Syftet med Innovativa samarbeten med Singapore inom kvant eller syntetisk biologi är att ge Sverige ett tekniksprång och svenska organisationer en konkurrensfördel genom tillgång till innovation och samarbetsmöjligheter med ett av världens mest innovativa och dynamiska ekosystem. Singapore är ett ledande land på forskning och utvecklingen inom framväxande teknologier, samt en strategiskt belägen hubb i Sydostasien för innovation och entreprenörskap. Landet besitter en unik blandning av globala teknikföretag, startups och ledande forskningsinstitutioner – och spelar på så vis en central roll för den globala utvecklingen.
Sverige är en av världens mest innovativa länder. Det är även Singapore. Båda länderna är relativt små sett till yta och befolkning, har begränsad egen marknad och är starkt beroende av forskning och utveckling samt globala talanger. Innovativa länder kan uppnå mycket på egen hand men jobbar man tillsammans kan man skapa ännu mer värde. För att Sverige ska uppnå sina övergripande mål kring konkurrenskraft, motståndskraft och hållbarhet krävs staka internationella samarbetspartners.
Det här erbjudandet syftar till att stärka Sveriges position på den globala teknikscenen. Erbjudandet ger möjlighet att ytterligare stärka den viktiga handels- och investeringsrelationen mellan Sverige och Singapore och stärka förutsättningarna för långsiktigt hållbara samarbeten.
I detta erbjudande är fokus på områdena kvantteknik och syntetisk biologi.
Kvantteknik
Kvantteknik avser här: datorer, simuleringar, kryptering, kommunikation, detektion, metrologi.
Ansökningar förväntas finnas inom exempelvis:
- Ökat och accelererat nyttiggörande avseende användbarhet, spridning, tillgänglighet och säkerhet.
- Nya användningsområden för kvantteknik.
- Reducerade resursbehov, avseende energi- och effektförbrukning samt avseende produktions- och driftskostnader.
Syntetisk biologi
Syntetisk biologi är ett framväxande forsknings- och innovationsområde inom bioekonomi som bygger på avancerad forskning inom biologi, kemi, datavetenskap och ingenjörskonst för att designa och bygga komplexa biologiska system med funktioner som inte existerar i naturen. Tekniken gör det möjligt att konstruera helt nya levande organismer och att modifiera redan befintliga varelser, växter eller annat biologiskt material så att de får nya eller förbättrade egenskaper. Exempel på användningsområden finns inom livsmedel, energi och medicin.
Ansökningar förväntas finnas inom exempelvis:
- Gensyntes
- Gensekvensering
- Genredigering
- Designade biologiska plattformar, applikationer
- Uppskalningsmetoder, från labb, biofoundry till tillverkning
Erbjudande i två steg
Erbjudandet Innovativa samarbeten med Singapore inom kvant eller syntetisk biologi är en insats i två steg. Första steget syftar till att ge förutsättningar till att skapa samarbeten med aktörer i Singapore. I steg 2 kan man få stöd för det FoU-projekt som samarbetet under steg 1 renderar i. Finansiering av steg 1 garanterar inte att man beviljas stöd för Steg 2.
Steg 1
Steg 1 syftar till att främja partnerskap mellan Sverige och Singapore inom kvant eller syntetisk biologi.
Steg 1 är en genomförbarhetsstudie där personalkostnader och resa är i fokus. Vi finansierar projekt som är cirka 3–5 månader långa, med start under hösten 2024. I steg 1 ingår:
- Förberedelse hos de finansierade aktörerna inför vistelsen i Singapore
- Vistelse i Singapore i 2-3 veckor där man skapar kontakter
- Fördjupat samarbetena och planering för steg 2.
Målsättningen med steg 1 är att identifiera och knyta relevant partnerskap med aktörer i Singapore. Arbete med en kommande ansökan för FoU projekt i Steg 2 är inte en stödberättigad kostnad och kan inte ingå i Steg1.
Genomförbarhetsstudie definieras som:
Utvärdering och analys av potentialen för ett projekt som syftar till att stödja beslutsprocessen genom att objektivt och rationellt avslöja projektets starka och svaga sidor, möjligheter och risker samt att identifiera de resurser som krävs för att genomföra det, och slutligen utsikterna för att projektet blir en framgång. Detta avser studier inför projekt som rör grundforskning, industriell forskning eller experimentell utveckling.
Vinnova finansierar inte rutinmässig affärsutveckling, kundbearbetning, marknadsföring eller annan ordinarie affärsnära verksamhet.
Steg 2
Steg 1 följs av ett möjligt andra steg. De projekt som beviljats finansiering i steg 1 bjuds in att ansöka till steg 2 som är ska vara ett forsknings- eller utvecklingsprojekt där det bilaterala samarbetet är i fokus. Medel kommer att kunna sökas för aktiviteter som utförs både i Sverige och Singapore. Projektkoordinatorn för steg 2 ska ha driftställe i Sverige och svenskt organisationsnummer. Ansökan till steg 2 är endast öppen för projekt som beviljats stöd i denna utlysning, Innovativa samarbeten med Singapore inom kvant eller syntetisk biologi - steg 1.
Projekten i steg 2 ska representera nya samarbeten med innovationshöjd och god utvecklingspotential. Om det finns ett samarbete sedan tidigare ska projektet som man söker finansiering för utgöra en väsentlig vidareutveckling av samarbetet.
I FoU-projektet som genomförs i steg 2 läggs stor vikt vid till vilken grad projektet representerar ett nytt samarbete. Det kommer också att vara viktigt att visa att den nya projektkonstellationen besitter den kompetens och förmåga som krävs för att realisera potentialen. Dessa kriterier kommer att presenteras närmare vid inbjudan till ansökan för steg 2.
Bidrag i steg 2 erbjuds för mindre FoU-projekt inom kvant eller syntetisk biologi där det bilaterala samarbetet är i fokus. Varje projekt kan i steg 2 söka maximalt 1 miljon kronor i bidrag och preliminär budget för steg 2 är sammanlagt 4 miljoner.
Utlysningen för steg 2 öppnar under 2025.
Fokus på klimat och jämställdhet i alla våra satsningar
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.
En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet. Denna aspekt bedöms under aktörskriteriet, se avsnitt 7.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. Denna fråga är obligatorisk att besvara för alla sökande och finns under rubriken "Projektuppgifter". I denna utlysning ligger frågan till grund för bedömning och bedöms under Potentialkriteriet, se avsnitt 7.
Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Fritt tillgängliggörande av vetenskapliga publikationer och resultat
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ökar möjligheten för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.