Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror

Med det här erbjudandet vill vi främja samverkan för framtidens goda, hållbara och hälsosamma vardagsmat. Vi vänder oss till företag och andra organisationer som kan bidra till att stärka svensk livsmedelssektors potential kring växtbaserade produkter och främja nyttjandet av svenska råvaror för att bidra både till ökad konkurrenskraft och till hållbart resursutnyttjande. 

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Vi välkomnar ansökningar som syftar till att främja nyttjandet av inhemska växtbaserade råvaror genom innovativa satsningar i den vegetabiliska värdekedjans förädlingsled. Utlysningen efterfrågar nyskapande genomförbarhetsstudier och innovationsprojekt med potential att skalas upp för att bidra till en konkurrenskraftig livsmedelssektor och ett hållbart resursutnyttjande.  

Vem kan söka?

Utlysningen riktar sig till företag, forskningsorganisationer, kommuner, regioner, myndigheter och idéburna organisationer. I ansökan om innovationsprojekt ska minst två projektparter ingå.    

Hur mycket kan ni söka?

En genomförbarhetsstudie kan beviljas maximalt 500 000 kronor för sex månader och innovationsprojekt kan beviljas maximalt bidrag om tre miljoner kronor fördelat över maximalt två år. Utlysningens totala budget är cirka 20 miljoner kronor. 

Viktiga datum

  • Beskrivning av erbjudandet

    • Med det här erbjudandet vill vi främja samverkan och innovation för framtidens goda, hållbara och hälsosamma vardagsmat. Vi vänder oss till företag och andra organisationer som kan bidra till att stärka svensk livsmedelssektors potential kring växtbaserade produkter och främja nyttjandet av svenska råvaror för att bidra både till ökad konkurrenskraft och till hållbart resursutnyttjande. 

      Processer i förädlingsled står i fokus men syftet är att skapa förutsättningar för utveckling inom hela den växtbaserade värdekedjan.

      I kortare genomförbarhetsstudier ges möjlighet att undersöka nya idéer i ett tidigt skede, planera för hur de kan tas vidare och utvärdera dess potential. I mer omfattande innovationsprojekt tas ny kunskap tillvara, testas, tillämpas och utvecklas i nya lösningar (produkter, processer eller tjänster) som har potential att skalas upp.

      Genomförbarhetsstudier beviljas bidrag med maximalt 500 000 kronor (max 6 månader). Innovationsprojekt kan maximalt beviljas bidrag med totalt 3miljoner kronor (max 2 år).

      Utlysningen har en budget på cirka 20 miljoner för åren 2021-2023.

      Utlysningen riktar sig till företag, forskningsorganisationer, kommuner, regioner, myndigheter och idéburna organisationer. I ansökan om innovationsprojekt ska minst två projektparter ingå.

      Det här erbjudandet är en av Vinnovas satsningar inom området Hållbara matsystem.

    • I Sverige pågår ett skifte mot mer växtbaserad mat. Det syns på våra tallrikar: allt fler äter allt mer växtbaserat. Det syns när vi handlar: sortimentet växtbaserad vardagsmat blir allt större. Försäljningen av växtbaserat har ökat rekordartat och spås öka ytterligare.


      Trots att både efterfrågan och utbud av växtbaserad vardagsmat ökat markant är endast en mindre andel produkter baserade på svensk råvara. Vissa grödor som odlas i Sverige skickas utomlands för att förädlas eller processas.

      Det finns en potential för stärkt svensk industri runt växtbaserade produkter, en högre självförsörjningsgrad av livsmedel, fler arbetstillfällen och ökad export. Detta är helt i linje med den svenska livsmedelsstrategin och målet om en konkurrenskraftig livsmedelskedja, med en hållbar produktionsökning som svarar mot konsumenternas efterfrågan.

      Vi vill åstadkomma bättre förutsättningar för hållbar produktion och kommersialisering av inhemskt odlade råvaror genom förädling i stor skala i Sverige. Ny kunskap behöver spridas och användas för att ta fram fler hållbara och hälsosamma livsmedel med inhemska råvaror som bas.

