Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 23 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 24 januari kl 8.00.

Acceleration av Civil-militära innovationer

Är du en aktör med förmåga att bidra till att accelerera utvecklingen av tekniker med dubbla användningsområden som har potential att lösa försvarsrelaterade utmaningar? Denna utlysning är en gemensam satsning av Vinnova och Försvarsmakten inom ramen för Innovationsprogrammet för civil-militära synergier. Målet med utlysningen är att främja utveckling av tekniker med dubbla användningsområden som har potential att bidra till att hantera försvarsrelaterade problem i syfte att stärka såväl militär förmågeutveckling som svenska företags konkurrenskraft och möjligheter att verka på den internationella marknaden.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Deltagande i acceleratorprogram och utveckling av teknik med dubbla användningsområden som har potential att bidra till att på banbrytande sätt lösa försvarsrelaterade utmaningar.

Vem kan söka?

Utlysningen riktar sig primärt till svenska startups och små och medelstora företag (SMF). Endast ett företag per ansökan

Hur mycket kan ni söka?

Företag kan söka max 1,3 milj kronor i bidrag, varav 250 000 kronor ska avsättas för deltagande vid ett acceleratorprogram för civil-militära synergier. Projekt får pågå i nio månader med start tidigast i november.

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Denna utlysning är en del av Innovationsprogrammet för civil-militära synergier som är en gemensam satsning från Vinnova och Försvarsmakten. Utlysningen riktar sig primärt till svenska startups och små och medelstora företag (SMF), som kan bidra till att accelerera utvecklingen av tekniker med dubbla användningsområden som har potential att lösa försvarsrelaterade utmaningar.

      Företag kan söka maximalt 1,3 miljoner kronor i bidrag, varav 250 000 kronor ska avsättas för deltagande vid ett acceleratorprogram för civil militära synergier. Endast ett företag kan söka per ansökan. Projekt får pågå i maximalt nio månader med start tidigast i november.

    • Innovativ banbrytande teknik är av central betydelse i ett säkerhetsläge som präglas av instabilitet och oförutsägbarhet. Civila aktörer har, i kraft av sin innovationsförmåga, en viktig roll att spela för att på banbrytande sätt lösa militära och säkerhetsrelaterade utmaningar.

      Målet med utlysningen är att främja utveckling av tekniker med dubbla användningsområden som har potential att bidra till att hantera försvarsrelaterade problem. Syftet är att stärka såväl militär förmågeutveckling som svenska företags konkurrenskraft och möjligheter att verka på den internationella marknaden.

      Regeringsuppdrag för civil-militära synergier

      Utlysningen är en gemensam satsning av Vinnova och Försvarsmakten och finansieras av Försvarsmakten inom ramen för ett regeringsuppdrag för civil-militära synergier. Syftet är bland annat att skapa ökade förutsättningar för sektorsövergripande samverkan med avsikten att banbrytande teknik, utvecklad för det civila området, i ökad utsträckning ska nyttiggöras genom innovationer på försvarsområdet.

      Läs mer om regeringsuppdraget för Civil-militära synergier

      Läs mer om strategisk inriktning för Försvarsinnovation 

      Utlysningens fokusområden

      Civilt utvecklad teknik och applikationer med militär relevans, och vice versa, kan sägas ha dubbla användningsområden eller vara dual-use. Genom den här utlysningen söker vi civilt orienterad teknik som har potential att utvecklas mot militära lösningar.

      För denna utlysning gäller att inkomna ansökningar ska adressera minst ett av följande fokusområden:

      • Ny teknik som bidrar till att förbättra övervakning och lägesuppfattning på land, till havs, i luften, under ytan, i rymden och i informations- och cyberdomänerna, inklusive kritisk infrastruktur. Exempel kan vara nya sensortyper, material som ger utvecklad sensorförmåga, sensordatafusion där data från olika källor kombineras, funktionsövervakning och olika typer av drönarförmåga.
      • Ny teknik för säkra, resilienta och robusta lösningar för kommunikation, informationshantering, AI och datornätverk.
      • Utveckling av AR, VR och XR för bland annat simulering och träning.
      • Additiv tillverkning som kan öka effektivitet och flexibilitet vid underhåll, reparation och anpassningsförmåga samt teknik för förbättrad logistik i övrigt.
      • Rymdbaserade system för positionering, navigering och tidshållning är potentiellt känsliga för störningar och såväl ökad störtålighet som alternativa lösningar är av intresse.
      • Hälsoövervakning och medicinsk behandling samt nya lösningar för detektion och åtgärder mot kemiska eller biologiska ämnen.

      Hållbarhet och jämställdhet

      Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling därför finns även ett fokus på hållbarhet och jämställdhet.

      Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030

      Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss

      Vetenskapliga publikationer och resultat

      Projektresultat ska göras så fritt tillgängliga som möjligt för alla och vetenskaplig publicering bör ske med öppen tillgång.

    • Utlysningen riktar sig primärt till svenska startups samt små och medelstora företag (SMF), som kan erbjuda innovativa lösningar med dubbel användning för att kunna möta försvarsrelaterade utmaningar.

      Erbjudandet riktar sig i första hand mot aktörer med begränsad erfarenhet av försvar och säkerhet, som därmed kan dra nytta av ett acceleratorprogram.

      Utlysningen avser enpartsprojekt och innebär att endast ett företag kan söka per ansökan. Maximalt 15 företag kommer att beviljas bidrag.

    • Beviljade projekt kommer att under sex månader få möjlighet att utveckla eller anpassa sina idéer och tekniska lösningar. Detta ska göras inom ramen för ett acceleratorprogram. Programmet ska bestå av skräddarsydda affärs- och kompetenshöjande aktiviteter för att navigera i och möta den militära marknadens behov.

      Acceleratorprogrammet ska förbereda företagen för vidareutveckling och demonstrering av sin tekniska lösning, utveckling av övergångsstrategier, samt arbete med investerare och slutanvändare för att identifiera potentiella vägar till affär inom den militära sektorn.

      Krav på acceleratorprogrammet

      Det valda acceleratorprogrammet ska vara inspirerat av Nato:s accelerationsprogram DIANA (Nato Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic). Exempel på ett sådant program är det acceleratorprogrammet som inkubatorn LEAD anordnar. DIANAs acceleratorprogram är utformat för att utrusta företag med de färdigheter och kunskaper som krävs för att navigera i en värld av teknikintensiv innovation med dubbla användningsområden.

      Läs mer om DIANAs Acceleratorprogram

      De sökande företagen ska ta höjd för det fysiska och digitala deltagande som programmet ställer krav på.

      Resekostnader uppkomna för fysiskt deltagande vid acceleratorn är utöver maxbeloppet som går att söka i utlysningen. Beviljade projekt kommer därför i samband med projektstart behöva inkomma med en kompletterad budget för dessa resekostnader.

      Programmet ska innebära möjlighet att utvecklas inom bland annat:

      • Dual-use: Få insikt i komplexiteten och sambanden mellan kommersiella och försvarsrelaterade marknader för att etablera en robust affärsmodell för dubbla användningsområden.
      • Mentorskap: Samarbeta med erfarna aktörer som inköpare, operativa användare och branschledare.
      • Kund- och marknadsexploatering: Ökade kunskaper om metoder för att undersöka nya marknader, arbeta med slutanvändare och kunder för att förstå deras behov, och identifiera strategiska möjligheter på både kommersiella och försvarsmarknader.
      • Teknikutveckling: Få tillgång till nationella testmiljöer för att iterera och validera tekniker.
      • Investerarengagemang: Utveckla genomarbetade kortfattade presentationer - så kallade pitch-decks. Lär dig finansieringsstrategier och förhandlingstekniker, och bygg relationer med trovärdiga investerare.
      • Risk- och skyddsreducering: Förstå vikten av att skydda immateriella rättigheter, cybersäkerhet och fysiska lösningar för att skydda innovationer och minimera risker.
      • Evenemang och nätverkande: Delta i personliga evenemang, workshops och lokala träffar för att främja samarbete, kunskapsdelning och synergieffekter mellan startups, branschpartners och slutanvändare.
    • Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr både vilka slags kostnader och hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms för varje organisation individuellt. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje deltagande projektpart kan få.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      Utlysningen omfattar statligt stöd om maximalt 1,3 miljoner kronor per beviljat företag, varav 250 000 kronor ska vara avsatt för deltagande vid ett acceleratorprogram för civil-militära synergier. Kostnader för deltagandet vid acceleratorprogrammet ska tas upp som konsultkostnader i ansökans budget.

      Utöver detta belopp kan beviljade projekt även få resebidrag för kostnader uppkomna i samband med fysiskt deltagande vid acceleratorprogrammet.

      Hur stort bidrag kan en projektpart få?

      Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:

      • vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet
      • partens storlek och verksamhet

      I den här utlysningen ges stöd till nystartade företag (artikel 22), stöd av mindre betydelse (De minimis-stöd) eller stöd till industriell forskning och experimentell utveckling (artikel 25).

      Stöd till nystartade företag

      Vi kan finansiera upp till 100 procent av företagets kostnader.

