Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Internationellt samarbete inom farmakogenomik i precisionsmedicin

Det europeiska partnerskapet European Partnership for Personalised Medicine, EP PerMed, erbjuder möjlighet till internationellt samarbete inom precisionsmedicin. Den transnationella utlysningen Joint Transnational Call (JTC) 2025 ”Pharmacogenomic strategies for personalised medicine approaches” har fokus på att utveckla mer träffsäkra verktyg så att vården kan ta hänsyn till genernas betydelse för hur vi reagerar på läkemedel, så kallad farmakogenomik. Se EP PerMeds webbplats för fullständig information. Vinnova finansierar svenskt deltagande i utlysningen som genomförs i två steg: först görs en skissansökan, därefter gör de som bjuds in till steg 2 en full ansökan.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Svenskt deltagande i utlysningen EP PerMed JTC2025. Konsortiet ska bestå av minst tre projektparter från minst tre olika deltagande länder. 

Vem kan söka?

Svenska aktörer inom akademi, offentlig sektor, företag eller patientorganisationer med filial eller driftställe i Sverige. I konsortium med flera svenska parter (max två) ska en part ansvara för att koordinera de svenska parternas deltagande i projektet.

Hur mycket kan ni söka?

Vinnova kan finansiera upp till 3 miljoner kronor till en svensk part över tre år. Om två svenska parter deltar, kan Vinnova finansiera totalt 4,5 miljoner kronor.  Projekten kan pågå upp till tre år.  

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Erbjudandet riktar sig till svenska aktörer som söker finansiering för transnationella forsknings- och innovationssamarbeten inom det europeiska partnerskapet European Partnership for Personalised Medicine (EP PerMed).

      Utlysningen syftar till att utveckla mer individanpassade läkemedelsbehandlingar inklusive kombinationsbehandlingar (multi-medicinering) genom att:

      • identifiera eller validera nya farmakogenetiska markörer eller signaturer med hjälp av (multi-) omikdata i förhållande till läkemedel eller läkemedelskombinationer.
      • studera användning av farmako-omikstrategier för att utvärdera rätt dosering, behandlingseffektivitet eller risken för biverkningar och utebliven behandlingseffekt.

      Utlysningen är ett samarbete mellan drygt 30 organisationer från cirka 23 länder. EU-kommissionen bidrar med medfinansiering och respektive deltagande land står för sina egna aktörers kostnader i de beviljade konsortierna. I denna utlysning stödjer Vinnova svenskt deltagande.

      Vinnova finansierar en svensk part i ett konsortium med maximalt 3 miljoner kronor över tre år. Maximalt kan Vinnova finansiera två svenska organisationer i ett konsortium, då med totalt 4,5 miljoner kronor över tre år.

      Projektpart som söker bidrag ska vara svensk juridisk person (organisation) i Sverige. Med svensk juridisk person likställs i detta avseende utländsk organisation som har filial eller driftställe i Sverige. Kostnaderna i projektet ska vara hänförliga till filialens eller driftställets verksamhet.

      Den internationella ansökan ska skickas in i den internationella portalen i enlighet med informationen på EP PerMeds hemsida. Efter att ansökan skickats in till EP PerMed ska de svenska sökande även skicka in en parallellansökan till Vinnova.

      Denna webbsida innehåller kompletterande information för svenska aktörer. Läs den internationella utlysningstexten noggrant för att få fullständig information om syfte, tematiska områden, vad som kan finansieras, formella krav på sökande samt instruktioner för att skicka in ansökan. I den händelse informationen på den här webbsidan och den internationella utlysningstexten skiljer sig åt är det den internationella utlysningstexten som gäller.

    • Med innovation vill Vinnova nyttja möjligheterna med ny teknik, kunskap och digitalisering för att förbättra individens förutsättningar till ökad hälsa och välbefinnande på ett jämlikt och hållbart sätt. Den forskning och innovation som finansieras genom denna internationella utlysning ska fylla kunskapsluckor och stödja utvecklingen av precisionsmedicin, biomarkörer och diagnostik. Projekten ska bidra till individanpassad prevention och att rätt person får rätt behandling vid rätt tid.

      Bidra till en hållbar systemomställning

      Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och systemomställning. För att genomföra hållbar systemomställning har vi valt att utgå från FN:s globala hållbarhetsmål, definierade i Agenda 2030. Där prioriterar Vinnova två perspektiv: jämställdhet och klimatomställning. Alla insatser och projekt vi finansierar bör bidra till dessa perspektiv.