      Syftet med den här utlysningen är att skapa bättre förutsättningar för hela värdekedjan - från odling, via förädling, till handel och konsument i skiftet mot mer växtbaserad mat. Analyser visar att särskilt processerna i de första förädlingstegen innebär en underutnyttjad potential.

      Att Sverige har aktörer längs hela den traditionella värdekedjan ökar även potentialen att koppla samman aktörer och bygga en ny cirkulär värdekedja. Om till exempel det växtbaserade proteinet är i fokus kommer det vid en fraktionering också att falla ut fiber, stärkelse och/eller fett. Helhetsperspektivet gällande användning av sidoströmmar och biprodukter är viktigt för en hållbar utveckling av växtbaserad mat.

      Läs mer om växtbaserad mat

      Så blir Sverige världsledande på växtbaserade livsmedel” (rapport från Växtbaserat Sverige) Miljömässiga mervärden med baljväxter som odlas och förädlas i Sverige (Sveriges lantbruksuniversitet, SLU)

      Ny rapport: Stor potential för svenskt växtbaserat protein" (Lantbrukarnas riksförbund, LRF)

      Växa Tillsammans - konsumenten och den växtbaserade maten 2025 (ICA)

      Global efterfrågeexplosion kräver satsningar på Food Tech – hur kan Sverige stimulera tillväxtpotentialen?” (inspelat webbinarium från Växtbaserat Sverige)

    • Fokus för denna utlysning är mitten av värdekedjan: från första steget efter skörd till tillverkning av industriråvara och funktionella ingredienser i stora volymer.

      Vi efterfrågar ansökningar som adresserar olika utmaningar som ligger inom förädlingsledet eller i dess gränssnitt mot odlarens eller livsmedelsindustrins perspektiv, men med syfte att skapa förutsättningar för utveckling inom hela den växtbaserade värdekedjan.

      Vi välkomnar ansökningar till nyskapande genomförbarhetsstudier och innovationsprojekt som har potential att skalas upp.

      Exempel på syften och inriktningar kan vara att:

      • testa och utveckla nya och väsentligt bättre processmetoder som kan hanteras i stora anläggningar eller små mobila lösningar
      • skapa samverkan mellan olika aktörer i matsystemet för att stimulera svensk hållbar odling, förädling och produktutveckling av växtbaserade proteiner
      • koppla samman eller bygga vidare på initiativ som redan pågår, men som var för sig inte räcker till för att åstadkomma en genomgripande förändring (till exempel mindre testbäddar eller enskilda aktiviteter)
      • utforska innovativa sätt att nyttja och utveckla befintlig infrastruktur (till exempel fabriker som i perioder står tomma)
      • ta vara på kunnande och teknik som redan finns, men där samverkansprojekt krävs för uppskalning från laboratorium till test- och demoanläggning

      Genomförbarhetsstudier förväntas undersöka nya idéer, perspektiv och samverkansmodeller som har potential att förbättra och öka nyttjandet av inhemska växtbaserade råvaror på ett hållbart sätt.

      I innovationsprojekt ges aktörer möjlighet att testa och utveckla lösningar som leder till att vi i Sverige i större utsträckning nyttjar växtbaserade råvaror på ett hållbart sätt och skapar den växtbaserade vardagsmat som svenska konsumenter efterfrågar.

      Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt genom att förbättra förutsättningarna för innovation. Förbättrade förutsättningar för innovation stärker kapaciteten att nå målen för hållbar utveckling i Agenda 2030. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.

      Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030

      Jämställdhet är en förutsättning för hållbar tillväxt och återfinns i Agenda 2030 som ett mål i sig, men även som ett perspektiv som skall genomsyra arbetet med alla mål. Utlysningen ska därför bidra till en jämställd samhällsutveckling kopplat till två huvudsakliga perspektiv:

      • Det ena perspektivet handlar om att både kvinnor och män tar del av bidraget samt deltar i och har inflytande över projektet på ett jämställt sätt.
      • Det andra perspektivet handlar om att projektet analyserar och tar ställning till om det finns jämställdhetsaspekter (kön eller genus) som är relevanta inom lösningens problemområde och nyttiggörande.

