Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Genomförbarhetsstudier: Extended Reality Sverige, 6G Sverige och Neuromorf teknik Sverige

Med det här erbjudandet vill vi stödja förstudier som ska leda till byggandet av svenska plattformar för nationell resiliens och hållbar innovation inom de transformativa teknologierna Extended Reality (XR), 6G och neuromorf teknik.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Genomförbarhetsstudier som syftar till att utreda och förbereda en plattform för samverkan och innovation inom någon av de transformativa teknologierna Extended Reality, 6G eller neuromorf teknik.

Vem kan söka?

I denna utlysning kan endast svenska juridiska personer finansieras av Vinnova.

Hur mycket kan ni söka?

Projekten kan söka upp till 1 000 000 kr med maximalt 80% stödnivå.

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Såväl som i Sverige och internationellt pågår i dag intensiv forskning och innovation inom framväxande teknikområden. För att främja utvecklingen, tillgången till kompetens och samverkan för framväxande teknikområden kan agendaarbete eller innovationsplattformar användas som ett instrument. Detta gör vi i Sverige redan inom AI och kvantteknik.

      Syfte och mål med denna utlysning är att stimulera förstudier som ska undersöka om förutsättningar finns för att ansöka och starta innovationsplattformar för tre utsedda teknikområden: Extended Reality, 6G och neuromorf teknik.

      Syftet med de efterföljande nationella innovationsplattformarna ska vara att initiera och skala upp nationell samverkan i omvärldskonkurrens. Detta för att nationellt accelerera kompetens och färdigheter, tekniskt ledarskap, entreprenörskap, industrialisering, immaterialrättsligt ledarskap, standardiseringsarbete, användarfall samt attraktion av nationellt hållbart riskkapital.

      Plattformarna för dessa teknikområden ska därmed utveckla ekosystem av gemensamma tillgångar. Detta för att minska kostnader för kunskapsöverföring, nyttiggörande och värdeskapande. Dessa plattformar ska även främja gränssnitt mellan olika delar av ekosystemet. Dessutom ska plattformarna distribuera verktyg och möjligheter för utveckling och affärer för olika oberoende och ibland konkurrerande team.

      Dessa innovationsplattformar ska därmed även bidra till nationell resiliens avseende framväxande tekniker. Med resiliens menar vi i detta sammanhang nationell kunskapssäkerhet avseende dessa tekniker samt affärsmässig integritet avseende de framtida systemlösningar som teknikerna möjliggör.

      Mer om transformativ teknik finns på Transformativa teknikområden - banbrytande teknik

      De teknikområden som vi adresserar i denna utlysning är:

      • XR (extended reality): så kallad immersiv teknik (benämns fortsättningsvis som XR)
      • 6G: Sjätte generationens trådlösa kommunikationssystem
      • Neuromorf: Neuromorf teknik och informationsteknik, “Neuromorphic Engineering”

      Bidrag per projekt kan som högst uppgå till 1 000 000 kronor.

      Bidrag kan som högst uppgå till 80 procent av projektets totala stödberättigande kostnader.

    • Denna utlysning avser att finansiera genomförbarhetsstudier inför efterföljande svenska innovationsplattformar. Detta för innovation inom XR, 6G och neuromorf teknik. Dessa genomförbarhetsstudier ska ha projektlöptider på upp till åtta månader.

      Utlysningen syftar till projekt med följande projektresultat:

      • Kunskap för att bedöma förutsättningar för samt förbereda en nationell plattform för hållbar innovation med tekniskt transformativa lösningar avseende någon av respektive transformativ teknik; XR, 6G, och neuromorf teknik.
      • Omvärldsbevakning som redovisar behov av och förutsättningar för en plattform i regional, nationell samt internationell kontext.
      • Olika genomförbarhetsstudier vars resultat kompletterar varandra för att i efterföljande innovationsplattformar skapa kunskap och teknik för nationell framgång och resiliens inom utlysningens teknikteman.

      Om bedömningen är att det finns förutsättning för en plattform ska projektet även redovisa en plan som:

      • redogör för hur det är praktiskt möjligt att utveckla en plattform i linje med utlysningens syfte. Planen ska vara avstämd med nationella aktörer.
      • beskriver en långsiktig och hållbar finansieringen av plattformen. Planen ska inkludera möjligheter till medfinansiering av plattformen genom regionala, nationella, EU-program och andra internationella medel.
      • beskriver internationell uppkoppling att aktivt bidra till att även entreprenörer, partners och användare söker EU-finansiering.

