Reglerna om statligt stöd styr också hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms individuellt för varje organisation. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje projektpart kan få.
Hur stort bidrag kan projektet få?
Erbjudandet har två bidragsnivåer, beroende på vilken roll den svenska aktören eller aktörerna har:
- Aktörer som planerar att delta som projektpart i en ansökan till en internationell utlysning kan söka upp till 300 000 kronor.
- Aktörer som planerar att delta som koordinator i en ansökan till en internationell utlysning kan söka upp till 500 000 kronor. Projektförslaget ska inkludera minst tre aktörer från tre olika länder.
Planeringsbidraget får utgöra högst 80 procent av planeringsprojektets totala stödberättigade kostnader. Återstående belopp motsvarande minst 20 procent av planeringsprojektets kostnader ska självfinanseras av projektparterna.
Hur stort bidrag kan en projektpart få?
Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:
- vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet
- partens storlek och verksamhet.
Observera att den högsta bidragsandelen per planeringsprojekt inte är samma sak som den maximala tillåtna stödnivån per projektpart.
Stödnivån för respektive projektpart begränsas för företag kring reglerna för statligt stöd. I den här utlysningen ger vi stöd enligt följande stödgrunder; de minimis stöd (stöd av mindre betydelse) och inte statsstöd.
Läs mer om regler för statligt stöd på Vinnovas webbsida
Mer om stödgrunderna:
De minimis-stöd (stöd av mindre betydelse)
I den här utlysningen kan vi ge de minimis-stöd, även kallat stöd av mindre betydelse.
En organisation kan ta emot maximalt 300 000 euro över en treårsperiod i den här stödformen, oavsett finansiär och projekt. Det betyder att om samma organisation tagit emot stöd av mindre betydelse i andra projekt från andra finansiärer tidigare, påverkar det hur stort stödet kan bli i den här utlysningen.
För företag är det obligatoriskt att lämna in ett signerat intyg om de-minimistöd när ni skickar in ansökan (se avsnitt 9 om bilagor). Det krävs för att vi ska kunna bevilja detta stöd till ett företag.
Intyg om de minimis-stöd finns på denna sida
Vi beviljar bidrag i enlighet med EU-kommissionens förordning (2023/2831) om stöd av mindre betydelse.
Inte statsstöd
Det innebär att vi även kan ge stöd till organisationer som inte bedriver ekonomisk verksamhet. Med det menas de organisationer att de som inte erbjuder en tjänst eller produkt på en marknad. Hit räknas oftast universitet och högskolor, forskningsinstitut och andra organisationer.
Hur avgör ni om en organisation bedriver ekonomisk verksamhet?
En organisation som erbjuder någon form av tjänst eller produkt på en marknad anses bedriva ekonomisk verksamhet och kan inte beviljas den här formen av stöd. Det har ingen betydelse hur organisationen finansieras, om den är offentlig eller privat, eller om den har ett vinstsyfte. Det spelar heller ingen roll vilken rättslig form verksamheten har. Till exempel om det är ett aktiebolag, ett handelsbolag, en ekonomisk förening, en ideell förening eller en stiftelse.
Är ni osäkra på om en organisation i ert projekt bedriver ekonomisk verksamhet, kontakta utlysningsansvarig. Organisationen ansvarar dock själv för att bedöma om den bedriver ekonomisk verksamhet.