      Jämställd innovation för dig som söker finansiering

    • Utlysningen riktar sig till företag, ideell sektor, offentlig sektor och forskningsorganisationer. Alla sökande parter måste vara juridiska personer. Vad är en juridisk person?


      Utländska aktörer är välkomna att delta i studierna, men en förutsättning för att få bidrag från Vinnova är att projektparten är verksam och har driftställe eller filial i Sverige.

      Genomförbarhetsstudie

      Genomförbarhetsstudier kan bestå av en eller flera projektparter.

      Behovsägare och användare/målgrupp ska ha identifierats och inkluderas i utvecklingen av idén, men måste inte vara med som projektpart. Med behovsägare menar vi här den aktör som har nytta av och som ska ta hand om (förvalta, använda, sprida) resultatet av studien. Behovsägaren ska visa att behovet är riktigt och angeläget.

      Innovationsprojekt

      I innovationsprojekt ska aktörskonstellationen bestå av minst två projektparter.

      Behovsägare och användare/målgrupp ska ha identifierats och inkluderas i utvecklingen av lösningen, men måste inte vara med som projektpart. Med behovsägare menar vi här den aktör som har nytta av lösningen och som ska ta hand om (förvalta, använda, sprida) resultatet av projektet. Behovsägaren ska visa att behovet är riktigt och angeläget, att projektet har förutsättningar för att skala och sprida lösningen till många, att lösningen gör skillnad.

    • Vinnovas bidrag till ekonomisk verksamhet utgör statligt stöd. Stödet ges enligt Vinnovas förordning (2015:208) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation och artikel 25 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (GBER) eller stöd av mindre betydelse (de minimis-stöd). Icke-ekonomisk verksamhet omfattas inte av statsstödsreglerna, och bidrag kan ges med upp till 100% av deras stödberättigande kostnader (”icke-stadsstöd”).

      Två typer av projekt med olika bidragsnivå

      Utlysningen är öppen för två typer av projekt där:

      • Genomförbarhetsstudier beviljas bidrag med maximalt 500 000 kronor (max 6 månader)
      • Innovationsprojekt kan maximalt beviljas bidrag med tre miljoner kronor (max 2 år)

      Genomförbarhetsstudier kan undersöka och utveckla en idé i tidigt stadie samt planera för hur den ska tas fram och komma till användning. Den tänkta idén ska vara nyskapande och ha potential att göra avsevärd skillnad inom ramen för utlysningens fokus.

      Vi välkomnar ansökningar som lyfter nya idéer och perspektiv som har potential att förbättra och öka nyttjande av inhemska växtbaserade råvaror.

      Innovationsprojekt kan utveckla och testa en ny lösning inom ramen för utlysningens fokus. I projektet ska det förberedas för bredare spridning eller uppskalning och nyttiggörande. Behovsägare och användare/målgrupp ska vara involverade.

      Med denna utlysning vill vi ge aktörer möjlighet att undersöka, testa och utveckla lösningar som leder till att vi i Sverige nyttjar till exempel proteiner från växtriket på ett bättre sätt och skapar den växtbaserade vardagsmat som svenska konsumenter efterfrågar.

    • Vår finansiering sker genom bidrag. Bidrag till organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet omfattas av regler om statligt stöd.

      Reglerna styr bland annat vilka typer av kostnader och hur stor andel av dem som får täckas genom bidrag.

      Statligt stöd till ekonomisk verksamhet (företag)

      Regler för vilka kostnader som är stödberättigande

      Följande kostnader är stödberättigande:

      • Personalkostnader
      • Kostnader för utrustning, mark och byggnader i den utsträckning och under den tid som de används för projektet 
      • Kostnader för konsulter och licenser m.m.
      • Övriga direkta kostnader
      • Indirekta kostnader

      Mer information om villkor, begränsning och omfattning för respektive kostnadsslag nämnda ovan finns att läsa i Anvisning till Vinnovas villkor om stödberättigande kostnader.

