A. Systemförändringar för industrins elektrifiering
Industrin ska bli en del av lösningen på det ökande behovet av tillgång till tillförlitlig, stabil och hållbart producerad el – när den behövs, där den behövs, till en konkurrensmässig kostnad. Att öppna upp för att göra industrin till en del av energimarknaden och gå från att vara konsument till prosument, ställer krav på ny utformning av elnätet och den teknik, de lagrum och marknadsstrukturer som idag utgör förutsättningarna. Här kommer avancerad digitalisering, datavärdekedjor i system-av-system och cybersäkerhet spela avgörande roller när elsystemet formas om för att möte morgondagens efterfrågan på tillgång till hållbart producerad el och effekt.
Förutsättningarna för en nationell transformation av elsystemet, som en del i energisystemet, fordrar tillgång till verkliga och digitala miljöer där aktörer från flera olika sektorer gemensamt kan identifiera, utveckla, testa, verifiera, lära och samverka kring tekniska- och marknadsmässiga lösningar, systemkomponenter, standarder, regelverk, samt beteendemässiga aspekter för att industriaktörer ska kunna ta steget in i ett nytt el- och energisystem, samt vara en del av det så som flexibla prosumenter. Dessa fysiska och digitala miljöer bör bygga på framtidens digitala teknik och avse alla steg från datainsamling till modellutveckling, där data utbyts genom säkra kommunikationsgränssnitt. Förstudien ska föreslå struktur för arbetet samt identifiera och prioritera vilka aktiviteter som ger mest värde för industrin, i riktning mot effektmålet.
Förstudien ska leda till ett konsortium som gemensamt driver en infrastruktur och operativ verksamhet, med nationell täckning och förmåga att identifiera, utveckla, testa, verifiera, lära och samverka kring tekniska- och marknadsmässiga lösningar, systemkomponenter, standarder, regelverk, samt beteendemässiga aspekter för att industriaktörer ska kunna ta steget in i ett nytt el- och energisystem.
Effektmål
Industrin är en del av Sveriges energisystem. För att ge rätt förutsättningar för industrins elektrifiering utnyttjas avancerade digitala lösningar för energieffektivisering, flexibel elanvändning och säkra samspel med elnäten på ett sätt som ökar industrins konkurrenskraft. Industrin har tillgång till el när den behövs, där den behövs, till en konkurrensmässig kostnad.
B. Skalbarhet och standardisering för industriella dataflöden
Ökad transparens och utbyte av data driver möjligheterna att effektivisera produkt- och processflöden inom alla industrier och marknadssegment. Bristen på gemensamma och standardiserade metoder för insamling och strukturering av industriella data är idag ett hinder för att fullt ut kunna nyttja digitaliseringens potential i industrin. Mängden data relaterad till enskilda produkter och lösningar ökar exponentiellt, vilket är både en utmaning och en möjlighet i en tid då samhället strävar efter att effektivisera nyttjandet av jordens resurser. Det långsiktiga målet är att svensk industri har anpassat, och använder, metoder för datainsamling, strukturering och interoperabilitet för att vara kompatibla med framväxande AI-teknologier. Begreppet data readiness* är centralt i målsättningen.
Projekt inom insatsområdet ska aktivt bidra till skalbarhet, standardisering och implementering för automatisering av maskinläsbar data eller dataflöden i värdekedjor. Projektet ska bidra till synergier inom och mellan industrisegment, stora och små bolag samt relevanta aktörer. Vid skapande av värdekedjor för dataflöden kan etiska aspekter behöva identifieras, utredas och slutligen lösas för att säkerställa en rättvis, transparent och ansvarsfull hantering av data. Projektet ska utforska synergier med andra relevanta industriprojekt inom samma område, och, där så är möjligt, samverka med dessa projekt, samt driva gemensamma frågor. Bland annat finansierar Avancerad Digitalisering projekt med fokus på dataflöden inom industriella värdekedjor i olika sektorer och vi ser framför oss en samverkan med dessa.
