Vad bedömer vi?
Beslut om bidrag fattas på grundval av en övergripande bedömning av potential, aktörer och genomförbarhet utifrån följande kriterier.
Potential
Ansökningar med trovärdighet och potential i beskrivna tidiga, initiala hypoteser av följande:
Tematisk passform – Hur väl ansökans innovationsteman ligger i linje med de riktlinjer och mål som beskrivs i avsnitt 2. Detta avseende att:
- tekniktemat är inom kvantteknologi eller syntetisk biologi.
- teknisk mognadsgrad vid ansökan motsvarar att ett koncept för tekniken har formulerats (TRL2).
- teknisk mognadsgrad vid projektets slut förväntas motsvara att ett koncept för tekniken har visats med ett första proof-of-concept för en teknisk lösning (POC, TRL3).
- vid tidpunkten för ansökan, ingen finansiering från privata finansiärer ännu har erhållits till ansökans parter, för aktiviteter av högre teknisk eller affärsmässig mognadsgrad än grundforskning.
Unik och innovativ versus state-of-the-art – Att den föreslagna tekniklösningen är innovativ.
Teknisk överlägsenhet – Varför och hur den föreslagna tekniklösningen bör kunna bli funktionellt överlägsen andra lösningar ur ett kommande kundperspektiv.
Nationell resiliens – Hur trovärdigt ansökan beskriver en hypotes för framtida nationell förmåga att ha kontroll över lösningar med applikationens teknik. Samt hur tekniken kan tillhandahållas med nationell resiliens mot disruption och chocker i exempelvis geopolitik och värdekedjor.
Teknik för system – Hur trovärdigt och tydligt ansökan beskriver en hypotes för hur den avsedda tekniklösningen kan möjliggöra en framtida generation av system inom industri eller samhälle med förbättrad nationell resiliens.
Paradigmskifte – Varför och hur det föreslagna projektet kan utgöra ett paradigmskifte med denna teknik, samt ifall det finns potential för tillämpningar över flera branscher
Jämställdhet – Projektets potential att bidra till ökad jämställdhet. Observera att bedömning görs utifrån sökandes svar på den obligatoriska frågan under “Projektuppgifter”.
Läs mer om jämställd finansiering av innovationer
Agenda2030 – Projektets potential att bidra positivt till de globala målen i Agenda 2030, samt minimera de negativa effekterna.
Läs mer om Vinnovas arbete med Agenda 2030
Aktörer
Teamets förmåga att leverera – Hur projektdeltagarna besitter dokumenterade och påvisade kompetenser inom teknik, entreprenörskap och andra nödvändiga kunskapsområden, samt kommande affärs- och applikationsområden. För bidragsmottagande projektparter där 100 procent stödnivå inte är berättigat av statsstödsregler: finansiell förmåga hos respektive varje sådan projektpart att medfinansiera sina respektive kostnader.
Projektledarens kompetens – Den tilltänkta projektledarens förmåga att leda teknikprojekt mot målen proof-of-concept och plan för följdfinansieringar. Samt gärna även att efter projektslut i kommande vidareutveckling mot affär att kunna leda multidisciplinära kompetenser som teknik, entreprenörskap, marknad och affär.
Jämställt team – Hur väl teamet nyckelpersoner är sammansatt: Könsfördelning och maktfördelning och inflytande mellan kvinnor och män. Eventuella obalanser behöver förklaras trovärdigt och specifikt.
Genomförbarhet
Uttryckt intresse för framsyns-orienterat arbetssätt – Beredskap och egen uttryckt vilja, nyfikenhet och intresse av att medverka på Vinnovas workshops. Samt att på dessa workshops bli coachad för att jobba med framsyn tio år framåt och backcasting åter till nuet, med banbrytande teknik i centrum för ett systemperspektiv. Dessutom, för systemperspektiv och användning, beredskap att bjuda in aktörer som inte är forskare eller tekniska experter, vidare villiga och intresserade av dialog med coacher.
Tydlig och trovärdig projektplan med budget – Avseende beskriven metod, plan och arbetspaket. Projektplanens trovärdighet och ändamålsenlighet för genomförandet av projektet inom den fastställda tiden, inom budgeten och med förväntade resultat. Projektmetodik, kontroll, organisation och engagemang av projektparter och övriga relevanta aktörer, inkluderat coacher, investerare, industripartners och användare. En projektplan som visar alla parters aktiviteter, engagemang, delaktighet och ömsesidiga kommunikation.
Nyttiggörande av projektresultaten – En tidsatt hypotes hur projektresultaten ska användas i efterföljande kommersialisering. Det vill säga en hypotes om hur och vilken eller vilka kategorier av aktörer som ska kommersialisera projektresultaten samt vilka kategorier som är kunder och användare.
Riskhantering – Risk för projektet = sannolikhet x konsekvens, för både projektimplementering och för- och efterföljande kommersiellt utnyttjande.
Hållbarhet – Hur väl relevanta hållbarhetsperspektiv integrerats i projektplanen; socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Med relevanta hållbarhetsperspektiv avses Agenda 2030 med ett särskilt fokus på klimat och jämställdhet.
Hur bedömer vi?
Ansökningar avslås som inte uppfyller samtliga formella krav.
De ansökningar som uppfyller samtliga formella krav granskas av Vinnova avseende tematisk passform avseende hur väl ansökans innovationsteman ligger i linje med de riktlinjer och mål som beskrivs i avsnitt 2.
Ansökningar avslås som Vinnova bedömer inte ligga inom utlysningens tematiska passform.
Ansökningar som uppfyller samtliga formella krav, samt som Vinnova bedömer ligga inom utlysningens tematiska passform, bedöms i konkurrens mellan ansökningarna. Denna bedömning görs av en särskild utsedd bedömningsgrupp bestående av teknik- och entreprenörsexperter. Dessa bedömare utses och förordnas av Vinnova.
Baserat på en övergripande rekommendation från bedömarna, fattar Vinnova det formella beslutet att avslå eller bevilja bidrag.
Vinnova meddelar beslut till alla sökande.