Med den här utlysningen vill Vinnova finansiera projekt som utvecklar nya avancerade digitaliseringslösningar för industrins elektrifiering. Det innebär verksamheter som går från fossila råvaror eller bränslen till el och lösningar som bygger på eltillförsel, såsom vätgas från elektrolys.
De projekt som finansieras ska ge en god grund för fortsatta initiativ, samarbeten och projekt som adresserar industrins och näringslivets behov - idag och i framtiden. Övergripande lärdomar och resultat från finansierade projekt ska kunna delas öppet efter projektavslut för att bidra till Sveriges gemensamma förmåga att skapa robusta och säkra digitala lösningar.
Industrins gröna omställning, bort från fossila bränslen och råvaror, kan genomföras med en ökad elektrifiering, både direkt och indirekt. Det kan till exempel vara att använda vätgas som framställts med el.
Omställningen behöver ny teknikutveckling, där digitalisering är ett viktigt verktyg i samspelet mellan olika infrastrukturer: digital infrastruktur, energi och elnät samt transport. En ökad digitalisering krävs ofta för att i högre grad kunna utnyttja möjligheter till energieffektivisering och få en mer flexibel elanvändning som minskar effekttoppar. När verksamheter med möjlighet till kortare eller längre lagring av el kan samspela med elnät ökar stabiliteten.
Elektrifieringslösningarna behöver utformas cybersäkert. Det innebär både skydd mot antagonistiska attacker och mot sårbarheter som kan leda till oönskade konsekvenser. Det kan vara naturliga hot, systemfel och mänskliga misstag som skapar störningar och avbrott i den digitala funktionaliteten. Det behövs både minskad förekomst av incidenter, och minskade konsekvenser från de incidenter som ändå uppstår.
Industrins elektrifiering behöver insatser som bland annat:
- Stimulerar ökat samarbete på systemnivå mellan aktörer i det nya energilandskapet, bland annat genom utvecklade regelverk och innovativa affärsmodeller.
- Riktar sig mot hantering av stora mängder data och datakällor på systemnivå, och säker och effektiv delning av denna data mellan olika aktörer.
- Stimulerar utvecklingen av AI och datadriven modellering och optimering.
- Möjliggör användande och lärande av digitala teknologier för dataanalys och optimering genom tester i verkliga miljöer.
- Säkrar en hög nivå av kompetens och kunskap i digitalisering inom svensk industris elanvändning, med inspiration från och i samverkan med internationella aktörer.
- Adresserar utmaningar kring resiliens och driftsäkerhet för industrins energiförsörjning.
- Ökad användning av till exempel AI för industrins processer kan innebära ett i vissa fall kraftigt ökat elbehov, direkt eller indirekt. Detta ökar teknikens miljöpåverkan och kostnader. Energieffektiva lösningar för AI och annan elkrävande avancerad digitalisering kan därför vara ett viktigt område för utveckling.
- Energieffektiva lösningar för AI och annan elkrävande avancerad digitalisering. När användningen av dessa tekniker ökar blir elbehovet större – direkt eller indirekt. Det påverkar både miljöbelastning och kostnader.
Utlysningen är en del av programmet Avancerad digitalisering, ett industridrivet program för att främja Sveriges och den svenska industrins förmåga att skapa framtidens digitala lösningar.
Det här är den första utlysningen inom delprogram Elektrifiering, och den syftar särskilt att bidra till följande resultat:
- Påskynda svensk industris elektrifiering genom att ökad svensk förmåga att utveckla och snabbare nyttja nästa generations digitala lösningar.
- Ta fram cybersäkra lösningar som ökar interoperabilitet mellan digitala produkter, tjänster och system.
- Bidra till att nästa generations avancerade, kraftfulla och säkra digitala lösningar tas tillvara och vidareutvecklas och testas i Sverige.
- Att projekten och dess erfarenheter ska generera fler samarbeten och forsknings- och innovationsaktiviteter. Det kan handla om investeringar i forskning och innovation eller följdprojekt inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, andra delprogram i Avancerad digitalisering eller initiativ hos Energimyndigheten.
- Stärka Sveriges internationella attraktionskraft vad gäller forsknings- och innovationsinvesteringar.
- Bidra till samhällets digitala omställning mot en hållbar utveckling.
Programmets utgångspunkt är i aspekten system-av-system, där kombinerade dataflöden mellan olika system möjliggör nya och utökade användningsområden. Ihopkopplade system som delar data underlättar processer och skapar nya möjligheter, men kan även innebära säkerhetsrisker som behöver hanteras.
Fokus på klimat och jämställdhet i alla våra satsningar
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.
En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns kön- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. I den här utlysningen bedöms inte aspekten.
Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Fritt tillgängliggörande av vetenskapliga publikationer och resultat
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ökar möjligheten för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.