Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Samverkansprojekt för civil-militära synergier

Denna utlysning är en gemensam satsning av Vinnova och Försvarsmakten. Nu söker vi konsortier som kan bidra till utveckling av innovativa och banbrytande tekniklösningar. Det övergripande syftet är att stärka samverkan mellan den civila sektorn och försvarssektorn för att bidra till att hantera försvarsrelaterade problem och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft. Utlysningen riktar sig till konsortier bestående av minst två aktörer där företag, universitet, högskola, forskningsinstitut och andra relevanta aktörer kan ingå. Minst en näringslivsaktör ska vara verksam inom försvarsområdet i Sverige, och minst en aktör ska vara verksam inom den civila sektorn. Alla deltagande parter kan vara företag. Målet med utlysningen är att finansiera projekt med potential att bidra till innovation inom det militära området och samtidigt stärka svensk konkurrenskraft.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Projekt som kan stärka samverkan mellan den civila sektorn och försvarssektorn för att bidra till att hantera försvarsrelaterade problem och samtidigt stärka Sveri-ges konkurrenskraft.

Vem kan söka?

Konsortier bestående av minst två aktörer varav en näringslivsaktör ska vara verksam inom försvarsområdet i Sverige, och minst en aktör ska vara verksam inom den civila sektorn. Alla deltagande parter kan vara företag.

Hur mycket kan ni söka?

Budgeten för utlysningen är cirka 30 miljoner kronor och vi avser finansiera fem till tio projekt. Projekttiden är max 12 månader

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Denna utlysning är en gemensam satsning av Vinnova och Försvarsmakten. Nu söker vi konsortier som kan bidra till utveckling av innovativa och banbrytande tekniklösningar. Det övergripande syftet är att stärka samverkan mellan den civila sektorn och försvarssektorn för att bidra till att hantera försvarsrelaterade problem och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft. 

      Utlysningen riktar sig till konsortier bestående av minst två aktörer där företag, universitet, högskola, forskningsinstitut och andra relevanta aktörer kan ingå. Minst en näringslivsaktör ska vara verksam inom försvarsområdet i Sverige, och minst en aktör ska vara verksam inom den civila sektorn. Alla deltagande parter kan vara företag. (Med verksam inom försvarsområdet menas bolag som har en befintlig kundkrets inom försvars- och säkerhetsområdet.) 

      Målet med utlysningen är att finansiera projekt med potential att bidra till innovation inom det militära området och samtidigt stärka svensk konkurrenskraft. Projekttiden är max 12 månader. Budgeten för utlysningen är cirka 30 miljoner kronor och vi avser finansiera fem till tio projekt.

    • Innovativ banbrytande teknik är av central betydelse i ett säkerhetsläge som präglas av instabilitet och oförutsägbarhet. Civila aktörer har, i kraft av sin innovationsförmåga, en viktig roll att spela för att på banbrytande sätt lösa militära och säkerhetsrelaterade utmaningar.

      Regeringsuppdrag för civil-militära synergier

      Utlysningen finansieras av Försvarsmakten inom ramen för ett regeringsuppdrag för civil-militära synergier och syftar bland annat till att skapa ökade förutsättningar för sektorsövergripande samverkan med avsikten att banbrytande teknik, utvecklad för det civila området, i ökad utsträckning ska nyttiggöras genom innovationer på försvarsområdet.

      Läs mer om regeringsuppdraget för Civil-militära synergier

      Läs mer om strategisk inriktning för Försvarsinnovation 

      Strategisk inriktning för försvarsinnovation - Regeringen.se

      Fokusområden

      Vi söker främst innovativa och banbrytande lösningar på försvarsrelaterade utmaningar med koppling till Natos nio teknikområden för innovation.

      Digital Transformation - NATO's ACT

      • Artificiell intelligens (AI)
      • Autonoma system
      • Kvantteknologier
      • Bioteknik och teknologier för mänsklig förbättring
      • Rymd
      • Hypersoniska system
      • Nya material och tillverkning
      • Energi och framdrivning
      • Nästa generations kommunikationsnätverk

      Hållbarhet och jämställdhet

      Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling därför finns även ett fokus på hållbarhet och jämställdhet.

      Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030

      Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss

      Vetenskapliga publikationer och resultat

      Projektresultat ska göras så fritt tillgängliga som möjligt för alla och vetenskaplig publicering bör ske med öppen tillgång.

    • Utlysningen riktar sig till konsortier med minst två deltagare där företag, universitet, högskola, institut och andra relevanta aktörer kan ingå. Alla deltagande parter kan vara företag.

      Minst en näringslivsaktör ska vara verksam inom försvarsområdet i Sverige, och minst en aktör ska vara verksam inom den civila sektorn. Projektpart som söker bidrag ska vara juridisk person.

    • Det går att söka finansiering för aktiviteter som ingår i forsknings- och innovationsprojekt som uppfyller utlysningens syfte.

