Förväntade effekter av utlysningen
Utlysningens förväntade effekter är att bidra till:
- Träffsäker diagnostik och behandling som är anpassade till individen.
- Starkare strukturer för samverkan för att utveckla precisionsmedicin.
- Ökad internationalisering inom forsknings- och innovationssystemet.
Effektlogik på kort och lång sikt för innovationsmiljöerna
Kort sikt - Innovationsmiljöer med internationell samverkan som effektivt bidrar till specifika mål.
- Bidra till träffsäker diagnostik och behandling som är anpassad till individen.
- Ambitiösa hållbara innovationsmiljöer som stimulerar samverkan, bygger tillit och respekt, ökar innovationsförmågan mellan relevanta aktörer för att utveckla precisionsmedicin.
- Attraktiva innovationsmiljöer med jämställdhetsplan som lockar till sig talang (aktörer), citeras internationellt och ökar internationaliseringen inom forsknings- och innovationssystemet.
Lång sikt - Innovationsmiljöer som skapar framgångssagor som får avtryck nationellt och internationellt.
- Bidrar till andra stora satsningar, öppnar upp för innovationsupptag och affärsmöjligheter.
- Miljöer som samlar, kopplar, katalyserar ekosystemet och stärker på så sätt internationell konkurrenskraft och lyskraft.
- Internationellt erkända och ekonomiskt hållbara miljöer som fått nationell eller internationell finansiering. Miljön bidrar till framgångssagor, så som nya företag och patent, för effektivare och tillgänglig individcentrerad vård.
Viktiga aspekter
Innovationsmiljöerna ska stödja utveckling av banbrytande metoder inom precisionsmedicin.
Vinnova finansierar innovationsmiljöer som tar fram nyskapande och träffsäker diagnostik och behandling i samverkan med slutanvändaren. Utlysningen syftar även till att stärka de finansierade miljöernas förmåga att skala och vidareutveckla sina resultat nationellt och internationellt så att de på sikt införs i hälso- och sjukvården. Utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla och vetenskaplig publicering av resultat ska ske med öppen tillgång.
Miljön förväntas medverka till ett nationellt och internationellt ekosystem för utveckling och implementering av precisionsmedicin. Miljön bör aktivt leda eller delta i EU:s forsknings- och innovationsprogram samt andra internationella forum. Detta skapar mervärde genom ökad synlighet, tillgång till internationellt ledande kompetens, möjligheten att hitta nya kunder och leverantörer samt tillgång till ökad finansiering. Kompletterande internationell finansiering ger även ökade möjligheter för långsiktig ekonomisk stabilitet samt stimulerar miljön till ett större risktagande och högre ambitioner.
Mervärden av att delta i EU:s ramprogram
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Läs mer om vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till hållbarhet som social, ekonomisk och miljömässig, samt jämställdhetsaspekter. Se avsnitt 8 under potentialkriteriet för mer information.
Jämställdhet är en förutsättning för hållbar tillväxt och ingår i Agenda 2030, som ett mål i sig men även som ett perspektiv som skall genomsyra arbetet med alla mål.
Utlysningen ska därför bidra till en jämställd samhällsutveckling kopplat till två huvudsakliga perspektiv:
- Att både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över innovationsmiljöerna i utlysningen. Se under aktörskriteriet i avsnitt 8.
- Att analysera och ta ställning till om det finns jämställdhetsaspekter som kön eller genus som är relevanta kopplat till innovationsmiljöns problemområde, lösningar och nyttiggörande. Denna fråga är obligatorisk att besvara för alla sökande och återfinns under rubriken ”Projektinformation” i Vinnovas e-tjänster (ansökningsportal). I denna utlysning ligger frågan till grund för bedömning. Se avsnitt 8 under potentialkriteriet.
Läs mer om vad vårt arbete för jämställd innovation innebär för dig som söker bidrag från oss
Viktiga jämställdhetsaspekter att ta hänsyn till inom innovationsmiljön
Innovationsmiljön ska ha upprättat en jämställdhetsplan senast två år efter startdatum.
Horizon Europe guidance on gender equality plans - Publications Office of the EU