Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle
Utlysningen är en del av satsningen Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle som Vinnova driver i samarbete med AI Sweden. Vinnova är huvudfinansiär och genomför fyra utlysningar och AI Sweden driver bred mobilisering och stöd. Du kan läsa om bakgrunden och syftet med satsningen på Vinnovas sida. Mer om vad som pågår i kraftsamlingen, inklusive samverkansmöjligheter för sökande hittar du på AI Swedens sida.
Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle - Vinnova
Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle - AI Sweden
Utlysningens syfte
Huvudsyftet med kraftsamlingen är att stötta och stimulera kommuner och civilsamhällets organisationer att snabbare komma i gång med och dra fördel av AI. Det övergripande målet är en stärkt välfärd och större samhällsnytta genom målgruppernas framgångsrika tillämpning av AI-lösningar.
Den här utlysningens syfte är att stimulera bred samverkan och gemensamma lösningar inom de områden där behoven och möjligheterna med AI är som störst. AI är en ny transformativ teknik som kräver organisatoriskt lärande och utveckling av nya arbetssätt. Sådana processer sker bäst i brett samarbete med likasinnade organisationer. Dessutom finns ofta den största potentialen med AI i gemensamma lösningar där till exempel data från olika källor kan aggregeras för mer träffsäkra AI-lösningar.
Utlysningen är också riktad till projekt som avser att göra tydliga framsteg på väg mot en konkret implementering. Projekten kan således inte stanna i enbart en initial utredande, policyutvecklande eller förberedande fas. De kan inte heller stanna i att bygga gemensam teknisk förmåga utan att ha en konkret tillämpning i åtanke.
Varför behövs gemensamma AI-förmågor?
Vinnova och parterna inom Kraftsamlingen ser flera fördelar med byggandet av gemensamma AI-förmågor. Genom att helt eller delvis utveckla gemensamma AI-lösningar, eller till och med förvaltningsgemensam infrastruktur för AI, så kan kommuner och civilsamhällesorganisationer sänka kostnader och uppnå bättre resultat av sina satsningar. Detta kan exempelvis inkludera färdiga AI-modeller, mjukvarubibliotek, digital infrastruktur och expertis som alla aktörer kan dra nytta av utan att behöva bygga allt från grunden. Här listar vi några fördelar med samarbete som vi bedömer är värdefulla att åstadkomma.
Delning av kostnader och resurser
Utveckling och implementering av AI teknik kan vara kostsam. Genom att samarbeta kan kommuner och civilsamhällesorganisationer dela på förberedelse- och utvecklingskostnader, inköp av hårdvara och mjukvara samt utbildning av personal. Detta minskar den ekonomiska bördan för varje enskild aktör och ökar tillgängligheten till mer sofistikerade AI-lösningar.
Större dataunderlag för högre kvalitet och nya värden
AI-drivna system kräver stora mängder data för att fungera effektivt. Genom att arbeta tillsammans kan aktörer när det är möjligt gemensamt samla in och dela sina dataresurser, vilket kan förbättra kvaliteten och tillförlitligheten hos de AI-lösningar som utvecklas. Detta är särskilt viktigt inom till exempel områden som hälsa, omsorg och säkerhet, där mer data kan leda till bättre beslut och resultat. Kombinationer av olika data kan också ge upphov till nya lösningar.
Standardisering, interoperabilitet och gemensamma arbetssätt.
Genom att samarbeta kan aktörer skapa standarder och gemensamma riktlinjer för både den tekniska utvecklingen och för användningen av AI.
Kunskapsdelning
Aktörer kan dra nytta av varandras erfarenheter och kunskap om AI vad gäller till exempel strategi, organisationsutveckling, implementering och de nya arbetssätt som krävs. Genom att dela och jämföra resultat, bästa praxis och lärdomar kan aktörer undvika vanliga fallgropar och öka framgången för sina strategier och projekt.
Hållbar tillväxt och jämställdhet
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.
En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet.
En annan fråga handlar om att analysera och ta ställning till om det finns kön eller genusaspekter som är relevanta kopplat till projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. Denna fråga är obligatorisk att besvara för alla sökande och återfinns under rubriken ”projektuppgifter” i Vinnovas e-tjänst. I denna utlysning ligger frågan till grund för bedömning under potentialkriteriet i avsnitt 7.
Läs mer om vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Läs mer om vad vårt arbete för jämställd innovation innebär för dig som söker bidrag från oss
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ger ökad möjlighet för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla och vetenskaplig publicering ska ske med öppen tillgång.