Ta framtidens material från labbet till industrin.
I SIO Grafens vision är Sverige ett av världens tio främsta länder på att utveckla och använda 2D-material industriellt. Projekten inom SIO Grafen är det som gör att vi tillsammans når visionen.
Utgångspunkt för projekt är ett industriellt behov med en identifierad lösning där grafen eller annat 2D-material ger en tydlig fördel. Projekten ska utveckla och etablera nya värdekedjor, stärka samverkan, stimulera svensk tillverkning av 2D-material och bidra till att nå målen för hållbar utveckling.
Det är viktigt att projekten skapar ny kunskap. I ansökan vill vi därför att ni på 1 till 2 sidor beskriver ”state-of-the-art” med dagens nyhets-, teknik- och forskningsläge, samt ert projekts bidrag för att flytta fram kunskapsfronten.
Alla projekt i utlysningen ska bidra till SIO Grafens vision och effektlogik, se bilaga 1.
Utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla och vetenskaplig publicering ska ske med öppen tillgång.
Bidrag till Agenda 2030
SIO Grafen vill få fler att i samverkan utveckla sin innovationsförmåga och skapa nya lösningar som bidrar till målen för hållbar utveckling i Agenda 2030.
Projekten inom SIO Grafen bidrar i arbetet för att nå målen för hållbar utveckling i Agenda 2030. Exempel på bidrag från projekt inom SIO Grafen är förbättrad resurseffektivitet genom att förlänga produkters livslängd, ökad energieffektivitet genom bättre batterier och att bekämpa smittsamma sjukdomar genom att skapa antibakteriella ytor. I ansökan ska ni beskriva hur ert projekt kommer bidra till att nå målen i Agenda 2030, vilket kommer utvärderas i bedömningsprocessen.
Läs mer om hur Vinnova bidrar till målen för Agenda 2030
Projekten förväntas bidra till en jämställd samhällsutveckling genom att både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, har inflytande över projektet och medverkar aktivt i dess genomförande. De projekt som finansieras inom ramen för den här utlysningen ska förbereda för att det perspektivet integreras i framtida arbete.
Läs mer om vad Vinnovas arbete för jämställd innovation innebär för dig som söker bidrag från oss
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns kön eller genusaspekter som är relevanta inom lösningens problemområde och nyttiggörande. Denna fråga är obligatorisk att besvara för alla sökande och återfinns under rubriken ”Projektuppgifter” i ansökan. I denna utlysning ligger frågan inte till grund för bedömning.
I samband med SIO Grafens utlysning hösten 2020 hölls webbinariet ”Så skapar du jämställda projekt”.
Se webbinariet via länken