      I denna utlysning sker bedömning av ansökningar genom partnerskapet EP PerMeds internationella programkontor. Vinnova gör ingen egen bedömning kring dessa perspektiv. Vinnova kan däremot be om information om hur ert projekt bidrar till dessa perspektiv i uppföljningssyfte.

      Det kan handla om följande aspekter:

      • om kvinnor och män på ett jämställt sätt deltar i projektet, tar del av bidraget samt har inflytande och makt över projektet.
      • hur väl projektet analyserar och tar ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemformulering, lösningar och effekter.
    • Företag, universitet, forskningsinstitut, myndigheter samt privata och offentliga organisationer kan få bidrag från Vinnova i denna utlysning. Bidrag kan endast betalas ut till juridiska personer med svenska organisationsnummer.

      Finansiering ges enbart till svenska aktörer som söker som en del av ett internationellt konsortium enligt de krav som ställs i den internationella utlysningstexten.

      Observera att deltagande länder och finansiärer kan ha olika regler för vem som kan söka finansiering. Läs mer om formella krav under punkt 6 nedan samt i den internationella utlysningstexten. Där hittar ni även kontaktuppgifter till internationella sekretariatet för EP PerMed, som kan svara på frågor kring den internationella utlysningens formella krav och inriktning.

    • Aktiviteter

      Beträffande vilka aktiviteter som utlysningen avser hänvisas till EP PerMed utlysningstext

      Vilka kostnader kan vi finansiera?

      Vinnovas finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr vilka slags kostnader som vi kan finansiera. Dessa kallas stödberättigande kostnader.

      I den här utlysningen är följande typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter.
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal.
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör. Kostnader för konsulttjänster från utomstående får utgöra maximalt 20 procent av en projektparts budget. Vi kan godta en högre andel än 20 procent vid särskilda behov. Ni måste då motivera behovet av konsultinsatser i ansökan. Denna motivering vägs in i vår bedömning.
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet.
      • Indirekta kostnader (overhead): Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning.
        Indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnader. Universitet, högskolor samt vissa forskningsorganisationer och statliga myndigheter har högre maxgränser beroende på typ av verksamhet.

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara nödvändig för aktiviteterna i projektet. Projektkostnader måste också vara korrekt bokförda och särredovisas från organisationens övriga kostnader. En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      Läs mer om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller på Vinnovas webbplats

      Kostnader anges i euro i den internationella ansökan till EP PerMeds sekretariat. När parallellansökan sedan skickas in till Vinnova ska kostnader anges i svenska kronor och följa de max-belopp som angivits under punkt 5. Använd växelkursen, euro till svenska kronor, från det datum då utlysningen stängde för ansökan i steg ett. Växelkursen som ska användas måste komma från Sveriges Riksbank.

    • Reglerna om statligt stöd styr också hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms individuellt för varje organisation. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje deltagande projektpart kan få.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      Projektets och konsortiets totala bidrag är bland annat beroende av antalet ingående parter och de respektive finansiärernas nationella regler, se den internationella utlysningstexten för alla detaljer och formella krav kring konsortiets ansökan.

      Svenska aktörers deltagande i ett projekt finansieras av Vinnova med ett tak på 3 miljoner kronor per svensk part över tre år. Om två svenska parter deltar i ett projekt, kan Vinnova finansiera totalt 4,5 miljoner kronor.

      Hur stort bidrag kan en projektpart få?

      Som beskrivits ovan har Vinnova ett bidragstak på 3 miljoner kronor per svensk part och 4,5 miljoner totalt för svenskt deltagande per projekt.

      Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:

      • vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet
      • partens storlek och typ av verksamhet

      För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Icke-statsstöd är ett stöd till organisationer som inte bedriver ekonomisk verksamhet. Med det menas att de inte erbjuder en tjänst eller produkt på en marknad. Hit räknas oftast universitet och högskolor, forskningsinstitut och andra organisationer. Vinnova kan finansiera upp till 100 procent av en sådan organisations kostnader.

      Industriell forskning kan förenklat beskrivas som att söka ny kunskap genom planerad forskning eller kritisk analys för att utveckla eller markant förbättra produkter, processer eller tjänster.

      Experimentell utveckling kan förenklat beskrivas som att kombinera, forma och använda befintliga kunskaper för att ta fram nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster.