      Anvisning till Vinnovas villkor om stödberättigande kostnader

      Stödgrunder och stödnivåer

      Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (GBER)

      Bidrag till organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet omfattas av regler om statligt stöd. Läs mer om statligt stöd på vår webbplats.

      Med ekonomisk verksamhet menar vi all verksamhet som går ut på att erbjuda varor och tjänster på en marknad. Detta oberoende av rättslig ställning, hur verksamheten finansieras och om enheten upprättats i vinstsyfte eller ej. Avgörande är vilken typ av verksamhet som bedrivs, inte bolagsform.

      Reglerna styr bland annat vilka typer av kostnader och hur stor andel (stödnivå) av en organisations stödberättigande kostnader som får täckas genom bidrag. Stödnivån beror på organisationens storlek och karaktären hos de projektaktiviteter som utförs.

      Bidrag beviljas enligt Vinnovas förordning (2015:208) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation och artikel 25 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (GBER).

      Följande stödgrunder kan användas för de organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet:

      Genomförbarhetsstudie: aktiviteterna som ni söker finansiering för ska uppfylla beskrivningen för genomförbarhetsstudie (art. 25).

      Innovationsprojekt: aktiviteterna som ni söker finansiering för ska uppfylla beskrivningen för industriell forskning (art. 25) eller experimentell utveckling (art. 25).

      Genomförbarhetsstudie: "utvärdering och analys av potentialen för ett projekt som syftar till att stödja beslutsprocessen genom att objektivt och rationellt avslöja projektets starka och svaga sidor, möjligheter och risker samt att identifiera de resurser som krävs för att genomföra det, och slutligen utsikterna för att projektet blir en framgång”.

      Industriell forskning: ”planerad forskning eller kritisk analys, som syftar till att förvärva ny kunskap och nya färdigheter för att utveckla nya produkter, processer eller tjänster, eller för att markant förbättra befintliga produkter, processer eller tjänster. Detta inbegriper skapandet av komponenter som utgör delar av komplexa system, och kan inbegripa byggande av prototyper i laboratoriemiljö eller i en miljö med simulerade gränssnitt till befintliga system och till pilotverksamhet, om detta är nödvändigt för den industriella forskningen, särskilt för allmän teknikvalidering”.

      Experimentell utveckling: “att förvärva, kombinera, forma och använda befintliga vetenskapliga, tekniska, näringslivsmässiga och andra relevanta kunskaper och färdigheter med syftet att utarbeta nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster. Detta kan också inbegripa t.ex. verksamheter som syftar till konceptuell definition, planering och dokumentation av nya produkter, processer eller tjänster. Experimentell utveckling kan inbegripa utformning av prototyper, demonstration, pilotarbete, testning och validering av nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster i miljöer som motsvarar realistiska driftsförhållanden, där det primära syftet är att göra ytterligare tekniska förbättringar på de produkter, processer eller tjänster som ännu inte är fasta, Detta kan omfatta utveckling av en kommersiellt användbar prototyp eller ett pilotarbete som med nödvändighet är den slutliga kommersiella produkten och som är alltför dyr att producera för att endast användas för demonstration och utvärdering. Experimentell utveckling inbegriper inte rutinmässiga eller återkommande ändringar av befintliga varor, tillverkningsmetoder, tillverkningsprocesser, tjänster eller andra pågående verksamheter även om dessa ändringar kan innebära förbättringar.”

      Dokumentet nedan, ”Stödnivåer, definitioner m.m. för bidrag enligt Vinnovas stödordning” förtydligar vad som gäller för organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet. Där finns en tabell över högsta möjliga stödnivåer för olika typer av insatser beroende av företagsstorlek.

