmässiga förutsättningar och ambitioner att framgångsrikt utveckla idén och målsättningarna, samt validera tekniken. Vi välkomnar såväl specialister och forskare inom syntetisk biologi som aktörer med ett definierat behov av lösningarna, gärna i samverkan.

      Aktörerna ska utgöras av juridiska personer som exempelvis företag, ideella organisationer, offentlig sektor och forskningsorganisationer. Projekten kan inkludera utländska samarbetspartners, men Vinnova beviljar dock enbart bidrag till svenska organisationer.

    • Tänkbara aktiviteter inom ramen för den här utlysningen är exempelvis att:

      • ta fram ambitiösa mål, så kallade månskott
      • utveckla, utvärdera, analysera och validera idén
      • ta fram en nyttokalkyl
      • genomföra workshops, seminarier eller konferenser för att testa och/eller utvecklamånskottet
      • identifiera och mobilisera av samarbetspartners och byggande av nätverk med komplementära aktörer
      • ta fram en strategi eller handlingsplan för att genomföra och implementera månskottet
      • kommunicera och sprida visionen för att samla och engagera människor kring månskottet

      Vilka kostnader kan vi finansiera?

      Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr vilka slags kostnader som vi kan finansiera. Dessa kallas stödberättigande kostnader.

      I den här utlysningen är dessa typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet
      • Indirekta kostnader (overhead): Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning
        Indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnader

      För mer detaljerad information om vilka kostnader vi kan finansiera, se Anvisning till stödberättigande kostnader.

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara nödvändig för aktiviteterna i projektet. Projektkostnader måste också vara korrekt bokförda och särredovisas från organisationens övriga kostnader. En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se Anvisning till stödberättigande kostnader.

    • Reglerna om statligt stöd styr också hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms individuellt för varje organisation. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje deltagande projektpart kan få.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      I denna utlysning kan projekt söka upp till 1 miljon kronor för ett projekt som pågår mellan 3–6 månader. Preliminär budget för erbjudandet är 5 miljoner kronor.

      Hur stort bidrag kan en projektpart få?

      Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:

      • vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet
      • partens storlek och verksamhet

      I den här utlysningen ger vi stöd till genomförbarhetsstudier.

      Genomförbarhetsstudier kan förenklat beskrivas som en utvärdering och analys av:

      • styrkor, svagheter, möjligheter och risker i ett kommande forsknings- och utvecklingsprojekt
      • vilka resurser som krävs för att genomföra projektet
      • hur troligt det är att projektet når framgång.

      För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      I den här utlysningen kan vi också ge de minimis-stöd, även kallat stöd av mindre betydelse. Vi kan finansiera upp till 100 procent av en projektparts kostnader.

      En organisation kan ta emot maximalt 300 000 euro över en treårsperiod i den här stödformen, oavsett finansiär och projekt. Det betyder att om samma organisation tagit emot stöd av mindre betydelse i andra projekt från andra finansiärer tidigare, påverkar det hur stort stödet kan bli i den här utlysningen.

      Lämna in ett intyg om de-minimistöd när ni skickar in ansökan. Det krävs för att vi ska kunna bevilja detta stöd.

      Intyg om de minimis-stöd hittar du på denna sida

      I den här utlysningen ger vi även stöd till organisationer som inte bedriver ekonomisk verksamhet. Med det menas att de inte erbjuder en tjänst eller produkt på en marknad. Hit räknas oftast universitet och högskolor, forskningsinstitut och andra organisationer.

      Vi kan finansiera upp till 100 procent av en sådan organisations icke-ekonomiska kostnader.

    • För att vi ska ta ställning till och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa formella krav. Är kraven inte uppfyllda, avslås ansökan direkt.

      • Alla projektets parter ska vara juridiska personer. Observera att enskild firma eller enskild näringsidkare inte är juridiska personer.
      • Samtliga bidragsmottagare ska ha svenskt organisationsnummer.
      • Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska.
      • Ansökan ska följa de anvisningar som ges i avsnitt 9.
      • Ansökan ska innehålla alla efterfrågade bilagor.
    • Vad bedömer vi?

      Projektförslaget ska ligga i linje med utlysningens syfte. Ansökningarna kommer att bedömas utifrån huvudkriterierna potential, aktörer och genomförande.

      Potential (50 procent)
      • I vilken utsträckning projektet föreslår ett visionärt och djärvt mål på en stor och komplex samhällsutmaning, som har potential att bidra till världsförändrande lösningar.
      • Hur väl lösningen som utvecklas baseras på syntetisk biologi
      • Hur väl projektet bedöms bidra till ökad jämställdhet
      • Hur väl projektet bedöms bidra positivt till de globala målen i Agenda 2030, och hur väl det bedöms minimera de negativa effekterna.
      Aktörer (20 procent)
      • I vilken utsträckning projektgruppen har tillgång till relevant kunskap och kompetens inom området syntetisk biologi.
      • I vilken utsträckning projektgruppen har förmågan att engagera relevanta aktörer.
      • Hur väl sammansatt projektteamet är när det gäller könsfördelning. Samt hur väl makt och inflytande fördelas mellan kvinnor och män i projektteamet.
      Genomförbarhet (30 procent)
      • I vilken utsträckning projektets aktiviteter är ändamålsenliga för att skapa förutsättningar för ett djärvt månskott inom syntetisk biologi.
      • I vilken utsträckning projektet bygger på en trovärdig tidplan och budget för att nå uppsatta mål samt önskade resultat och långsiktiga effekter.
      • I vilken utsträckning projektet har ambitionen och förmågan att kommunicera och engagera relevant målgrupp kring sitt månskott.
      • Hur väl risker beskrivs och hanteras i projektets genomförande.