      Vinnova avser att efter denna insats göra riktade insatser. I dessa efterföljande insatser avser Vinnova föra dialog med beviljade projekt inom genomförbarhetsstudier. En beviljad genomförbarhetsstudie möjliggör men garanterar inte Vinnovas beslut om efterföljande finansiering.

      Baserat på utfallet från de genomförbarhetsstudier som finansieras inom denna insats, planerar Vinnova att i ett efterföljande skede finansiera nationella plattformar. Dessa tänkta efterföljande plattformar beräknas pågå under fem år eller längre, och maximalt bidrag är fem miljoner per år för respektive plattform. Vinnova kräver minst 50 procent medfinansiering.

      Teman för utlysningen

      I denna utlysning är begreppen XR, 6G respektive neuromorf teknik avsedda att tolkas som innovationer och transformativ teknik för hållbart och resiliens nyttiggörande inom respektive teknikområde:

      • XR: Tar användaren in i den datorgenererade världen
      • 6G: Sjätte generationens trådlösa kommunikationssystem
      • Neuromorf teknik: Teknik inspirerad av den biologiska hjärnan

      Denna utlysning syftar till att finansiera projekt med följande förväntade projektresultat:

      • Dokumenterad och förankrad kunskap för att bedöma förutsättningar för en nationell plattform för hållbar innovation med tekniskt transformativa lösningar avseende någon av respektive transformativ teknik; XR, 6G, och neuromorf teknik.
      • Dokumenterad omvärldsbevakning som redovisar eventuella behov av och förutsättningar för en plattform i regional, nationell samt internationell kontext.
      • Dokumenterade genomförbarhetsstudier som stärker och kompletterar varandra där resultaten tillsammans ska kunna hjälpas åt att skapa förutsättningar för nationell framgång inom utlysningens teknikteman.
      • Förutsättningar för efterföljande plattformar, de senare som ska bidra till marknadsföring, utveckling, resursdelning, informationsöverföring, experiment, användning, identifiering och attraktion av kapital, entreprenörskap, kommersialisering, nyttiggörande, internationalisering, hållbarhet och spridning av hållbar innovation inom utlysningens respektive teknikteman.

      Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimat- och jämställdhetsaspekter.

      En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet.

      En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns kön- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. I den här utlysningen bedöms även den aspekten.

      Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030

      Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss

      Avseende 6G har regeringen gett Vinnova och Vetenskapsrådet i uppdrag att stärka grundforskning, tillämpad forskning och innovation inom sjätte generationens trådlösa kommunikationssystem (6G). Syftet är att stärka positionen för svensk forskning och innovation inom trådlösa kommunikationssystem, öka svenska företags konkurrenskraft på området samt stärka svenska forskningsmiljöers förutsättningar att delta i internationell forskningssamverkan och få tillgång till internationell forskningsinfrastruktur. Satsningen omfattar totalt 390 miljoner kronor och uppdraget ska slutredovisas i mars 2027.

      Läs om regeringsuppdraget: Forskningssatsning ska bidra till utvecklingen av 6G

    • Vinnova kan endast finansiera juridiska personer, som är svensk organisation eller utländsk organisation med filial eller driftställe i Sverige. Andra utländska organisationer kan delta, men finansieras inte av Vinnova. 

    • Aktiviteter det går att söka finansiering för

      I denna utlysning finansierar Vinnova genomförbarhetsstudier som syftar till att utreda och förbereda en plattform för samverkan och innovation inom respektive transformativ teknik; XR, 6G och neuromorf teknik. De typer av projektaktiviteter som kan finansieras i den här utlysningen ska avseende företag vara av karaktären industriell forskning.

      Godkända aktiviteter inom ramen för den här utlysningen är exempelvis:

      • Utveckling av idén inom ett specifikt innovationsområde som är relevant för utlysningens fokus.
      • Identifiering av nya samarbetspartners och byggande av nätverk med komplementära aktörer inom utvalt område.
      • Utvärdering och analys av potentialen hos ett fullskaligt projekt, i detta sammanhang en innovationsplattform, samt identifiering av de resurser som krävs för att genomföra den.

      Exempel på vad som inte finansieras i denna utlysning:

      • Enskilt demonstrationsprojekt eller testbädd
      • Enskilt forskningscentrum eller forskarskola
      • Knutet till en enskild aktör
      • Enskilt regionalt intresse
      • Enskild branschorganisation
      • Alternativ eller konkurrent till eventuella befintliga forskningsplattformar
      • Projektförslag som inte adresserar XR, 6G eller neuromorf teknik.

      Stödberättigande kostnader

      Vår finansiering sker genom bidrag. Bidrag till organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet omfattas av regler om statligt stöd.