      Stödnivåer, definitioner m.m. för bidrag enligt Vinnovas stödordning

      Varje enskild projektpart ansvarar själv för att mottaget bidrag inte överstiger den stödnivå som är tillåten enligt reglerna för statligt stöd.

      Nedan följer en tabellsammanställning av högsta tillåtna stödnivåer för olika typer av insatser beroende av företagsstorlek (från dokumentet ’’Stödnivåer, definitioner m.m. för bidrag enligt Vinnovas stödordning’’). Stödnivåerna avser maximalt tillåtet stöd för stödberättigande kostnader, per bidragsmottagare, i procent.

      Genomförbarhetsstudier

      Bidrag till (aktuell paragraf i stödordningen resp. artikel i GBER)

      Litet företag (% stödnivå)

      Medelstort företag (% stödnivå)

      Stort företag (% stödnivå)

      Genomförbarhetsstudie (9 § / art. 25)

      70

      60

      50

      Innovationsprojekt

      Bidrag till (aktuell paragraf i stödordningen resp. artikel i GBER)

      Litet företag (% stödnivå)

      Medelstort företag (% stödnivå)

      Stort företag (% stödnivå)

      Industriell forskning (9 § / art. 25)

      Om minst en av (1) och (2) är uppfylld:

      (1) (a) ’’Faktiskt samarbete’’ mellan minst 2 företag varav minst ett är SMF, eller samarbetet genomförs i minst 2 medlemsstater, eller samarbetet genomförs i en medlemsstat i ett EES-land, och inget av företagen står för mer än 70% av de totala stödberättigande projektkostnaderna;

      eller

      (b) ’’Faktiskt samarbete’’ mellan företag och en eller flera forskningsorganisationer, och forskningsorg. står för minst 10% av de stödberättigande kostnaderna samt har rätt att offentliggöra sina egna resultat.

      (2) Resultaten av forskningsprojektet får omfattande spridning genom konferenser, offentliggörande, öppna databaser eller gratis eller öppen programvara.

      70

      80

      60

      75

      50

      65

      Experimentell utveckling (9 § / art. 25)

      Om (1) faktiskt samarbete eller om (2) resultaten sprids: Samma bonusar, under samma förutsättningar, som för industriell forskning, se ovan.

      45

      60

      35

      50

      25

      40

      Stöd av mindre betydelse (de minimis-stöd)

      Små företag kan söka bidrag enligt 2 § förordning (2015:208) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation och kommissionens förordning nr 1407/2013 om stöd av mindre betydelse (de minimis-stöd). Innan sådant stöd kan beviljas måste ett intyg om stöd av mindre betydelse skickas in till Vinnova. Detta görs i samband med ansökan. Maximalt tillåtet stöd av mindre betydelse är 200 000 euro per mottagare under de tre senaste beskattningsåren. Mer information finns på vår hemsida Statligt stöd till ekonomisk verksamhet (företag) under rubriken Stöd av mindre betydelse.

      Bidrag till (aktuell paragraf i stödordningen resp. artikel i GBER)

      Litet företag (% stödnivå)

      Medelstort företag (% stödnivå)

      Stort företag (% stödnivå)

      Stöd av mindre betydelse / de minimis-stöd (2 § 2 p./Kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013)

      Ingen begränsning i stödnivå

      Max 200 000 € på 3 räkenskapsår

      Ingen begränsning i stödnivå

      Max 200 000 € på 3 räkenskapsår

      Ingen begränsning i stödnivå

      Max 200 000 € på 3 räkenskapsår

      Bidrag som inte utgör statsstöd

      Organisationer som bedriver icke-ekonomisk verksamhet kan beviljas bidrag som inte utgör statsstöd när de deltar i sin icke-ekonomiska verksamhet.