      Hur bedömer vi?

      Endast ansökningar som uppfyller de formella kraven, se avsnitt 6, kommer att bedömas. Ansökningarna bedöms i konkurrens med varandra utifrån bedömningskriterierna som är angivna i avsnitt 7 av externa och interna bedömare på Vinnova. Vinnova förbehåller sig rätten att tillämpa ett portföljperspektiv vid urvalet.

      Vi bedömer även finansiell status

      Innan vi beslutar om finansiering gör vi också en samlad bedömning av den organisatoriska och finansiella statusen hos de som får bidrag. Vi använder oss av information som vi får från kreditupplysningar, för närvarande från Dun & Bradstreet.

      För att vi ska bevilja finansiering gäller detta:

      • Organisationer som söker bidrag för personalkostnader måste vara registrerade som arbetsgivare hos Skatteverket
      • Organisationer får inte vara på obestånd, genomgå likvidation eller företagsrekonstruktion. De ska heller inte ha obetalda skulder hos Kronofogdemyndigheten.
      • Aktiebolag får inte ha förbrukat hälften eller mer av sitt aktiekapital.
    • När vi bedömt alla ansökningar, skickar vi ett beslut där vi antingen beviljar eller avslår er ansökan. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat detta:

      • Att ni ska underteckna ett särskilt dokument där ni godkänner er medverkan och åtar er att genomföra projektet
      • Att ni ska rapportera hur det går, era kostnader och uppnådda resultat till oss regelbundet under projekttiden
      • Är ni flera parter måste ni komma överens om era inbördes rättigheter och skyldigheter i projektet i ett avtal. Det kan ta tid att få ett projektavtal på plats, så sätt gärna i gång detta innan projektet startar.
      • Hur resultatet ska komma till användning samt hur vetenskaplig publicering ska ske.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet, deltagande projektparter och budget.

      Till ansökan bifogar ni även dessa bilagor:

      • Projektbeskrivning
        Får maximalt omfatta 7 stående A4-sidor. Projektbeskrivningen ska följa mallen som finns längre ned på denna webbsida.
      • Pressmeddelande från framtiden
        Pressmeddelandet ska bestå av en pdf, 1 sida. Pressmeddelandet ska följa mallen som finns längre ned på denna webbsida.
      • CV-bilaga
        Relevanta CV:n för projektledaren och samtliga nyckelpersoner. CV-bilagan ska följa mallen som finns längre ned på denna webbsida.
      • De minimis-intyg (ej obligatoriskt)
        Om någon projektpart söker stöd med stödgrunden Stöd av mindre betydelse, ska intyget "Stöd av mindre betydelse" fyllas i och signeras av projektparten och bifogas ansökan.

      Observera: Endast dessa bilagor kommer att beaktas när du ansöker. Hänvisning till webbsidor, presentationer eller dylikt kommer ej att beaktas. Bifogade filer ska laddas upp i PDF-format.

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom det bygger på analyser ni ska göra.

      I vår e-tjänst kan ni börja fylla i uppgifter och sedan fortsätta vid ett senare tillfälle. Ni kan också dela ut behörigheter till andra som ni vill ska bidra i ansökan. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • När utlysningen stänger registreras er ansökan. Då skickar vi en e-postbekräftelse till den som står för användarkontot, projektledaren och firmatecknaren. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av er till oss.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Er ansökan kommer att läsas av medarbetare på Vinnova och de särskilt utsedda bedömare som medverkar i den här utlysningen. Alla arbetar under tystnadsplikt.

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas. Men vi sekretessbelägger uppgifter som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada för den enskilde om de lämnas ut. Det kan till exempel vara uppgifter om affärs- och driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Mallar och bilagor för ansökan

    Här kan ni ladda ner mallar som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall. Här finns också eventuella bilagor med användbar information inför ansökan.

    Projektbeskrivning (docx, 61 kB) CV-mall (docx, 53 kB) Mall för pressmeddelande (pptx, 12428 kB)

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av dig till oss.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Johanna Johansson

    Utlysningsansvarig

    +46 8 473 30 75

    Joakim Skog

    Handläggare

    +46 8 473 32 32

    Jenny Johansson

    Administrativa frågor

    +46 8 473 30 13

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    Finansierade projekt

    För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

    Ändra dina kakinställningar

    Diarienummer 2024-02403