      De minimis-stöd kallas även stöd av mindre betydelse. Vi kan bevilja de minimis-stöd, i enlighet med EU-kommissionens förordning (2023/2831) om stöd av mindre betydelse, för upp till 100 procent av en projektparts kostnader. En organisation kan ta emot maximalt 300 000 euro över en treårsperiod i den här stödformen, oavsett finansiär och projekt. Det betyder att om samma organisation tagit emot stöd av mindre betydelse i andra projekt från andra finansiärer tidigare, påverkar det hur stort stödet kan bli i den här utlysningen.

      Lämna in ett intyg om de minimi-stöd när ni skickar in ansökan. Det krävs för att vi ska kunna bevilja detta stöd. Intyg om de minimis-stöd hittar du på denna sida

      Hur stor andel av kostnaderna kan vi finansiera?

      Vi beviljar bidrag i enlighet med artikel 25 i EU-kommissionens förordning om allmänna gruppundantag (GBER). Organisationens storlek och typ av aktivitet avgör hur stor andel av kostnaderna vi kan finansiera, det vill säga den maximala stödnivån. Se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag, samt tabell nedan för en översikt.

      Aktivitet Litet företag Medelstort
      företag
      Stort företag
      Maximal stödnivå
      Industriell forskning 70% 60% 50%
      Industriell forskning -
      Om projektet omfattas av någon av bonusgrunderna. Se vad som menas med bonusgrund nedan.
      80% 75% 65%
      Experimentell utveckling
      45% 35% 25%
      Experimentell utveckling -
      Om projektet omfattas av någon av bonusgrunderna. Se vad som menas med bonusgrund nedan.
      60% 50% 40%


      Bonusgrunder

      Om projektet omfattas av någon av dessa bonusgrunder kan vi finansiera en högre andel av kostnaderna:

      • Faktiskt samarbete: Viss nivå av samarbete mellan små och större företag, mellan företag i två olika europeiska länder eller mellan forskningsorganisationer och företag
      • Spridning av resultat: Omfattande spridning genom exempelvis konferenser eller öppna databaser.
      • Annan bonusgrund

      Läs mer i Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Hur avgör ni om en organisation bedriver ekonomisk verksamhet?

      En organisation som erbjuder någon form av tjänst eller produkt på en marknad anses bedriva ekonomisk verksamhet och kan inte beviljas medel enligt icke-statsstöd. Det har ingen betydelse hur organisationen finansieras, om den är offentlig eller privat, eller om den har ett vinstsyfte. Det spelar heller ingen roll vilken rättslig form verksamheten har. Till exempel om det är ett aktiebolag, ett handelsbolag, en ekonomisk förening, en ideell förening eller en stiftelse.

      Är ni osäkra på om en organisation i ert projekt bedriver ekonomisk verksamhet, kontakta utlysningsansvarig. Organisationen ansvarar dock själv för att bedöma om den bedriver ekonomisk verksamhet.

    • Se den internationella utlysningstexten för information om formella krav inklusive nationella riktlinjer. Se även ”Vi bedömer även finansiell status” under avsnitt 7. Är kraven inte uppfyllda, avslås ansökan.

      Krav på organisationsform hos projektparter

      • Alla svenska projektparter ska vara svenska juridiska personer och bedriva verksamhet i Sverige. Vi beviljar inte bidrag till enskilda firmor.

      Krav på parallellansökan

      • Parallellansökan steg 1 ska vara inskickad senast 25 februari 14:00

      Observera att deltagande länder och finansiärer kan ha olika regler för vem som kan söka finansiering. För fullständiga formella krav är det viktigt att läsa den internationella utlysningstexten.

    • Vad bedömer vi?

      I denna utlysning sker bedömning enligt de kriterier som beskrivs i den internationella utlysningstexten.

      Hur bedömer vi?

      Bedömning av ansökan sker genom sekretariatet, det internationella programkontoret för EP PerMed. En extern internationell expertpanel granskar ansökningarna och tar fram en rankninglista. Bedömningen sker i konkurrens mellan inkomna ansökningar. Beslut om finansiering utgår ifrån rankninglistan och finansiärernas tillgängliga budget.

      Vinnova bedömer även finansiell status

      Innan fördelning av ansökningar för bedömning av ansökningar och innan beslut om finansiering gör Vinnova också en bedömning av den organisatoriska och finansiella statusen. Vi använder oss av information som vi får från kreditupplysningar, för närvarande från Dun & Bradstreet.