    • Genomförbarhetsstudie

      Vi kommer endast bedöma ansökningar som uppfyller följande formella krav:

      • Ansökan ska vara skriven på svenska och/eller engelska.
      • Bilagor ska använda de mallar som tillhandahålls av Vinnova på utlysningens webbsida. Mallarna ska användas utan redigering av teckensnitt eller marginaler. Inga egna format på bilagor accepteras.
      • Projektbeskrivningen ska vara skriven i den mall som Vinnova tillhandahåller på utlysningens webbsida och får inte överstiga 5 stående A4-sidor med typsnitt Times New Roman, 12 punkters storlek.
      • CV ska vara skriven i den mall som Vinnova tillhandahåller på utlysningens webbsida och får maximalt vara 1 stående A4-sida per nyckelperson. Det finns ingen begränsning i antal CV som får bifogas per projekt.
      • Intyg om stöd av mindre betydelse ska bifogas för aktörer som söker sådant. Intyget ska vara skrivet i den mall som Vinnova tillhandahåller på utlysningens webbsida.
      • Inget material utöver de obligatoriska bilagorna får inkluderas.
      • Projektpart (en eller flera) ska vara juridiska personer. Enskilda firmor är inte godkänt. Bolag ska vara aktiva och ha organisationsnummer när ansökan skickas in.
      • Ansökan har inkommit senast den 7 september kl.14:00

      Innovationsprojekt

      Vi kommer endast bedöma ansökningar som uppfyller följande formella krav:

      • Ansökan ska vara skriven på svenska och/eller engelska.
      • Bilagor ska använda de mallar som tillhandahålls av Vinnova på utlysningens webbsida. Mallarna ska användas utan redigering av teckensnitt eller marginaler. Inga egna format på bilagor accepteras.
      • Projektbeskrivningen ska vara skriven i den mall som Vinnova tillhandahåller på utlysningens webbsida och får inte överstiga 10 stående A4-sidor med typsnitt Times New Roman, 12 punkters storlek.
      • CV ska vara skriven i den mall som Vinnova tillhandahåller på utlysningens webbsida och får maximalt vara 1 stående A4-sida per nyckelperson. Det finns ingen begränsning i antal CV som får bifogas per projekt.
      • Intyg om stöd av mindre betydelse ska bifogas för aktörer som söker sådant. Intyget ska vara skrivet i den mall som Vinnova tillhandahåller på utlysningens webbsida.
      • Inget material utöver de obligatoriska bilagorna får inkluderas.
      • Projektet ska ha minst två projektparter.
      • Samtliga projektparter ska vara juridiska personer. Enskilda firmor är inte godkänt. Bolag ska vara aktiva och ha organisationsnummer när ansökan skickas in.
      • Ansökan har inkommit senast den 7 september kl.14:00
    • Bedömningen av ansökan sker i konkurrens utifrån hur väl ansökan uppfyller utlysningens syfte (se avsnitt (2) Vad vill vi åstadkomma med finansieringen) genom kriterierna potential, aktörer och genomförande.

      Vad bedömer vi: Genomförbarhetsstudie

      Potential

      • Potential för tilltänkt idé att på sikt stärka svensk livsmedelssektor konkurrenskraft kring växtbaserade produkter och främja nyttjandet av svenska råvaror
      • Potential för tilltänkt idé att på sikt bidra till hållbart resursutnyttjande
      • Att studien och den tilltänkta idén som undersöks har potential att koppla ihop aktörer för att främja ökad förståelse, innovation och nya affärsmodeller
      • I vilken utsträckning studien och den idé som undersöks är nyskapande
      • I vilken utsträckning studien och den idé som undersöks främjar nyttjandet av befintlig kunskap, kompletterar eller avsevärt förstärker redan existerande lösningar och initiativ inom området
      • Potential att bidra till de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030

      Aktörer

      • Teamets kompetens, trovärdighet och förmåga att genomföra studien
      • Hur väl studien avser involvera eller förankra den tilltänkta idén med behovsägare och användare/målgrupp som efterfrågar lösningen
      • Hur väl teamet är sammansatt med avseende på könsfördelning, samt fördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män

      Genomförbarhet

      • Att studien visar på relevans och trovärdighet i både genomförandeplan och budget
      • Hur väl den föreslagna studien kommer organiseras och ledas
      • Att studien har metoder för att genomföra och följa upp studiens olika delar i relation till dess mål och innehåll

