Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr både vilka slags kostnader och hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms för varje organisation individuellt. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje deltagande projektpart kan få.
Den totala bidragsbudgeten är preliminärt 20 miljoner kronor för denna utlysning.
Hur stort bidrag kan projektet få?
Vinnovas bidrag kan uppgå till 2 miljoner kronor per projekt. Det kan maximalt uppgå till 70 procent av projektets totala stödberättigande kostnader.
Hur stort bidrag kan en projektpart få?
Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:
- Vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet.
- Partens storlek och verksamhet.
I den här utlysningen ger vi stöd till industriell forskning, experimentell utveckling eller genomförbarhetsstudier. För fullständiga definitioner, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag.
Hur stor andel av kostnaderna vi kan finansiera – det vill säga den maximala stödnivån – beror på organisationens storlek och typ av aktivitet.
Industriell forskning kan förenklat beskrivas som att söka ny kunskap genom planerad forskning eller kritisk analys för att utveckla eller markant förbättra produkter, processer eller tjänster. I Experimentell utveckling kan förenklat beskrivas som att kombinera, forma och använda befintliga kunskaper för att ta fram nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster.
Experimentell utveckling avser att förvärva, kombinera, forma och använda befintliga vetenskapliga, tekniska, näringslivsmässiga och andra relevanta kunskaper och färdigheter med syftet att utarbeta nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster, inbegripet digitala produkter, processer eller tjänster inom något område eller inom någon teknik, bransch eller sektor. Detta kan också inbegripa t.ex. verksamheter som syftar till konceptuell definition, planering och dokumentation av nya produkter, processer eller tjänster.
Genomförbarhetsstudier kan förenklat beskrivas som en utvärdering och analys av:
- styrkor, svagheter, möjligheter och risker i ett kommande forsknings- och utvecklingsprojekt.
- vilka resurser som krävs för att genomföra projektet.
- hur troligt det är att projektet når framgång.
Inte statsstöd
I den här utlysningen ger vi också stöd till organisationer som inte bedriver ekonomisk verksamhet. Hit räknas i regel universitet och högskolor, forskningsinstitut och andra organisationer som inte erbjuder en tjänst eller produkt på en marknad.
Vi kan finansiera upp till 100 procent av sådana organisationers kostnader.
Hur avgör ni om en organisation bedriver ekonomisk verksamhet?
En organisation som erbjuder någon form av tjänst eller produkt på en marknad anses bedriva ekonomisk verksamhet och kan inte beviljas den här formen av stöd. Det har ingen betydelse hur organisationen finansieras, om den är offentlig eller privat, eller om den har ett vinstsyfte. Det spelar heller ingen roll vilken rättslig form verksamheten har – det vill säga, om det är ett aktiebolag, ett handelsbolag, en ekonomisk förening, en ideell förening eller en stiftelse.
Är ni osäkra på om en organisation i ert projekt bedriver ekonomisk verksamhet, kontakta utlysningsansvarig. Organisationen ansvarar dock själv för att bedöma om den bedriver ekonomisk verksamhet.
Vilka kostnader kan vi finansiera?
Vår finansiering får bara gå till vissa typer av kostnader. Dessa kallas stödberättigande kostnader.
I den här utlysningen är dessa typer av kostnader stödberättigande:
- Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter
- Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal
- Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör
- Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet
- Indirekta kostnader (overhead): Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning.
Indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnader.
För mer detaljerad information om vilka kostnader vi kan finansiera, se vår anvisning till stödberättigande kostnader.
Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?
För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara nödvändig för aktiviteterna i projektet. Projektkostnader måste också vara korrekt bokförda och särredovisas från organisationens övriga kostnader. En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.
För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se vår anvisning till stödberättigande kostnader.