      För att vi ska bevilja finansiering gäller detta:

      • Organisationer som söker bidrag för personalkostnader måste vara registrerade som arbetsgivare hos Skatteverket.
      • Organisationer får inte vara på obestånd, genomgå likvidation eller företagsrekonstruktion. De ska heller inte ha obetalda skulder hos Kronofogdemyndigheten.
      • Aktiebolag får inte ha förbrukat hälften eller mer av sitt aktiekapital.
    • Sekretariatet på EP PerMeds internationella programkontor meddelar beslutet till koordinatorn för hela det internationella konsortiet.

      Vinnova skickar även ett beslut där vi antingen beviljar eller avslår er svenska ansökan. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om Vinnova beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innefattar bland annat:

      • Att de svenska projektparterna ska underteckna ett dokument där ni godkänner er medverkan och åtar er att genomföra projektet (projektparts godkännande).
      • Att ni regelbundet under projektperioden ska rapportera till Vinnova hur projektet fortlöper, upparbetade kostnader och uppnådda resultat.
      • Konsortialavtalet mellan projektparterna i det internationella projektet gäller som projektavtal enligt särskilt villkor för utlysningen och ska vara på plats senast ett år efter projektstart.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor. De framgår i så fall av beslutet. Ni behöver även följa de särskilda villkor som gäller enligt den internationella utlysningstexten.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer Vinnovas villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • Så går ansökningsprocessen till

      Ansökan till steg ett skickas in till sekretariatet, det internationella programkontoret för EP PerMed, för mer information se partnerskapets webbsida.

      Dessutom ska svenska sökande skicka in en parallellansökan till Vinnova via Vinnovas e-tjänster. Detta underlättar för Vinnova att kontrollera om ansökan uppfyller nationella villkor för att kunna finansieras. Om det internationella konsortiet innehåller fler än en svensk aktör får de själva utse vem som ska agera ”svensk koordinerande part” gentemot Vinnova för det svenska deltagandet. De internationella projektparterna ska inte inkluderas som formella projektparter i ansökan till Vinnova.

      Efter bedömning av ansökningarna i steg ett meddelar sekretariatet beslutet till projektkoordinatorn för hela det internationella konsortiet. Endast projekt som går vidare från steg ett blir inbjudna att skicka in en kompletterande ansökan till steg två. I steg två sker en ny bedömningsprocess och därefter meddelar sekretariatet beslutet till koordinatorn för hela det internationella konsortiet. Vinnova fattar därefter även beslut i Vinnovas e-tjänster så att beviljat bidrag kan betalas ut.

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att skapa en internationell ansökan. Ansökan till Vinnova ska vara inne senast en vecka efter att den internationella utlysningen stängt.  

      I Vinnovas e-tjänst kan ni börja fylla i uppgifter och sedan fortsätta vid ett senare tillfälle. Ni kan också dela ut behörigheter till andra som ni vill ska bidra i ansökan. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • För information om hur er internationella ansökan hanteras se EP PerMeds hemsida.

      Er parallellansökan till Vinnova registreras när utlysningen hos Vinnova stänger. Då skickar vi en e-postbekräftelse till den som står för användarkontot, projektledaren och firmatecknaren. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av er till oss.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera den om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Er ansökan kommer att läsas av medarbetare på Vinnova och de externa bedömare som medverkar i den här utlysningen. Alla arbetar under tystnadsplikt.

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas. Men vi sekretessbelägger uppgifter som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada för den enskilde om de lämnas ut. Det kan till exempel vara uppgifter om affärs- och driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Läs mer om hur Vinnova hanterar allmänna handlingar och sekretess

       

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Påbörja ansökan i god tid

    Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i alla mallar kan ta flera dagar, eftersom de bygger på analyser ni ska göra. Börja därför ansökan i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter, spara och fortsätta vid ett senare tillfälle.

    När ansökan är färdig markerar ni den som klar. Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan klarmarkera den för att den ska registreras när utlysningen stänger. 

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Malin Eklund

    Ärendemedlem

    +04684733000

    Casper Ullsten-Wahlund

    Ärendeansvarig

    +04684733206

    Veneta Belivanova

    Administratör

    +0464733195

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

    Ändra dina kakinställningar

    Diarienummer 2024-04176