      Vad bedömer vi: Innovationsprojekt

      Potential

      • Potential att stärka svensk livsmedelssektor kring växtbaserade produkter och främja nyttjandet av svenska råvaror
      • Potential att bidra till hållbart resursutnyttjande
      • Potential att koppla ihop aktörer för att bidra till ökad förståelse, innovation och nya affärsmodeller
      • I vilken utsträckning projektets lösning är nyskapande
      • I vilken utsträckning projektet nyttjar befintlig kunskap, kompletterar eller avsevärt förstärker redan existerande lösningar och initiativ inom området
      • Potential att bidra till de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030

      Aktörer

      • Hur väl projektet involverar relevanta samarbetsparter
      • Hur väl projektet är förankrat hos behovsägare och användare/målgrupp som efterfrågar lösningen samt deras förutsättningar att förvalta, använda, och sprida resultatet till fler
      • Teamets kompetens, trovärdighet och förmåga att genomföra projektet.
      • Visat engagemang hos projektets parter, samt balans i fördelning av ansvar och insatser mellan projektparter
      • Hur väl teamet är sammansatt med avseende på könsfördelning, samt fördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män

      Genomförbarhet

      • Att projektet visar på relevans och trovärdighet i både genomförandeplan och budget
      • Hur väl det föreslagna projektet kommer organiseras och ledas
      • Att projektet har metoder för att genomföra och följa upp projektets olika delar i relation till projektets mål och innehåll
      • Spridning av projektet och dess resultat till relevanta målgrupper
    • • Alla ansökningar som uppfyller de formella kraven bedöms av en sammansatt grupp av Vinnova särskilt utsedda bedömare

      • Ansökningarna bedöms i konkurrens enligt de kriterier som anges i avsnitt (8) Bedömning av inkomna ansökningar

      • Bedömarna diskuterar resultatet av de individuellt utförda bedömningarna och enas om en rekommendation till Vinnova

      • Kompletteringar kan komma att begäras in från sökande

      • Utvalda genomförbarhetsstudier intervjuas inte

      • Utvalda innovationsprojekt kallas till intervju

      • Vinnova fattar beslut om vilka projekt som ska finansieras och kommunicerar beslut till sökande

      • Vinnova avser att finansiera en diversifierad portfölj med en balans av aktörer, områden och inriktningar

    • Om våra beslut

      Genomförbarhetsstudie

      Hur mycket varje part i projektet beviljas i bidrag framgår av beslutet.

      För aktuella stödgrunder se avsnitt (6) Stödberättigande kostnader och genomförbarhetsstudie. Stödgrunden framgår av beslutet och styr även vilka kostnader som är stödberättigande.

      Innovationsprojekt

      Hur mycket varje part i projektet beviljas i bidrag framgår av beslutet.

      För aktuella stödgrunder se avsnitt (6) Stödberättigande kostnader och innovationsprojekt. Stödgrunden framgår av beslutet och styr även vilka kostnader som är stödberättigande.

      Villkor för beviljade bidrag

      För beviljade bidrag gäller våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat regler om projektavtal, förutsättningar för utbetalning, uppföljning, rapportering och nyttiggörande av resultat.

      Våra regler och villkor för bidrag

      Vårt beslut om att bevilja eller avslå en ansökan kan inte överklagas.

      Villkor för beviljade bidrag: Genomförbarhetsstudie

      För beviljade bidrag gäller våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat regler om projektavtal, förutsättningar för utbetalning, uppföljning, rapportering och nyttiggörande av resultat. Aktuella villkor hittar du på vår webbplats, tillsammans med hjälp för att förstå och uppfylla villkoren: Vinnovas allmänna villkor för bidrag.

      Kompletterande särskilda villkor kan beslutas för enskilda projekt.

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

      Villkor för beviljade bidrag: Innovationsprojekt

      För beviljade bidrag gäller våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat regler om projektavtal, förutsättningar för utbetalning, uppföljning, rapportering och nyttiggörande av resultat.