      Reglerna styr bland annat vilka typer av kostnader och hur stor andel av dem som får täckas genom bidrag.

      Stödnivån beror på organisationens storlek och karaktären hos de projektaktiviteter som utförs. Dokumentet ”Stödnivåer, definitioner med mera för bidrag enligt Vinnovas stödordning” Stödnivåer, definitioner m.m. för bidrag enligt Vinnovas stödordning förtydligar vad som gäller för olika stora organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet.

      Vilka kostnader som är stödberättigande framgår av våra villkor och vår Anvisning till stödberättigande kostnader som du hittar här

      Grundläggande förutsättningar för att en kostnad ska vara stödberättigande är att den ska:

      • Bäras av sökande projektpart
      • Vara hänförlig till projektet
      • Ha uppkommit under projekttiden
      • Vara fastställd i enlighet med företagets vanliga redovisningsprinciper och god redovisningssed
      • Vara i enlighet med företagets interna policys och riktlinjer.
    • Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr både vilka slags kostnader och hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms för varje organisation individuellt. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet totalt kan få, och hur mycket varje deltagande projektpart kan få.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      Bidrag per projekt kan som högst uppgå till 1 000 000 kronor.

      Bidrag kan som högst uppgå till 80 procent av projektets totala stödberättigande kostnader.

      Den totala budgeten för utlysningen är 6 000 000 kronor.

      Hur stort bidrag kan en projektpart få?

      Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:

      • vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet
      • partens storlek och verksamhet.

      Stöd ges enligt:

      • Förordningen om stöd av mindre betydelse (EU nr 1407/2013)
      • Industriell forskning i enlighet med 9 § förordning (2015:208) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation artikel 25 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (GBER)
      • ”Icke-statsstöd”.

      Vilka kostnader kan vi finansiera?

      Vår finansiering får bara gå till vissa typer av kostnader. Dessa kallas stödberättigande kostnader. I den här utlysningen är dessa typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet
      • Indirekta kostnader (overhead): Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning. Observera att de indirekta kostnaderna får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnaderna.

      För mer detaljerad information om vilka kostnader vi kan finansiera, se vår anvisning till stödberättigande kostnader.

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara nödvändig för aktiviteterna i projektet. Projektkostnader måste också vara korrekt bokförda och särredovisas från organisationens övriga kostnader. En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se vår anvisning till stödberättigande kostnader.

      Efterföljande insats (efter denna)

      Notera att ett beviljande av ett projekt i denna insats för genomförbarhetsstudier inte garanterar att Vinnova kommer att finansiera dess efterföljande insats för en nationell innovationsplattform.

      Eventuellt beviljat efterföljande projekt för nationell plattform förväntas löpa under maximalt fem år.

      Vinnovas bidrag till beviljat efterföljande projekt förväntas kunna uppgå till maximalt 50 procent av projektets stödberättigande kostnader.

      Vinnovas bidrag för en efterföljande plattform kan uppgå till maximalt fem miljoner kronor per år.

    • För att vi ska ta ställning till och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa grundkrav, så kallade formella krav.

      Vi kommer endast att bedöma ansökningar som uppfyller följande formella krav:

      • Koordinator för ansökan ska vara den juridiska person vid vars driftsställe det aktuella projektet kommer att genomföras.
      • Samtliga projektparter ska vara juridiska personer.
      • Ansökan ska vara utformad i enlighet med riktlinjerna, beskrivna i avsnitt 9
      • Bidrag beviljas inte till organisationer som är på obestånd eller som
        genomgår likvidation eller företagsrekonstruktion, eller har obetalda skulder eller betalningsanmärkning hos Kronofogdemyndigheten
      • Är organisationen ett aktiebolag får inte hälften eller mer av aktiekapitalet vara förbrukat.
      • Vi tar kreditupplysning på alla sökande som inte är offentliga aktörer, och bidrag beviljas inte organisationer med det lägsta kreditbetyget C.
      • En organisation som söker bidrag för personalkostnader måste senast när bidragsbeslutet fattas vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket.
    • Vad bedömer vi?

