Trådlös kommunikation spelar en avgörande roll i samhället och kommunikationsnätverk har blivit en central del av den kritiska infrastrukturen. Med ökande krav på trådlös teknik krävs också fortsatta forskningsinsatser som stärker samverkan såväl nationell som internationell. Det är avgörande för bland annat standardisering och kontinuerlig utveckling.
Utvecklingen av 6G har påbörjats, och tekniken förväntas förbättra hastighet och databearbetning, sömlös anslutning och avsevärt minska fördröjning. 6G-området innefattar olika tekniker, från mjukvara och artificiell intelligens (AI) till halvledare och radiokommunikation. Ett snabbare trådlöst system väntas leda till en rad nya datadrivna tillämpningar och möjliggöra ökad produktivitet inom många olika områden och branscher. En säker och robust digital infrastruktur är av stor betydelse för såväl näringsliv som för samhället i stort.
Regeringen har gett Vinnova och Vetenskapsrådet i uppdrag att stärka grundforskning, tillämpad forskning och innovation inom 6G. Syftet är att stärka positionen för svensk forskning och innovation inom trådlösa kommunikationssystem, öka svenska företags konkurrenskraft på området samt stärka svenska forskningsmiljöers förutsättningar att delta i internationell forskningssamverkan och få tillgång till internationell forsknings- och teknik infrastruktur. Satsningen omfattar totalt 390 miljoner kronor och uppdraget ska slutredovisas i mars 2027. Denna utlysning har en preliminär budget på 40 miljoner kronor.
Läs om regeringsuppdraget: Forskningssatsning ska bidra till utvecklingen av 6G
Denna utlysning avser stöd till forsknings- och innovationsprojekt och genomförbarhetsstudier inom 6G-området.
De projekt som finansieras ska stärka positionen för svensk forskning och innovation inom trådlösa kommunikationssystem och öka svenska företags konkurrenskraft på området.
Målsättningen är att utveckla möjliggörande tekniker som stärker Sveriges förmåga inom 6G-området, och utveckla nästa generations trådlösa system.
6G-nätverk förväntas förbättra hastighet, databearbetning, sömlös anslutning och avsevärt minska fördröjning. Det kommer också kunna erbjuda grundläggande tjänster till alla sektorer, över olika typer av nätverk, och offentliga eller privata utbyggnadsscenarier.
Ett trådlöst 6G-system kan innefatta olika områden. I diskussioner med intressenter på nationell och internationell nivå har vi kunnat identifiera dessa som särskilt prioriterade för industriell forskning:
- Användarfall och tillämpningar
- Standarder och reglering
Teknik och nätverksinfrastruktur är grundläggande för att skapa värde i olika sektorer inom industri och samhälle, och följande teknikområden, särskilt bortom konnektivitet, bör ge Sverige en konkurrenskraft på lång sikt:
- Säkerhet och integritet
- Tillförlitlighet och resiliens
- Energieffektivisering
- Automatisering och AI/ML-baserad nätverksoptimering
- Mjukvarubaserade plattformar för trådlösa tjänster
- Edge/Fog-datoranvändning i stor skala
- Delad infrastruktur med virtualiserade lager
- Spektrumdelning
- IoT och komponenter
Med den här utlysningen vill Vinnova särskilt bidra till målen:
- Öka forsknings- och innovationssamarbete inom 6G-området mellan företag, lärosäten och forskningsinstitut.
- Bidra till accelererad utveckling, användarfall och tillämpning av 6G i Sverige.
- Stärka kompetensutveckling och säkra nationell kompetensförsörjning på lång sikt.
- Bidra till 6G Sverige som etablerad forsknings- och innovations samverkansplattform.
- Möjliggöra för svenska aktörer att vara drivande i global standardisering och reglering.
Bidra till en hållbar systemomställning
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter. Kopplat till utvecklingen av 6G är det framför allt ökad energieffektivitet och livslängd av komponenter som är prioritet.
Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns kön- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande.
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Fritt tillgängliggörande av vetenskapliga publikationer och resultat
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ökar möjligheten för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.