Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Industriellt nyttiggörande av neutron- och synkrotronljusbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur

Det här erbjudandet stödjer två typer av projektinitiativ som bygger kompetens kring industriellt nyttiggörande avancerade experimentmiljöer motsvarande de som utvecklas vid MAX IV och ESS i Lund. Projektförslaget ska möta ett behov hos minst ett företag och ska genomföras i samverkan med expertis inom aktuell neutron och/eller synkrotronljusbaserad teknik. Observera att ändringar förekommer jämfört med motsvarande erbjudande 2020.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Pilotprojekt: Projekttid max 18 månader Utvecklingsprojekt: Projekttid max 24 månader

Vem kan söka?

Juridiska personer. Företag som tidigare har beviljats Pilotprojekt (även kallad Pilotexperiment) vid tidigare utlysningstillfälle från Vinnova kan inte längre söka ytterligare Pilotprojekt. Ett Utvecklingsprojekt förutsätter däremot inte ett tidigare genomfört Pilotprojekt

Hur mycket kan ni söka?

Pilotprojekt: Maximalt 500 000 kronor per projektansökan Inget krav på andel egen finansiering av projektetkostnaderna Utvecklingsprojekt: Maximalt 1 500 000 kronor per projektansökan. Minst 30% av de totala projektkostnaderna ska finansieras av parterna själva. Total budget för utlysningen: 15 miljoner kronor

Erbjudandet i korthet

Genom finansieringen vill Vinnova stärka förutsättningarna för industriell användning av tekniker baserade på neutronspridning och synkrotronljus vid storskalig forskningsinfrastruktur.

Beviljade projekt ska bygga på utvecklingsbehov och potential för långsiktigt nyttiggörande för svenska företag, varav minst ett ska vara projektpart.

Alla projektförslag ska innehålla genomförandet av experiment vid en redan identifierad experimentstation/strålrör vid en neutron- eller synkrotronljusanläggning. Minst en ytterligare svensk projektpart ska därför säkerställa expertkompetens avseende såväl analysteknik som industriellt tillämpningsområde.

Experiment medges vid såväl MAX IV som vid internationell storskalig forskningsinfrastruktur för neutron- och fotonbaserade tekniker.
Det är möjligt att använda alla typer av experimenttid som medges vid anläggningen och experimenttid/stråltid är en stödberättigande kostnad.

Upp till 15 miljoner kronor är avsatta för projekt inom två olika delerbjudanden:

Pilotprojekt

Varje Pilotprojekt kan söka upp till 500 000 kronor i bidrag för maximalt 18 månaders projekttid. För Pilotprojekt finns inget övergripande krav på andel egen finansiering av projektets totalbudget.

Projektaktiviteterna ska avse verifiering av teknikernas mervärde för företagets behov utöver vad som kan erhållas med den typ av analysteknik som är tillgänglig i vanlig laboratoriemiljö.

Pilotprojekt syftar till att ge företag en första egen erfarenhet av användning av storskalig forskningsinfrastruktur. Observera därför att erbjudandet inte kan sökas av ett företag som tidigare har fått motsvarande finansiering från Vinnova.
 

Utvecklingsprojekt

Ett Utvecklingsprojekt kan söka upp till 1 500 000 kronor i bidrag för maximalt 24 månaders projekttid. Deltagande projektparter ska bistå med minst 30 procent egen finansiering av den totala projektkostnaden.

Projektaktiviteterna ska möta utvecklingsbehov där nödvändigheten att nyttja storskalig forskningsinfrastruktur redan är känd för företaget, men det bedöms finas mervärden att hämta genom ytterligare avancerade experiment vid identifierade experimentstationer/strålrör för neutron- eller synkrotronbaserade tekniker.

Viktiga datum

  • Ladda ner mallar för bilagor

    Här kan ni ladda ned mallar för de bilagor som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall.

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Diarienummer 2021-01158