Kalender
Utvärdering visar tydliga effekter av strategiska innovationsprogram
Nioårsutvärdering 2024 av Drive Sweden, InfraSweden, Medtech4Health, RE:Source och Smart Built Environmnent
Utvärdering visar tydliga effekter av strategiska innovationsprogram
Gå direkt till rapportenÖkat samarbete, kompetensutveckling och mer industrirelevant forskning. Det är några av de effekter som den tredje omgången med fem strategiska innovationsprogram bedöms ha skapat när de utvärderas nio år efter starten. Rapporten är en sammanfattning av de fem programmens nioårsutvärderingar. Programmens separata utvärderingar finns längre ner på denna webbsida.
Vinnova, Energimyndigheten och Formas finansierar 17 strategiska innovations-program för samverkan inom forskning och innovation. Programmen ska bidra till att skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar och ökad internationell konkurrenskraft.
Samtliga program genomgår en omfattande utvärdering vart tredje år, som utgör underlag för myndigheternas beslut om fortsatt finansiering av programmen.
Den tredje omgången med fem program som startade 2015 har genomgått en utvärdering nio år efter starten. Programmen som utvärderats är Drive Sweden (mobilitetslösningar), InfraSweden (transportinfrastruktur), Medtech4Health (medicinteknik), RE:Source (cirkulära materialflöden) och Smart Built Environmnent (samhällsbyggnad).
Slutsatser i utvärderingen
Samtliga program som utvärderats bedöms generera mervärden i form av aktiviteter och resultat som annars inte skulle ha uppstått, men även mervärden på systemnivå i form av samordning, agendasättande och branschöverskridande samarbeten.
Några av slutsatserna
Ökat samarbete: Programmen skapar plattformar för samarbete mellan olika aktörer, inklusive små och medelstora företag, offentliga organisationer, akademi och industri, vilket främjar kunskapsutbyte och innovation.
Kunskapsöverföring och kompetensutveckling: Programmen bidrar till kompetensutveckling och kunskapsöverföring genom bland annat forskning och utveckling, utbildningsprogram och kurser, nätverksbyggande, mentorskap och kommunikation.
Resultat i företag: För företagen är effekterna av deltagandet främst en ökad förmåga att kunna lösa specifika problem kopplat till forskning och innovation, finansiering av forsknings- och innovationsprojekt, ökad kompetens och tillgång till extern expertis och infrastruktur.
Industrirelevans i forskning: Forskare uppger att projekten de deltagit i har bidragit till en mer industrirelevant inriktning i forskningsmiljöerna.
Projektresultat: Bland resultat från projekt inom programmen finns nya lösningar, prototyper och demonstratorer, där det finns stora förväntningar på framtida effekter. Utvärderingen konstaterar samtidigt att projektresultaten generellt sett kräver betydande vidareutveckling och verifiering för att kunna omsättas till kommersiella produkter.
Utvärderingarna har genomförts av Sweco (Medtech4Health och RE:Source), Beval AB (Smart Built Environment), Faugert & Co Utvärdering AB (Infra Sweden) och Åström analys AB (Drive Sweden). Sweco har arbetat fram en rapport som på en övergripande nivå presenterar resultaten från de fem utvärderingarna.
Missa inte seminariet om de fem programutvärderingarna 11 december klockan 13-15
Programmens enskilda rapporter
Nedan listas de fem strategiska innovationsprogrammens enskilda nioårsutvärderingar, samt en metodrapport om hela utvärderingen.
Drive Sweden nioårsutvärdering 241129InfraSweden nioårsutvärdering 241129Medtech4Health nioårsutvärdering 241129Re:Source nioårsutvärdering 241129Smart Built Environment nioårsutvärdering 241129
Metodrapport 2024 för nioårsutvärdering av strategiska innovationsprogram
- Utgiven
- 2024-december
- Serienummer
- VR 2024:23
- Utgivare
- Vinnova – Sveriges innovationsmyndighet
- Författare
- Bo Sandberg, Torbjörn Fängström och Caroline Wrangsten Rohner, Sweco
- ISBN
- 978-91-89905-25-2
- ISSN
- Antal sidor
- 21
Senast uppdaterad 11 december 2024