Utlysningen är öppen för ansökningar inom följande fem fokusområden.
Hållbar industri: demokratisk och rättvis klimatomställning i industrin
Vi söker innovativa lösningar för genomförandet av en demokratisk och rättvis klimatomställning där samhället tar täten och ingen lämnas utanför, kopplat till industrins utveckling mot fossilfrihet.
Civilsamhället spelar en viktig roll i uppbyggandet av samhällets förtroende för svensk industri. För att nå målet om en klimatneutral och hållbar industri så krävs en mer effektiv samverkan mellan civilsamhälle, näringsliv och offentlig sektor, för att lösa målkonflikter utan att tumma på långsiktig hållbar utveckling. Både lokalt och globalt. De civilsamhälles-ledda projekten bör återspegla dessa mål.
Exempel på projektidéer kan vara att verka för kunskapsuppbyggnad, utforma innovativa samrådsformer, arbeta fram konfliktförebyggande insatser eller föreslå nyskapande lösningar för ekologisk kompensation och socialt ansvarstagande hos företag. Samverkan mellan civilsamhälle, berörda myndigheter och industriföretag uppmuntras.
Läs mer om Hållbar industri.
Hållbar industri: återbruk och cirkulära flöden
Vi söker innovativa lösningar som bidrar till en transparent, resurseffektiv och cirkulär användning av råvaror. Genom att återanvända produkter och varor kan vi minska vårt beroende av nya råvaror men för att kunna återbruka dessa behöver produkterna vara designade för cirkulära flöden.
Civilsamhället har en viktig roll i strävan efter mer cirkulär användning av produkter både i form av att möjliggöra återbruk men också genom att kunna påverka individers beteenden och konsumtionsmönster. För att veta vad produkter innehåller och hur de kan återbrukas behöver vi öka spårbarheten av material. Spårbarhet spelar även en nyckelroll för att kunna utveckla pålitliga och relevanta hållbarhetsmärkningar. Idag är det ofta svårt för konsumenter, både privata och offentliga, att göra informerade val av en produkt då det sällan går att se ifall den är hållbar i alla led. Detta samtidigt som efterfrågan på hållbara produkter ökar.
Exempel på projektidéer kan vara lösningar som förändrar beteenden och bidrar till ett ökat återbruk, som möjliggör en ökad spårbarhet av material eller bidrar till konsumentinformation som uppmuntrar och som gör det enklare att göra verkligt hållbara val.
Läs mer om Hållbar industri.
Hållbar mobilitet: förbättrad tillgänglighet för alla
Vi söker innovativa lösningar som kan förbättra tillgängligheten till samhällets olika funktioner och som samtidigt minskar belastningen på miljön och förbättrar människors fysiska och psykiska hälsa. För att uppnå Sveriges klimatmål behöver vi ställa om till ett mer hållbart mobilitetssystem. Förflyttning av människor och varor står i dag för en tredjedel av Sveriges utsläpp av koldioxid. För att människor ska kunna handla varor, ta sig till skola, arbete, vård eller annan samhällsservice krävs ofta transporter eller resor i någon form. Detta är centralt för ett lättillgängligt, välmående och fungerande samhälle. Utmaningen är att hitta mobilitetslösningar som kan förbättra tillgängligheten för alla, oavsett var du bor, samtidigt som negativa klimat- och hälsoeffekter minskar.
Civilsamhället har här en nyckelroll att spela för att öka kunskapen, motivationen och förutsättningarna för medborgare, företag och offentlig sektor att välja eller skapa hälsosamma och hållbara mobilitetslösningar.
Exempel på projektidéer kan handla om insatser för att förändra beteenden, konsumtionsmönster, leveransalternativ eller att skapa mer aktiv och delad mobilitet i samhället. Lösningar som förbättrar tillgängligheten för lands- och glesbygd uppmuntras särskilt.
Läs mer om hållbar mobilitet.
Hållbar samhällsbyggnad: resiliens och klimatanpassning i samhället
Vi söker innovativa lösningar som kan öka samhällets, gruppers och individers motståndskraft och resiliens inför stundande klimatförändringar. Klimatanpassning innebär åtgärder för att anpassa samhället till de klimatförändringar som vi inte kommer kunna undvika såsom skyfall, värmeböljor och torka. Dessa effekter kan potentiellt få stor påverkan på vår hälsa och vårt välmående, där framför allt äldre, sjuka och socialt utsatta grupper drabbas hårt. Effekterna av ett förändrat klimat gör även att anpassning behöver ske av vår befintligt byggda miljö, samt tas hänsyn till vid framtida planering, utformning och byggnation. Det går inte att förebygga alla former av risker utan aktiva och organiserade civil- och lokalsamhällen kommer vara viktiga för att skapa motståndskraftiga och resilienta samhällen. När den byggda miljön och samhällets system som livsmedelsförsörjning, varukedjor och transporter tillfälligt eller permanent blir mer ansträngda ökar kraven på att lokalsamhällen och individer stärker sin förmåga att klara sig själva under en period.
Civilsamhället har en viktig roll i att stärka samhällens, gruppers och individers motståndskraft och resiliens genom mobilisering och organisering. Det kan vara i samband med till exempel extrema väderhändelser såsom skyfall, översvämning, värmeböljor och torka eller andra kriser till följd av ett förändrat klimat.
Exempel på projektidéer kan vara lokalers (och andra fysiska miljöers) användning och hur de kan ställas om vid exempelvis översvämning eller värmeböljor, samt planer för organisering vid kriser och processer för att mobilisera samhället (individer, företag, organisationer).
Läs mer om hållbar samhällsbyggnad.
Hållbara matsystem: omställning av produktion, distribution och konsumtion
Vi söker efter lösningar som både syftar till att minska klimatpåverkan och bidrar till bättre och mer jämlik hälsa och miljö. Lösningarna ska ligga inom ramen för Vinnovas arbete med hållbara matsystems fyra delområden. Matsystemet har idag stor effekt på både planeten och människans hälsa. Klimatomställningen inom matsystemet handlar om att på ett rättvist och demokratiskt sätt ställa om såväl produktion, distribution och konsumtion. Samtidigt får inte omställningen ha negativa effekter på vår hälsa.
Civilsamhället i samverkan med andra aktörer spelar en viktig roll i att driva på omställningen inom matsystemet.
Exempel på projektidéer kan handla om effektivt resursutnyttjande genom tillvaratagande av matsvinn och delning av lokaler (exempelvis storkök, varulager, gårdsbutiker), mark och utrustning. Det kan också handla om nya odlingstekniker och produktionsmetoder för omställning eller affärsmodeller för att skapa nya marknader och distributionskanaler så att hållbar mat hamnar i matkassen. Vidare kan det handla om lösningar för att främja hälsosamma och klimatsmarta matvanor, exempelvis genom nya affärsmodeller inom idrottsrörelsen och insamling av data för att jämföra eller lyfta fram produkter med låg miljöpåverkan.
Läs mer om hållbara matsystem.