Nya initiativ inom Chips JU: Chips for Europe Initiative
Nytt inom Chips JU är Chips for Europe Initiative som har fem operativa mål som ska genomföras via planerade insatser:
- Sätta upp en plattform för design av halvledare
- Förstärka pågående och utveckla nya avancerade pilotlinor
- Bygga kapacitet för att accelerera utvecklingen av kvantkretsar och närliggande halvledarteknologier
- Etablera ett nätverk av kompetenscenter inom EU
- Kompetensutveckling
De fem initiativen
1. Designplattform
Design av halvledare utgör cirka 30 procent av hela marknadsvärdet i halvledarvärdekedjan. Europas andel av marknaden för design av halvledare är idag endast cirka 7 procent och den är mycket fragmenterad. Via Chips JU ska en virtuell designplattform skapas som erbjuder molnbaserad access till verktyg, bibliotek och support för att öka utvecklingstakten av halvledardesign och minska tiden från labb till marknadsimplementation. Målgrupperna för satsningen är snabbväxande små till medelstora företag. Både kompetenscentrum och pilotlinor ska kopplas samman med designplattformen.
2. Pilotlinor
Pilotlinorna som etableras inom Chips JU ska användas för forskning och innovation inom halvledarteknik. De ska ha fokus på de europeiska industriella behoven, och stödja små och medelstora företag. De ska bidra långsiktigt till EU:s försörjning av halvledare och stödja teknikutveckling inom området halvledare och kvantteknik. Även pilotlinorna ska samfinansieras av EU-kommissionen och deltagande medlemsstater. De ska även kopplas ihop med kompetenscentrum och designplattformarna.
3. Bygga kapacitet för att accelerera utvecklingen av kvantkretsar och närliggande halvledarteknologier
Detta görs framförallt via pilotlinor, designplattformen och via kompetenscentrum.
4. Kompetenscentrum
Totalt räknar EU-kommissionen med att det ska bli 27 kompetenscentrum, där hälften av finansieringen kommer från EU och den andra hälften från det egna landet. Vinnova planerar att finansiera etablering av ett kompetenscentrum för halvledare i Sverige, som ska ha fokus på små och medelstora företag och deeptech-bolag, forskningsintensiva företag. Etableringen av kompetenscentrumet föregås av en öppen process, där Vinnova involverar aktörer som är intresserade av att koordinera ett kompetenscentrum. EU-kommissionen öppnar en riktad utlysning i 2024 där de aktörer som är nominerade i Sverige, övriga EU-länder och i Norge kan ansöka. Ett svenskt kompetenscentrum för halvledare inom Chips JU beräknas kunna starta i slutet av 2024 eller i början av 2025.
Svenskt centrum för halvledare genom nytt EU-program (nyhet)
5. Kompetensutveckling
Kompetensutveckling kommer ske inom Kompetenscenter och som en del av alla övriga initiativ.