Net Zero Industry vill med den här utlysningen bidra till ett resurseffektivt och resilient samhälle där svensk industri möjliggör ett effektivt resursutnyttjande.
Effekterna från forskning och innovationsprojekt beviljade i utlysningen förväntas bidra till Net Zero Industrys mission:
- Minska den svenska tillverkningsindustrins fotavtryck fram till 2035 jämfört med 2024 med:
- 75 procent minskade växthusgasutsläpp per intäkt under produktens eller tjänstens livslängd.
- 75 procent minskade växthusgasutsläpp från resurser såsom energi och material som används i tillverkningsprocesser per producerad enhet, oberoende av störningar i tillverkningssystemet.
- Öka den svenska tillverkningsindustrins resiliens inklusive robusta leverantörskedjor.
- Utlysningen vill mobilisera nya utvidgade samarbeten som tillsammans formulerar modiga, radikala lösningsidéer med stor potential för en resurseffektiv och resilient svensk tillverkningsindustri som visar vägen globalt mot en produktion och konsumtion inom planetens gränser.
För att möjliggöra en hållbar omställning av svensk tillverkningsindustri behövs innovativa lösningar i form av nya eller förbättrade resurseffektiva tekniker, processer och tjänster som sammantaget har potential att bidra till signifikant bättre nyttjande av material- och andra resurser.
Genom att minska behov av störningskänsliga insatsvaror och arbeta för en ökad cirkularitet stärks förutsättningarna för resilienta försörjningskedjor.
Förutsättningar för implementering av innovativa lösningar och omställning till en hållbar material- och resursanvändning påverkas av olika systemmässiga hinder och utmaningar. Vi vill därför att projekten baseras på en systemansats enligt nedanstående fem systemperspektiv. Projekt som finansieras ska således baseras på en systemförståelse enligt nedan och tydligt inkludera minst två av de fem aktuella systemdimensionerna i genomförandet.
- Teknik, produkter, processer och tjänster
- Affärsmodeller, investeringar och upphandling
- Policy och regelverk
- Beteende, kultur och värderingar
- Infrastruktur
Läs mer om hur vi arbetar med systeminnovation
Systeminnovation kräver samverkan mellan olika typer av aktörer, så som industri, offentliga aktörer och civilsamhälle.
Utveckling av cirkulära värdekedjor med stora såväl som små innovativa företag är viktig. Vi ser även samarbete över landsgränser som en del i att driva omställning.
Denna utlysning gäller en Genomförbarhetsstudie, etapp 1, inför ett senare större forsknings- och innovationsprojekt, etapp 2. Målet med etapp 1 är att skapa förutsättningar för det eventuellt kommande följdprojektet. De projekt som finansieras inom ramen för utlysningen förväntas i etapp 2 bidra till samtliga nedanstående resultat- och effektmål.
Resultatmål för etapp 2
- Innovativa lösningar som bidrar till hållbar resursanvändning genom signifikant ökad resurseffektivitet och resiliens under hela livscykeln, från design till återanvändning/återvinning inklusive leverantörskedjan och användningsfasen.
- Fördjupad systemförståelse och utveckling av förbättrade systemmässiga förutsättningar för implementering av den utvecklade lösningen utifrån minst två av de fem ovan angivna systemperspektiven
- Plan för hur nya lösningar ska utvecklas och nyttiggöras nationellt eller internationellt.
- Starka aktörskonstellationer med förutsättningar att realisera lösningen.
Kortsiktiga effektmål för etapp 2
- Hållbar resursanvändning.
- Nya eller förbättrade produkter, processer, tjänster eller arbetssätt som bidrar till att en resurseffektiv och resilient tillverkningsindustri har utvecklats.
- Resurseffektiva och resilienta försörjningskedjor och värdenätverk tack vare giftfria och cirkulära resursflöden.
- Svensk industri är globalt konkurrenskraftig tack vare export av lösningar som bidrar till hållbar resursanvändning.
- En rättvis, inkluderande och socialt hållbar industri regionalt, nationellt och globalt.
Långsiktiga effektmål för etapp 2
Bidra till Net Zero Industrys mission att:
- Minska den svenska tillverkningsindustrins fotavtryck fram till 2035 jämfört med 2024 med:
- 75 procent minskade växthusgasutsläpp per intäkt under produktens eller tjänstens livslängd
- 75 procent minskade växthusgasutsläpp från resurser såsom energi och material som används i tillverkningsprocesser per producerad enhet, oberoende av störningar i tillverkningssystemet.
- Öka den svenska tillverkningsindustrins resiliens inklusive robusta leverantörskedjor.
Fokus på klimat och jämställdhet i alla våra satsningar
Impact Innovation ska bidra till global konkurrenskraft genom omställning för hållbar utveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.
En aspekt som följs upp och bedöms är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns kön- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande.
Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Fritt tillgängliggörande av vetenskapliga publikationer och resultat
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ökar möjligheten för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.