Beviljat fullskaligt projekt ska utgöra en nationell, branschöverskridande resurs. Projektet ska säkerställa implementering av metoder, verktyg, tekniker och kompetens för ändamålsenlig datastrukturering, datainsamling och datainteroperabilitet i svensk industri. Projektet ska genom sin aktörskonstellation ha förmågan att bygga och driva ett nationellt nätverk som säkerställer tillämpning i industrin. Som ett inledande steg ska förstudieprojekt identifiera och prioritera vilka aktiviteter som ger mest värde för industrin inom det beskrivna insatsområdet. Resultatmål ska visa på att reell nytta uppnås i svenska industriföretag och de värdekedjor som de verkar i, inom och mellan industriella sektorer.
Effektmål
Sverige ska leda vägen för en industri där hög data readiness möjliggör avancerad AI-tillämpning för ökad effektivitet, innovation och hållbar utveckling.
* Begreppet data readiness beskriver kortfattat hur redo data är för användning i praktisk tillämpning, exempelvis vad gäller tillgänglighet, kvalitet, struktur, integritet och säkerhet, relevans, standardisering.
C. Acceleration av tillämpad industriell AI
AI-området utvecklas i ett accelererande tempo och satsningar som sker internationellt är omfattande. Förmågan att tillämpa AI är en förutsättning för att svensk industri ska vara internationellt konkurrenskraftig i framtiden. Idag finns komplexa frågeställningar som hindrar utveckling och implementation av AI i industriell tillämpning, utmaningar som enskilda aktörer inte har förutsättningar att lösa på egen hand. Dessa utmaningar omfattar bland annat tolkning av lagar och regelverk, etiska överväganden, immaterialrättsliga frågor, säkerhetsaspekter, stöd för skalning, samverkan i exempelvis datadelningsfrågor samt behov av kompetensutveckling. Vissa frågor är branschspecifika, andra är gemensamma för flera industrisektorer. Dagens satsningar på tillämpning av AI i industrin är fragmenterade och inte tillräckligt kraftfulla. Det behövs en långsiktig och nationell samling till stöd för att accelerera praktisk industriell tillämpning av AI.
Projektet inom insatsområdet ska långsiktigt och kontinuerligt adressera, ge stöd i samt lösa frågor som bromsar utvecklingen av praktisk tillämpad AI i svensk industri. Projektet ska arbeta för skalning och spridning samt stimulera till samverkan och kompetensspridning, inom och mellan industrier och marknadssegment. Projektet ska även bidra till en mer hållbar och ansvarsfull användning av AI. Avancerad Digitalisering finansierar ett flertal projekt inom det tillämpade AI-området. Projektet ska utforska synergier med dessa och, där så är möjligt, samverka och driva gemensamma frågor.
Projektet inom insatsområdet ska utgöra en nationell resurs som stödjer svensk industri att ta en världsledande position inom tillämpad AI. Projektet ska ha förmåga att samla de aktörer som behövs för att identifiera, adressera, ge stöd i, samt lösa frågor som bromsar utvecklingen av praktisk tillämpad AI i svensk industri. Beviljat samverkansprojekt ska visa på reell nytta i svenska industriföretag, både kortsiktigt (3 år) och långsiktigt.
En förstudie ska föreslå struktur för arbetet samt identifiera och prioritera vilka aktiviteter som ger mest värde för industrin, i riktning mot fastställt effektmål. Förstudien ska tydliggöra vilket industriellt behov ett samverkansprojekt ska fylla, samt vad som är unikt i förhållande till pågående aktiviteter inom insatsområdet. Här ska specifikt tydliggöras hur man avser att förhålla sig till andra aktörer och initiativ. Då detta är ett område under snabb utveckling ska förstudien också visa på det framtida samverkansprojektets förmåga att anpassa sig till vad som händer i omvärlden.
Effektmål
Sverige ska etablera sig som en av de tio främsta nationerna inom industriellt tillämpad AI genom att lösa hinder för tillämpning, stärka tvärindustriell samverkan och främja hållbar och ansvarsfull användning av AI i svensk industri.
