Vi står inför ett flertal stora teknikskiften som radikalt kommer att förändra hur vi lever, arbetar och interagerar med varandra. Möjligheterna med dessa teknikskiften för svensk tillväxt, förnyelse av vårt näringsliv och för lösningar på vår tids viktiga samhällsutmaningar är mycket stora.
Den här utlysningens syfte är därför att stärka svensk utveckling av nya produkter och tjänster med mycket hög, gärna disruptiv, potential som grundar sig i möjligheterna med just dessa teknikskiften. Med utlysningen vill vi stötta att tekniklösningar når en högre teknisk och affärsmässig mognad i tidiga skeden där annan finansiering är svår att få.
Lösningarna ska bygga på innovation inom följande tekniska fokusområden, vilka beskrivs mer utförligt längre fram i utlysningstexten:
- Artificiell intelligens
- Immersiv teknik
- Kvantteknik
- Syntetisk biologi
Typer av projekt som kan söka
Lösningarnas tekniska mognad måste i de sökta projekten börja på som lägst nivå 3 på TRL-skalan och ska vid projektets slut inte ha utvecklats längre än till TRL 7. Vi ger således bidrag till projekt som har ett tidigt proof of-concept och som leder till utveckling av prototyper, demonstratorer och tidiga versioner, samt för att utreda marknads- och produktionsmässiga förutsättningar inför och under utvecklingsarbetet.
Eftersom bidrag beviljas till maximalt 2 miljoner kronor och projekttiden är 12 månader, så riktar vi oss inte till mycket tids- och kapitalkrävande projekt, då vår finansiering inte skulle bidra till tydliga framsteg. Utlysningen riktar sig inte heller till inkrementell förbättring och utveckling av redan befintliga produkter eller system, projekten ska utveckla egen skalbar potential.
Utlysningen är inte avgränsad till särskilda behovs- och tillämpningsområden. Vi välkomnar således ansökningar inom exempelvis industri, elektronik, life science, hållbarhet men också digitala tjänster, handel och media samt underhållning. För att kunna få finansiering behöver projekten dock ha en väsentlig egen teknisk innovationshöjd.
Andra utlysningar
Denna utlysning, Banbrytande och skalbara tekniklösningar, är öppen samtidigt som Vinnovas andra utlysning Framväxande tekniklösningar inom kvantteknik och syntetisk biologi 2024. Skillnaden mellan dem är att den senare riktar sig till forskningsintensiva tekniklösningar som befinner sig i en tidigare utvecklingsfas där endast ett grundläggande teknikkoncept har formulerats (TRL 2).
I den här utlysningen krävs i stället att projekten befinner sig på en högre nivå av mognad där det som lägst redan finns ett tidigt proof-of-concept för projektets banbrytande potential (TRL 3), vilket i Framväxande tekniklösningar i stället är själva målet. Dessutom är stödnivån markant lägre i den här utlysningen, Banbrytande och skalbara tekniklösningar.
Tekniska fokusområden
Utlysningen riktar sig till företag som vill utveckla tekniklösningar med hög potential inom nedanstående teknikområden. Vi vänder oss både till projekt som kan kapitalisera på teknikens stora tillämpningspotential i sig eller på det egna teknikområdets starka efterfrågan på möjliggörande teknik.
Artificiell intelligens
Med området AI menar vi teknik och tjänster som möjliggör för datorer och system att simulera mänsklig intelligens, lära sig, anpassa sig och fatta beslut på egen hand. Sökande projekt kan utveckla helt nya lösningar inom området men kan också delvis bygga på externt utvecklade resurser som till exempel de ledande generativa AI-modellerna.
Samtliga projekt som passar denna tematik behöver ha AI som en central byggsten i sin lösning och samtidigt ha en egen stark teknisk innovationshöjd.
Immersiv teknik
Immersiv teknik, även känd som extended reality, omfattar tekniker som virtual reality, augmented reality och mixed reality. Immersiv teknik skapar en fördjupande upplevelse genom att exempelvis kombinera digitala och fysiska världar, vilket ger användaren möjlighet att interagera med och uppleva en simulerad miljö.
Projekt för alla typer av hårdvaru- och mjukvarulösningar som möjliggör ny och bättre immersiv teknik med mycket hög potential, inklusive digitala plattformar och tjänster, kan söka.
Kvantteknik
Kvantteknik avser här följande teman:
- Kvantdatorer, Kvantberäkningar (Quantum Computing)
- Kvantsimulering (räknas ibland in i Quantum Computing)
- Kvantkommunikation (inkl kryptering)
- Kvantsensorer (inkl detektion och metrologi)
Kvantteknik har potential att gynna samhället och nästan alla branscher. Några av de mest lovande applikationsområdena är hälsa och life science, energi, finans, cybersäkerhet och energieffektiviseringar. Dessa industrier kan dra nytta av kvantteknik tack vare den exponentiella ökningen av beräkningskraft och säkra kommunikationsmöjligheter. Inom hälso- och sjukvård och life science kan kvantteknik spela en omvälvande roll för att främja precisionshälsa och precisionsmedicin. Tillämpningar som kvantmikroskopi, kvantspektroskopi och kvantberäkning kan förbättra sjukdomsförutsägelse, prevention, diagnostik och behandling.
Här välkomnar vi ansökningar som adresserar tillämpningar med mycket hög potential inom ökat och accelererat nyttiggörande, nya eller bättre metoder, lösningar och komponenter.
Syntetisk biologi
Syntetisk biologi är ett framväxande forsknings- och innovationsområde inom bioekonomi som bygger på forskning inom biologi, kemi, datavetenskap och ingenjörskonst för att designa och bygga komplexa biologiska system med funktioner som inte existerar i naturen. Tekniken gör det möjligt att konstruera helt nya levande organismer och att modifiera redan befintliga varelser, växter eller annat biologiskt material så att de får nya eller förbättrade egenskaper.
Här välkomnar vi ansökningar som adresserar tillämpningar med mycket hög potential inom området.
Två centrala hållbarhetsperspektiv
Utöver ovanstående har Vinnova i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.
En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet. Se avsnitt 7 under aktörskriteriet.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta kopplat till projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. Denna fråga är obligatorisk att besvara för alla sökande och återfinns under rubriken ”Projektuppgifter” i Vinnovas e-tjänst. I denna utlysning ligger frågan till grund för bedömning.
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ger ökad möjlighet för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla och vetenskaplig publicering ska ske med öppen tillgång.
Läs mer om vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Läs mer om vad vårt arbete för jämställd innovation innebär för dig som söker bidrag från oss