Utlysningen genomförs inom programmet SustainGov, en del av Impact Innovation – Sveriges innovationssatsning för 2030-talet.
SustainGovs mission är en reformerad offentlig sektor som på ett holistiskt sätt främjar och faciliterar hälsa och välbefinnande för alla invånare oberoende av geografi och socioekonomisk status. Programmets ambition är att optimera individuell hälsa och välbefinnande för alla invånare och säkerställa samhällets hållbara omställning.
Erbjudandet utgår från ett socialt hållbarhetsperspektiv och riktar sig till aktörer i olika sektorer och organisationer som har vilja och förmåga att utmana sig själva och andra för att identifiera främjande eller förebyggande insatser som bidrar till en beständig omställning till mer av proaktiva insatser.
Projektidéer behöver byggas utifrån ambitionen att identifiera, analysera och adressera underliggande systemproblematik. Detta i syfte att kunna komma med innovativa insatsförslag som kan förstärka helhetsperspektivet i arbetet med den sociala välfärden. Målet är att förbättra utfallet för individer och samhälle när idéerna testas eller genomförs i ett nästa steg.
Syftet med utlysningen är att bidra till SustainGovs mission genom att offentliga organisationer i ökad utsträckning klarar av att främja och förebygga hälsa och välbefinnande för alla invånare i samverkan med systemaktörer och med respekt för individens förmågor, perspektiv och förutsättningar.
Målet är att beviljade projekt i sina slutrapporter ska ha en tydlig bild av hur en omställning till mer av främjande och förebyggande insatser kan förverkligas, vilka systemeffekter som förväntas uppnås samt ett tydligt formulerat förslag för att säkerställa nästa steg.
I denna utlysning finansieras genomförbarhetsstudier vars resultat kan ligga till grund för framtida insatser. Vår hypotes är att olika former av försöksverksamhet såsom testbäddar, systemdemonstratorer eller policylabb kan utgöra en viktig del i ett fortsatt arbete. Medel reserveras för utlysning för fortsättningsprojekt.
Projektidéerna ska ha fokus på främjande av välbefinnande, social hållbarhet och hållbart resursutnyttjande alternativt förebyggande av individuell ohälsa eller utsatthet.
Inom temat främjande kan det till exempel handla om insatser som förstärker psykiskt välbefinnande, ökad delaktighet i samhälls- och arbetsliv, liksom jämlika och jämställda livsvillkor. Inom temat förebyggande kan det till exempel handla om folkhälsoinsatser samt förebyggande av ohälsa och utsatthet i olika grupper, allt från barn och unga till vuxna och äldre. Det kan beröra teman som exempelvis psykisk ohälsa, kriminalitet, utanförskap på arbetsmarknaden eller i samhället.
Inriktning och skalbarhet
Samhällets främjande och förebyggande insatser brukar förklaras på tre nivåer;
- Universellt - det som erbjuds alla
- Selektivt - inriktning på vissa grupper eller områden
- Indikerat - fokus på individer i behov av stöd
I ansökan ska det tydligt framgå vilken av dessa nivåer som är i fokus och eventuella samband med övriga nivåer.
Vikten av deltagande och stöd för policyutveckling
Erfarenheter från arbete med såväl främjande som förebyggande insatser visar på svårigheter att uppnå bestående förändring i verksamheter vars ambition är att ställa om insatser från reaktiva till proaktiva. Därför är det viktigt att sökande aktörer aktivt involverar parter som företräder normerande eller styrande funktioner som bidrar till policyutveckling. Det kan exempelvis vara politiska företrädare, ekonomifunktion och juridisk expertis.
Underlag som tydliggör effekter och förslag till nästa steg
Projekten som finansieras ska tillsammans bidra till SustainGovs mission genom ökad förståelse för framgångsfaktorer för att lyckas identifiera, implementera och skapa beständighet och räckvidd för främjande eller förebyggande insatser för social hållbarhet.
Beviljade projekt ska i sina slutrapporter redovisa:
- En analys av hur omställningen till främjande eller förebyggande insatser kan förverkligas. Även vilka effekter insatsen förväntas bidra till för enskilda individer och grupper samt för offentlig förvaltnings förmåga att hantera komplexa behov
- En beskrivning och ett tydligt formulerat förslag till nästa steg samt vilken aktörskonstellation som krävs för att säkerställa genomförande med ett systemperspektiv
Bakgrund
Kostnaderna för psykisk ohälsa i Sverige uppgår till cirka 200 miljarder per år, cirka 5 procent av BNP. Kostnaden belastar till cirka 50 procent arbetsgivare och dessa ser ut att fortsätta öka över kommande tio år.
Källa till informationen är OECD, SKR, Region Stockholm.
Det förebyggande arbetet är fortfarande lågt prioriterat inom det sociala området och inom hälso- och sjukvården. Detta trots forskningsframsteg, snabb teknikutveckling, digitalisering som erbjuder fler möjligheter till tjänster och stöd. Det finns idag en god kunskap om arbetssätt som fungerar och många visar en god kostnadseffektivitet. Trots detta används endast några procent av den offentliga hälso- och sjukvårdens budget för att förebygga att sjukdom uppstår.
Det främjande perspektivet är än mindre uppmärksammat men att utveckla förmågor och välbefinnande bedöms som en helt avgörande framgångsfaktor för strategiska frågor för samhällets utveckling. Både förebyggande och främjande insatser rymmer ofta typiska systemutmaningar där nya aktörskonstellationer och nya arbetssätt är avgörande för att lyckas.
I juli 2025 väntas en ny socialtjänstlag träda i kraft. Syftet med den nya lagen är att socialtjänsten ska bli mer förebyggande, jämställd och lättillgänglig än idag: att sänka trösklarna, nå invånare tidigt, innan problem växt sig stora. För denna omställning krävs en bred samverkan mellan olika delar av offentlig förvaltning. Det kan handla om exempelvis vård, skola, kultur- och fritidsverksamhet och samhällsbyggnadsområdet, men även civilsamhället och andra typer av organisationer; fackliga organisationer, arbetsgivare, universitet och högskolor.
Insatser av främjande och förebyggande karaktär inkluderar ofta fler samhällsaktörer som exempelvis föreningsliv, anhöriga, lokala företag som verkar i en rad olika sammanhang i människors livsmiljöer. Sökande organisationer förutsätts jobba aktivt med en bred aktörsinvolvering i analys och framtagande av förslag.
Bidra till en hållbar systemomställning
Impact Innovation ska bidra till global konkurrenskraft genom omställning för hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen i Agenda 2030. För att nå hållbar systemomställning är det viktigt att projekt i utformningen av nya lösningar hanterar målkonflikter och minimerar risken för oavsiktliga negativa effekter.
En aspekt som Impact Innovation följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet, se avsnitt 7 och kriterium för Aktörer.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns kön- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. Denna fråga är obligatorisk att besvara för alla sökande och finns under rubriken "Projektuppgifter". I denna utlysning ligger frågan till grund för bedömning, se avsnitt 7 och kriterium för Potential .
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Tillgängliggöra vetenskapliga publikationer och resultat
När resultat från forskning och innovation görs fritt tillgängliga kan fler bidra till att lösa samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att tillgängliggöra resultat för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.