      Exempel på aktiviteter som är stödberättigande:

      • Utredning av tekniska och designmässiga förutsättningar.
      • Utveckling av prototyper eller demonstrationsversioner av produkter eller tjänster. Detta kan även innefatta pilotarbete, testning och validering.
      • Undersökning och utveckling av produktionsmetoder.
      • Planering och genomförande av studier eller tester för att verifiera en innovation.
      • Utredning av marknadsmässiga förutsättningar, exempelvis identifiera kunder, kundbehov, möjliga samarbetspartners och konkurrenter.

      Vi finansierar inte rutinmässiga eller återkommande ändringar av befintliga produkter, tjänster, tillverkningsmetoder eller tillverkningsprocesser.

      Vi finansierar inte heller utbildningsinsatser, kurser, marknadsföring, försäljning, löpande drift, kvalitetssäkring, certifiering, investering i utrustning och verktyg samt immaterialrättsliga strategier och skydd. Projektens längd kan vara maximalt 12 månader.

    • Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr både vilka slags kostnader och hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms för varje organisation individuellt. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje deltagande projektpart kan få.

      Hur stort bidrag kan en projektpart få?

      Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:

      • vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet
      • partens storlek och verksamhet

      I den här utlysningen ges stöd till industriell forskning och experimentell utveckling (artikel 25), stöd av mindre betydelse (De minimis-stöd) och stöd till nystartade företag (artikel 22).

      Forskning och utveckling

      Industriell forskning kan förenklat beskrivas som att söka ny kunskap genom planerad forskning eller kritisk analys för att utveckla eller markant förbättra produkter, processer eller tjänster. För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Experimentell utveckling kan förenklat beskrivas som att kombinera, forma och använda befintliga kunskaper för att ta fram nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster.  

      För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Hur stor andel av kostnaderna vi kan finansiera – det vill säga den maximala stödnivån – beror på organisationens storlek och typ av aktivitet.

      Maximal stödnivå för företag

      Industriell forskning

      • Litet företag: 70%
      • Medelstort företag: 60%
      • Stort företag: 50%

      Industriell forskning
      Om projektet omfattar faktiskt samarbete eller spridning av resultat, eller uppfyller annan bonusgrund*

      • Litet företag: 80%
      • Medelstort företag: 75%
      • Stort företag: 65%

      Experimentell utveckling

      • Litet företag: 45%
      • Medelstort företag: 35%
      • Stort företag: 25%

      Experimentell utveckling
      Om projektet omfattar faktiskt samarbete eller spridning av resultat, eller uppfyller annan bonusgrund*

      • Litet företag: 60%
      • Medelstort företag: 50%
      • Stort företag: 40%

      *Med faktiskt samarbete menas viss nivå av samarbete mellan små och större företag, mellan företag i två olika europeiska länder eller mellan forskningsorganisationer och företag.

      Med spridning av resultat menas omfattande spridning genom exempelvis konferenser eller öppna databaser.

      Vi beviljar bidrag i enlighet med EU-kommissionens förordning (2023/2831) om stöd av mindre betydelse.

      De minimis-stöd (stöd av mindre betydelse)

      Vi kan finansiera upp till 100 procent av en projektparts kostnader.

      En organisation kan ta emot maximalt 300 000 euro över en treårsperiod i den här stödformen, oavsett finansiär och projekt. Det betyder att om samma organisation tagit emot stöd av mindre betydelse i andra projekt från andra finansiärer, påverkar det hur stort stödet kan bli i den här utlysningen.

      För att beviljas detta stöd behöver ni lämna in ett intyg om de-minimistöd när ni skickar in ansökan.

      Länk till blankett för intyg om stöd av mindre betydelse hittar du på denna sida

      Stöd till nystartade företag

      Vi kan finansiera upp till 100 procent av företagets kostnader.

      Med nystartat företag menas ett företag som:

      • har färre än 50 anställda
      • inte är börsnoterat
      • inte delat ut vinst ännu
      • registrerades, inledde sin verksamhet eller blev skyldigt att betala skatt för mindre än fem år sedan
      • inte har tagit över ett annat företags verksamhet, förvärvat eller bildats genom en fusion – för undantag, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      För fullständig definition av ett innovativt nystartat företag se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag.

      Vi beviljar bidrag i enlighet med artikel 22 i EU-kommissionens förordning om allmänna gruppundantag (GBER).

      Vilka kostnader kan vi finansiera?

      Vår finansiering får bara gå till vissa typer av kostnader. Dessa kallas stödberättigande kostnader.

      I den här utlysningen är dessa typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet
      • Indirekta kostnader (overhead): Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning. Indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnader

      För mer detaljerad information om vilka kostnader vi kan finansiera, se vår anvisning till stödberättigande kostnader.

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara nödvändig för aktiviteterna i projektet. Projektkostnader måste också vara korrekt bokförda och särredovisas från organisationens övriga kostnader. En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se vår anvisning till stödberättigande kostnader.

    • För att vi ska ta ställning till och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa grundkrav – så kallade formella krav. Om dessa krav inte är uppfyllda kommer er ansökan inte gå vidare till bedömning.