      Vetenskaplig publicering ska ske med öppen tillgång i enlighet med Vinnovas anvisning. Aktuella villkor hittar du på vår webbplats, tillsammans med hjälp för att förstå och uppfylla villkoren: Vinnovas allmänna villkor för bidrag.

      För alla projekt som beviljas bidrag i den här utlysningen gäller även följande särskilda villkor:

      • Projektet ska vara representerat av minst en projektpart vid eventuella seminarier och konferenser som Vinnova anordnar under projekttiden. Kostnad för sådan medverkan är stödberättigande.

      Kompletterande särskilda villkor kan beslutas för enskilda projekt.

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka bidrag fyller ni i ett webbaserat formulär på Vinnovas Intressentportal, som nås via www.vinnova.se. Där laddar ni även upp följande bilagor:

      • Projektbeskrivning
      • CV-bilaga
      • Intyg om stöd av mindre betydelse för aktörer som söker sådant


      Mallar för bilagor hittar du längre ner på utlysningssidan.

      Projektbeskrivningen ska skrivas i den mall som kan laddas ned från utlysningens webbsida. För genomförbarhetsstudier får den omfatta maximalt 5 stående A4-sidor. För innovationsprojekt får den omfatta maximalt 10 stående A4-sidor. Texten ska vara skriven med typsnittet Times New Roman med 12 punkters text. Det är obligatoriskt att använda mallen som Vinnova tillhandahåller. Det är inte tillåtet att ändra typsnitt, teckenstorlek eller formatering.

      CV-bilagan ska bestå av CV för projektledaren samt övriga nyckelpersoner i teamet och vara skriven enligt mallen som kan laddas ned från utlysningens webbsida. Varje persons CV ska omfatta maximalt en A4-sida, skrivna med typsnittet Times New Roman med 12 punkters text. Det finns ingen begränsning i antal CV som får skickas in. Det är obligatoriskt att använda mallen som Vinnova tillhandahåller. Det är inte tillåtet att ändra typsnitt, teckenstorlek eller formatering.

      Intyg om stöd av mindre betydelse ska signeras och bifogas i ansökan för de aktörer som söker sådant. Se mer information under avsnitt (6) Stödberättigande kostnader. Det är obligatoriskt att använda mallen som Vinnova tillhandahåller på utlysningens webbsida. Det är inte tillåtet att ändra typsnitt, teckenstorlek eller formatering.

    • Datum
      Ändring
      02 jul 2021
      Justering av formatering för tydlighet.
      30 jun 2021
      Vi har lagt till en tabellsammanställning av högsta tillåtna stödnivåer för aktuella stödgrunder, för olika typer av insatser beroende av företagsstorlek. Det är ett urklipp från dokumentet ’’Stödnivåer, definitioner m.m. för bidrag enligt Vinnovas stödordning’’. Tabellen är inlagd under avsnitt (6) Stödberättigande kostnader.
      02 jun 2021
      Korrigerat strukturen under avsnitt (6) Stödberättigande kostnader så samma information stod fler gånger.
      25 maj 2021

    Ladda ner mallar för bilagor

    Här kan ni ladda ned mallar för de bilagor som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall.

    Projektbeskrivningsmall för genomförbarhetsstudier (docx, 520 kB) Intyg om stöd av mindre betydelse (docx, 44 kB) Projektbeskrivningsmall för innovationsprojekt (docx, 518 kB) CV-mall (docx, 369 kB)

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse via e-post inom 24 timmar efter att utlysningen stängt ber vi dig höra av dig.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Jesper Orhammar

    Utlysningsansvarig

    + 468 473 3153

    Therese Porsklint

    Programassistent

    + 468 473 3028

    Camilla Sjörs

    Handläggare

    + 468 473 3114

    Camilla Sjörs

    Utlysningsansvarig

    + 4684733114

    Therese Porsklint

    Administratör

    + 4684733028

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    Diarienummer 2021-02097