Det finns ett stort behov av att snabba på omställningen till en mer hållbar plastanvändning. Det är ett komplicerat arbete som kräver insatser från många olika aktörer och innovativa lösningar men också hantering av olika typer av utmaningar som påverkar förutsättningarna ställa om till en mer hållbara plastflöden.
Tillsammans med Naturvårdsverket och flera andra aktörer arbetar Vinnova för att främja en hållbar plastanvändning och minska plastens miljöpåverkan. Nästa steg i det samarbetet är att pröva ett nytt verktyg; plastkontrakt.
Tillsammans för hållbar plastanvändning
Vad är ett plastkontrakt?
Plastkontrakt fungerar som en överenskommelse där företag, myndigheter och andra organisationer går samman för att gemensamt bidra till att minska plastens negativa miljöpåverkan. Tillsammans formuleras konkreta hållbarhetsmål för plastens livscykel, vilket blir grunden för kontrakt och åtaganden. Genom att ingå i ett plastkontrakt förbinder sig aktörerna att samarbeta med att utveckla lösningar och ställa om till resurseffektiva, cirkulära och giftfria plastflöden med minimal spridning av plast till omgivningen.
Utlysningen syfte
Syftet med utlysningen är att bidra till att utveckla innovativa lösningar och andra förutsättningar som behövs för att plastkontrakt ska kunna upprättas och målen för kontrakten ska kunna uppnås.
Exempel på aktiviteter som finansieras:
- Mobilisering av aktörer kring en idé för hållbar omställning av ett plastflöde och ett framtida plastkontrakt.
- Utveckling av innovativa lösningar och affärsmodeller för hållbara plastflöden.
- Analys av olika hinder och förutsättningar för realisering av innovativa lösningar och omställning till hållbara plastflöden.
Projekten som finansieras ska fokusera på omställning till resurseffektiva och cirkulära flöden. Det innebär att projekt som primärt fokuserar på ersättning av plast med andra material inte finansieras.
Förutsättningar för implementering av innovativa lösningar och omställning till en hållbara plastflöden påverkas av olika systemmässiga hinder och utmaningar. Vi vill därför att projekten utvecklas och genomförs med beaktande nedanstående fem systemperspektiv. Vi bedömer att samtliga fem är relevanta att beakta men förväntar oss att minst två utgör centrala delar i genomförandet av projektet.
- Teknik, produkter, processer och tjänster
- Affärsmodeller, investeringar och upphandling
- Policy och regelverk
- Beteende, kultur och värderingar
- Infrastruktur
Förutom att ge bidrag till olika projektaktiviteter kommer vi att organisera möten för att främja samverkan och erfarenhetsutbyte mellan projekten och möjliggöra dialoger med myndigheter och expertis inom olika relevanta områden. Tanken är exempelvis att understödja utveckling av plastkontrakt och dialoger kring policy och styrmedel.
Resultatmål
Projekten förväntas resultera i:
- Aktörer är engagerade i ett gemensamt arbete för hållbar omställning av ett plastflöde och kring ett utkast till ett plastkontrakt med mätbara och tidsatta mål.
- Innovativa lösningar och affärsmodeller med potential att bidra till en påtagligt mer hållbar plastanvändning.
- En plan för det fortsatta arbetet med plastkontraktet inklusive utveckling och implementering av innovativa lösningar för omställning till hållbara plastflöden.
- Ökad kunskap om olika systemmässiga förutsättningar att implementera innovationer och ställa om till hållbara plastflöden.
Effektmål
På längre sikt förväntas projekten enskilt eller gemensamt bidra till:
- Plastkontrakt som har undertecknats av aktörer i plastvärdekedjan.
- Implementering av innovativa lösningar och omställning till hållbara plastflöden.
- Etablerad samverkan kring policyfrågor mellan policyaktörer, intressenter och experter (deltagande samverkan för detta är obligatorisk under projekttiden).
- Minskade hinder och förbättrade systemmässiga förutsättningar för hållbar omställning av plastflöden.
Bidra till en hållbar systemomställning
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och systemomställning. För att genomföra hållbar systemomställning har vi valt att utgå från FN:s globala hållbarhetsmål, definierade i Agenda 2030. Där prioriterar Vinnova två perspektiv: jämställdhet och klimatomställning. Alla insatser och projekt vi finansierar bedöms utifrån hur de bidrar till dessa perspektiv.
Vi följer därför alltid upp och bedömer detta:
- Om kvinnor och män på ett jämställt sätt deltar i projektet, tar del av bidraget samt har inflytande och makt över projektet.
- Hur väl projektet analyserar och tar ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemformulering, lösningar och effekter.
- Hur väl projektet bidrar till klimatomställningen med fokus på:
- minskade utsläpp av växthusgaser
- minskade utsläpp av miljöföroreningar
- ökad biologisk mångfald
- ökad cirkularitet och resurseffektivitet
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Agenda 2030 som drivkraft för innovation
Tillgängliggöra vetenskapliga publikationer och resultat
När resultat från forskning och innovation görs fritt tillgängliga kan fler bidra till att lösa samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att tillgängliggöra resultat för alla. Därför ska eventuell vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.