      • projektet ska ha minst två projektparter varav minst en part ska vara verksamt inom försvarsområdet i Sverige, och minst en part ska vara verksam inom den civila sektorn
      • projektparterna ska vara juridiska personer
      • koordinatorn ska vara en aktör med verksamhet i Sverige
      • ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska
      • projektet får inte ha påbörjats innan ansökan lämnas in.
    • Vinnova och Försvarsmakten kommer tillsammans överens om vilka projekt som ska gå vidare till beslut om finansiering för att uppfylla målen i regeringsuppdraget, där Försvarsmakten bedömer projektens militära nyttopotential. Ansökan ska ligga i linje med utlysningens syfte och mål. En faktor för programmet är att ha en relevant spridning av teknikområden varför Vinnova och Försvarsmakten förbehåller sig rätten att applicera portföljtänk.

      Vad bedömer vi?

      Inkomna ansökningar kommer bedömas enligt nedanstående kriterier.

      Potential
      • Hur väl ansökan beskriver projektets potential att nyttiggöra ny banbrytande teknik (Natos teknikområden) inom försvarsområdet.
      • Hur väl ansökan beskriver projektets potential att möta militära utmaningar som identifierats av de sökande.
      • Hur väl ansökan argumenterar för projektets potential för stärkt samverkan mellan den civila sektorn och försvarssektorn.
      • Hur väl ansökan beskriver projektets potential att bidra till Sveriges konkurrenskraft.
      • Hur väl projektet bedöms bidra till jämställdhet och hållbarhet med hänsyn till Sveriges säkerhet, konkurrenskraft och resiliens.
      Aktörer
      • Projektparternas kompetens, trovärdighet och förmåga att genomföra projektet i enlighet med utlysningens syfte och mål.
      • Projektparternas sammansättning för att på bästa sätt främja civil-militära synergier.
      Genomförbarhet
      • Projektplanens realism i förhållande till uppsatta mål, metoder, aktiviteter och budget.
      • De angivna projektparternas delaktighet och relevans i projektets olika arbetspaket och aktiviteter.
      • Hur väl risker beskrivs och hanteras i projektets genomförande

      Hur bedömer vi?

      Ansökan bedöms i konkurrens med övriga inkomna ansökningar till utlysningen enligt följande process:

      1. Ansökan görs i Vinnovas e-tjänster
      2. Alla ansökningar som uppfyller de formella kraven bedöms av särskilt utsedda bedömare med relevant kompetens.
      3. Vinnova och Försvarsmakten kommer tillsammans överens om vilka projekt som ska gå vidare till beslut om finansiering för att uppfylla målen i regeringsuppdraget.
      4. Vinnova fattar formellt beslut om vilka projekt som beviljas bidrag
      5. En faktor för programmet är att ha en relevant spridning av teknikområden varför Vinnova och Försvarsmakten förbehåller sig rätten att applicera portföljtänk.
      6. Beslut meddelas sökande.
    • När vi bedömt alla ansökningar, skickar vi ett beslut där vi antingen beviljar eller avslår er ansökan. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat detta:

      • Att ni ska underteckna en särskild handling där ni åter er att genomföra projektet
      • Att ni ska rapportera era kostnader och resultat till oss regelbundet under projektet
      • Att ni, om ni är flera parter, måste komma överens om vad som gäller för projektet i ett projektavtal
      • Hur resultatet ska komma till användning, och hur eventuell vetenskaplig publicering ska ske

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet, andra projektparter och budget.

      Till ansökan bifogar ni även dessa bilagor:

      • Modellförsäkran SMF. Bifogas endast om den är aktuell för sökande. Du hittar den på denna sida
      • CV-bilaga enligt mall
      • Intyg om stöd av mindre betydelse. Bifogas endast om den är aktuell för någon projektpart. Då ska denna part bifoga ett intyg om tidigare mottaget

      Så går ansökningsprocessen till

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom det bygger på analyser ni ska göra. Börja därför i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter och fortsätta vid ett senare tillfälle. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • När er ansökan registrerats skickar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. 

      Skickar ni in ansökan samma dag som utlysningen stänger, kan det ta några timmar innan ni får en bekräftelse. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av er till oss.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas.

      Men vi sekretessbelägger information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut, exempelvis uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Mallar och bilagor för ansökan

    Här kan ni ladda ner mallar som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall. Här finns också eventuella bilagor med användbar information inför ansökan.

    Påbörja ansökan i god tid

    Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i alla mallar kan ta flera dagar, eftersom de bygger på analyser ni ska göra. Börja därför ansökan i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter, spara och fortsätta vid ett senare tillfälle.

    När ansökan är färdig markerar ni den som klar. Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan klarmarkera den för att den ska registreras när utlysningen stänger. 

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av dig till oss.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Alma Jacobson

    Handläggare

    + 46 8 473 32 30

    Josefin Van der Meer

    Utlysningsansvarig / Handläggare

    + 46 8 473 32 64

    Åsa Finth

    Assistent/Administrativa frågor

    + 46 8 473 31 04

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

    Ändra dina kakinställningar

    Diarienummer 2024-01610

    Statistik för sidan