      Beslut om bidrag fattas efter en sammanvägd bedömning av följande kriterier:

      Potential

      Hur ansökan tydligt och trovärdigt beskriver en genomförbarhetsstudie inför en efterföljande plattform inom något av respektive transformativa teknikområden, där plattformen ska kunna:

      • Bidra till utlysningens syfte för innovationsplattformarna
      • Stödja och tillföra innovation
      • Samordna verksamhet med idag befintliga organisationer
      • Samla befintliga och nya relevanta aktörer
      • Samarbeta för en kommande svensk agenda och strategi
      • Nå nationellt och internationellt erkännande
      • Stimulera och stötta experimenterande och lärande
      • Bidra till en hållbar samhällsutveckling
      • Bidra till ökad jämställdhet
      • Bidra positivt till de globala målen i Agenda 2030, och hur väl det bedöms minimera de negativa effekterna.
      Aktörer

      Hur ansökan tydligt och trovärdigt beskriver att genomförbarhetsstudien utförs av aktörer som besitter:

      • Kunskap och kompetens inom området
      • Förmåga att engagera och koordinera en bredd av aktörer
      • Tillgång till relevanta nätverk
      • Ett team av nyckelpersoner som är väl sammansatt med avseende på könsfördelning, samt fördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män.
      Genomförbarhet

      Hur ansökan tydligt och trovärdigt beskriver en genomförbarhetsstudie med:

      • Projektplanens trovärdighet och ändamålsenlighet för genomförandet av projektet inom den fastställda tiden, inom budgeten och med förväntade resultat
      • Projektmetodik, kontroll, organisation och engagemang av projektparter och övriga relevanta aktörer, inkluderat användare. En projektplan som visar alla parters aktiviteter, engagemang, delaktighet och ömsesidiga kommunikation
      • Uttalat stöd från egna huvudmän, som kännetecknas av ett starkt ledarskap och förmåga att föra ut och ”marknadsföra” sin samlade kompetens på ett slagkraftigt sätt
      • Innehåll och trovärdighet i vision och strategisk idé för att kunna uppnå en svensk plattform
      • Hur väl aspekter som rör jämställdhet integrerats i projektplanen

      Hur bedömer vi?

      De ansökningar som uppfyller samtliga formella krav bedöms av en av Vinnova förordnad bedömningsgrupp bestående av teknik- och organisationsexperter. Alla bedömare utses och förordnas av Vinnova.

      Baserat på en övergripande rekommendation från bedömarna fattar Vinnova sedan det formella beslutet att avslå eller bevilja bidrag och meddelar detta beslut till alla sökande. Bedömningen av ansökningarna görs i konkurrens mellan inkomna ansökningar.

    • När vi bedömt alla ansökningar, skickar vi ett beslut där vi antingen beviljar eller avslår er ansökan. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat detta:

      • Att ni ska underteckna en särskild handling där ni åtar er att genomföra projektet
      • Att ni ska rapportera era kostnader och resultat till oss regelbundet under projektet
      • Att ni, om ni är flera parter, måste komma överens om vad som gäller för projektet i ett projektavtal
      • Hur resultatet ska komma till användning, och hur eventuell vetenskaplig publicering ska ske.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet, andra projektparter och budget.

      Till ansökan bifogar ni även dessa bilagor:

      1. Projektbeskrivning på engelska, rekommenderas då vissa bedömare kan vara internationella.
      2. CV på engelska, rekommenderas då vissa bedömare kan vara internationella.
      3. Om någon projektpart söker stöd med stödgrunden Stöd av mindre betydelse, ska intyget "Stöd av mindre betydelse" fyllas i av denna projektpart och bifogas ansökan.
      4. Modellförsäkran bifogas för varje sökande i ansökan som är ett SMF, det vill säga ett litet eller medelstort företag.

      Observera: Endast dessa bilagor kommer att beaktas när du ansöker. Bifogade filer ska laddas upp i PDF-format.

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom det bygger på analyser ni ska göra. Börja därför i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter och fortsätta vid ett senare tillfälle. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • När er ansökan registrerats skickar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. 

      Skickar ni in ansökan samma dag som utlysningen stänger, kan det ta några timmar innan ni får en bekräftelse. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av er till oss.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Er ansökan kommer läsas av medarbetare på Vinnova och de av Vinnova förordnade bedömare som arbetar i den här utlysningen. Alla arbetar under tystnadsplikt.

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas.

      Men vi sekretessbelägger information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut, exempelvis uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Så här fyller ni i ansökan i vår e-tjänst

    Så här går det till att ansöka och rapportera

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Ulf Öhlander

    Utlysningsansvarig

    +46 8 473 30 08

    Jenny Johansson

    Administrativa frågor

    +46 8 473 30 13

    Fredrik Weisner

    Handläggare

    +46 8 473 31 80

    Frédéric Pillot

    Handläggare

    +46 8 473 32 01

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    Finansierade projekt

    För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

    Ändra dina kakinställningar

    Diarienummer 2024-01699