D. Världsledande tillämpningar på digital infrastruktur inom svenska styrkeområden
För att svensk industri ska ta en ledande position i tillämpning av digital infrastruktur efterfrågas avancerade användarfall för lösningar end-to-end, som täcker en betydande del av en värdekedja och baseras på den senaste digitala infrastrukturen. Användarfallen ska demonstreras som prototyper i en realistisk miljö, inkluderande den senaste tillgängliga tekniken inom trådlösa kommunikationsnät och digital beräkningsinfrastruktur. Genom att utnyttja den senaste tekniken får svensk industri möjlighet att utveckla innovativa och effektiva lösningar som stärker deras position på den globala marknaden. Syftet med att demonstrera användarfall är att ge svensk industri möjlighet att ta till sig kunskap, samtidigt som aktivt arbete bedrivs för att undanröja hinder för industrins fortsatta implementering. Att demonstrera användarfall ska långsiktigt bana väg för industriförändrande användarfall i kommersiell tillämpning.
Projekt inom insatsområdet ska skapa fysiska och digitala miljöer där aktörer gemensamt kan identifiera, utveckla, testa, verifiera, lära och samverka kring frågor av såväl teknisk som annan karaktär. Beviljade projekt ska ha sin tyngdpunkt på tekniska aspekter, men även adressera utmaningar inom områden så som affärsmodeller, gränssnitt, affärskedjor, säkerhetsfrågor, kompetensbrist och regulativa hinder. Projekt ska analysera och visa på skalbarhet i ett långsiktigt perspektiv.
Upp till tre samverkansprojekt inom olika industrisegment kommer att finansieras inom insatsområdet. Projekten ska adressera svenska industriella styrkeområden, så som life science, fordonsindustri, gruvindustri, skogsindustri, processindustri, försvarsindustri och verkstadsindustri. Erbjudandet är dock inte begränsat till dessa etablerade styrkeområden, utan ytterligare styrkeområden under framväxt välkomnas, så som exempelvis datacenter, och kan adresseras inom ramen för insatsområdet.
Effektmål
Industriförändrande användarfall, på den senaste generationens digitala infrastruktur, ska kontinuerligt omsättas i kommersiell tillämpning.
E. Testcenter för avancerade tillämpningar på digital infrastruktur
För att svensk industri ska kunna utveckla världsledande digitala lösningar baserade på den senaste kommunikationsinfrastrukturen krävs tillgång till både testmiljöer och kompetens för integration och test av end-to-end tillämpningar. Målbilden för detta insatsområde är att Sverige vidareutvecklar sin världsledande ställning inom framtidens kommunikationssystem, skapar en ny marknad för test av tillämpningar på digital infrastruktur och ökar attraktionskraften för internationell kompetens och FoI-investeringar.
Industrin behöver snabbare och enklare kunna nyttja testmiljöer för test av nya industriförändrande tillämpningar. Projekt inom insatsområdet ska etablera ett 5G-baserat testcenter med tillgång till den senaste tillgängliga tekniken, även tex WiFi, terminaler, API:er, edge och relevant AI-stöd, för att möjliggöra test av end-to-end tillämpningar. Testcentret ska samla kritiska aktörer för att etablera en nationell förmåga för avancerade tillämpningar på digital infrastruktur. Testcentret ska stötta industrianvändarna med kompetens och funktioner som möjliggör acceleration av utveckling, test, demonstration och industriella tillämpningar. I största mån ska redan etablerade svenska testmiljöer nyttjas och vidareutvecklas, men finansiering av ny testinfrastruktur kan också bli aktuell.
För att säkra global konkurrenskraft inom framtidens kommunikationssystem och dess tillämpningar är det också avgörande att nästa generations infrastruktur (till exempel 6G) görs tillgänglig för industrins användarfall, snabbare än på andra marknader. Många av de industriförändrande användarfallen kommer att först utvecklas och testas i 5G-nät för att sedan vidareutvecklas, med utökad funktionalitet och prestanda, på nästa generations infrastruktur. Testcentret ska på sikt säkerställa att testbäddar för nästa generations infrastruktur (6G) etableras och drivs för att kunna tillgängliggöra testnät till testcentret för experiment med de första industritillämpningarna.
Effektmål
Sverige ska vara förstahandsval i världen för test av tillämpningar på digital infrastruktur.