Information
- Start
-
Innovation för framtidens hållbara matsystem
Innovation för framtidens hållbara matsystem
Forskningen är tydlig, branschen är enig – matsystemet behöver transformeras för att bli hållbart för både människa och miljö. Sverige har stor potential att höja innovationsförmågan så att matsystemet bidrar till att vårda både miljön och människors hälsa, samtidigt som det försörjer oss med mat, jobb och livskvalitet.
Så vill vi bidra till ett hållbart matsystem
Idag kommer en tredjedel av hushållens klimatpåverkan från mat. Kosten ligger också bakom ökningen av flera vanliga folksjukdomar. Ett mer hållbart och hälsosamt matsystem kan bidra till att minska miljöpåverkan och samtidigt förebygga folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, cancer och diabetes. För att lyckas nå svenska och internationella hälso- och hållbarhetsmålen krävs innovation och samarbete på alla nivåer i samhället.
Under 2023 utvecklar Vinnova en ny och långsiktig insats för att möta de system- och policyutmaningar som hindrar innovation och omställning på matområdet. Den nya insatsen Ett nytt recept för matsystemet ska bidra till att nyckelaktörer tillsammans bygger kapacitet och förutsättningar för innovation och hållbarhet i den svenska livsmedelskedjan.
Aktuellt inom hållbara matsystem
Ett nytt recept för matsystemet
För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att se videoklipp från YouTube. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse.
Se videon på separat webbplats i separat fönsterKalenderhändelser
Hitta finansiering
Frågor?
Har du frågor om området, eller vill bidra, kontakta oss.
Senast uppdaterad 5 december 2024
Sidansvarig: Joanna Franzen