I den här utlysningen vill vi erbjuda finansiering till deeptech-företag, med stor potential att bidra till att lösa våra stora samhällsutmaningar, i en fas då privat finansiering är svår att få. Utlysningen ska bidra till att förbättra förutsättningarna för strategiskt viktiga deeptech-företag att starta, stanna och växa i Sverige.
Erbjudandet riktar sig till deeptech-företag som har en produkt eller lösning som uppnått en teknisk mognadsgrad där experimentella belägg finns (så kallade proof-of-concept), och som är redo att ta nästa steg mot marknaden.
Företagen ska utforma sina slutmål och sätta upp relevanta milstolpar i samråd med potentiella och relevanta samarbetspartners, kunder eller investerare. Milstolparna ska bygga upp en tydlig och realistisk väg mot slutmålet utifrån de krav som kunden eller investerare ställt. Slutmålet ska vara att företaget är intressant för en investering eller en första pilotaffär med kund.
För att stimulera utvecklingen av Sveriges deeptech-företag behövs inte bara finansiering utan även bättre tillgång till infrastruktur och expertrådgivning. Denna insats erbjuder därför skräddarsydda stödåtgärder till beviljade företag. Varje företag kommer att jobba nära en styrgrupp bestående av förordnade bedömare inom teknik- och affärsområdet tillsammans med Vinnovas handläggare.
Bakgrund
Deeptech-företag kännetecknas av långa utvecklingstider med komplexa utvecklingscykler och stora kapitalbehov. Dessa företag spelar en viktig roll för framtidens ekonomi, konkurrenskraft och arbetsmarknad. Sveriges deeptech-företag har stor potential att bidra till att lösa de globala samhällsutmaningarna vi står inför och kan samtidigt bana väg för Sverige som ledande industri- och innovationsnation. Därför behöver svensk finansiering av deeptech-företag stärkas.
Klimat och jämställdhet främjar hållbar tillväxt
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.
En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer inom jämställdhet är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet. Se avsnitt 7 under bedömningskriteriet Aktörer.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns kön- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. Denna fråga återfinns under rubriken ”Projektuppgifter” i ansökningsformuläret och ligger till grund för bedömning, se avsnitt 7 under bedömningskriteriet Potential.
Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Relaterade regeringsuppdrag
Vinnova har pågående regeringsuppdrag inom tre angränsande områden som berör denna deeptech-utlysning.
Avancerad digitalisering
Vinnova har ett regeringsuppdrag inom avancerad digitalisering med syfte att stärka Sveriges position internationellt avseende nästa generations avancerade och kraftfulla digitala lösningar. Utveckling och tillämpning av digitala nyckelteknologier samverkar med utvecklingen av andra strategiskt viktiga områden för omställning, som elektrifiering, automatisering och cirkulär ekonomi. I denna utlysning har en del av den tillgängliga budgeten avsatts för deeptech-projekt som stärker Sveriges förmåga inom avancerad digitalisering
Civil- och militära synergier
Tillsammans med Försvarsmakten har Vinnova ett regeringsuppdrag med syfte att bygga upp ett innovationsprogram för civil-militära synergier inom forskning och utveckling. Innovationsprogrammet ska primärt bidra till att höja den svenska militära förmågan. Det ska genomföras för att stärka svenska företags konkurrenskraft och öka möjligheterna att delta i internationella satsningar. Företag som har en innovation inom dual-use och som i sin ansökan har angett intresse att utveckla militära tillämpningar, kan ges möjlighet till ytterligare finansiering från innovationsprogrammet för civil-militära synergier. Det kommer att innebära ett separat ansökningsförfarande med en separat bedömning. Det separata förfarandet har ingen inverkan på bedömningen av ansökan som skickas in inom ramen för denna utlysning.
6G
Vinnova har ett regeringsuppdrag inom 6G med syfte att stärka Sveriges position som en ledande nation för forskning och innovation inom trådlösa system, samt öka svenska företags konkurrenskraft på området. 6G förväntas innebära förbättrad hastighet, förbättrad databearbetning, sömlös anslutning och avsevärt minskad fördröjning. 6G-system innefattar olika teknikområden, från mjukvara och artificiell intelligens (AI) till halvledare och radiokommunikation. Ett snabbare trådlöst system väntas leda till en rad nya datadrivna tillämpningar och möjliggöra ökad produktivitet inom många olika områden och branscher. I denna utlysning har därför en del av den tillgängliga budgeten avsatts särskilt för deeptech-projekt inom möjliggörande teknologier som avser stärka Sveriges förmåga inom 6G.
Se Vinnovas aktuella regeringsuppdrag