      Med nystartat företag menas ett företag som:

      • har färre än 50 anställda
      • inte är börsnoterat
      • inte delat ut vinst ännu
      • registrerades, inledde sin verksamhet eller blev skyldigt att betala skatt för mindre än fem år sedan
      • inte har tagit över ett annat företags verksamhet, förvärvat eller bildats genom en fusion – för undantag, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Vi beviljar bidrag i enlighet med artikel 22 i EU-kommissionens förordning om allmänna gruppundantag (GBER).

      De minimis-stöd (stöd av mindre betydelse)

      I den här utlysningen kan vi också ge stöd av mindre betydelse, även kallat de minimis-stöd. Vi kan finansiera upp till 100 procent av en projektparts kostnader.

      En organisation kan ta emot maximalt 300 000 euro över en treårsperiod i den här stödformen, oavsett finansiär och projekt. Det betyder att om samma organisation tagit emot stöd av mindre betydelse i andra projekt från andra finansiärer, påverkar det hur stort stödet kan bli i den här utlysningen.

      För att beviljas detta stöd behöver ni lämna in ett intyg om de-minimistöd när ni skickar in ansökan.

      Länk till blankett för intyg om stöd av mindre betydelse hittar du på denna sida

      Vi beviljar bidrag i enlighet med EU-kommissionens förordning (2023/2831) om stöd av mindre betydelse.

      Forskning och utveckling

      Industriell forskning kan förenklat beskrivas som att söka ny kunskap genom planerad forskning eller kritisk analys för att utveckla eller markant förbättra produkter, processer eller tjänster. För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Experimentell utveckling kan förenklat beskrivas som att kombinera, forma och använda befintliga kunskaper för att ta fram nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster. För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Hur stor andel av kostnaderna vi kan finansiera – det vill säga den maximala stödnivån – beror på organisationens storlek och typ av aktivitet.

      Maximal stödnivå för företag

      Industriell forskning

      • Litet företag: 70%
      • Medelstort företag: 60%
      • Stort företag: 50%

      Industriell forskning
      Om projektet omfattar faktiskt samarbete eller spridning av resultat, eller uppfyller annan bonusgrund*

      • Litet företag: 80%
      • Medelstort företag: 75%
      • Stort företag: 65%

      Experimentell utveckling

      • Litet företag: 45%
      • Medelstort företag: 35%
      • Stort företag: 25%

      Experimentell utveckling
      Om projektet omfattar faktiskt samarbete eller spridning av resultat, eller uppfyller annan bonusgrund*

      • Litet företag: 60%
      • Medelstort företag: 50%
      • Stort företag: 40%

      *Med faktiskt samarbete menas viss nivå av samarbete mellan små och större företag, mellan företag i två olika europeiska länder eller mellan forskningsorganisationer och företag.

      Med spridning av resultat menas omfattande spridning genom exempelvis konferenser eller öppna databaser.

      För fullständig information om dessa bonusgrunder, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Vilka kostnader kan vi finansiera?

      Vår finansiering får bara gå till vissa typer av kostnader. Dessa kallas stödberättigande kostnader.

      I den här utlysningen är dessa typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet
      • Indirekta kostnader (overhead): Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning. Indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnader

      För mer detaljerad information om vilka kostnader vi kan finansiera, se vår anvisning till stödberättigande kostnader

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara nödvändig för aktiviteterna i projektet. Projektkostnader måste också vara korrekt bokförda och särredovisas från organisationens övriga kostnader. En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se vår anvisning till stödberättigande kostnader

    • För att vi ska ta ställning till och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa grundkrav – så kallade formella krav. Om dessa krav inte är uppfyllda kommer våra bedömare inte att hantera er ansökan.

      • sökande ska vara juridisk person
      • koordinatorn ska vara en aktör med verksamhet i Sverige
      • ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska
      • projektet får inte ha påbörjats innan ansökan lämnas in
      • CV-bilaga enligt mall. Se avsnitt 9. CV krävs för projektledare och för nyckelpersoner från den sökande projektparten.
    •  

      Vinnova och Försvarsmakten kommer tillsammans överens om vilka projekt som ska gå vidare till beslut om finansiering för att uppfylla målen i regeringsuppdraget, där Försvarsmakten bedömer projektens militära nyttopotential. Ansökan ska ligga i linje med utlysningens syfte och mål. En faktor för programmet är att ha en relevant spridning av teknikområden varför Vinnova och Försvarsmakten förbehåller sig rätten att applicera portföljtänk.

      Vad bedömer vi?

      Inkomna ansökningar kommer bedömas enligt nedanstående kriterier.

      Potential
      • Hur väl ansökan svarar på utlysningens fokusområden.
      • Hur väl ansökan beskriver projektets potential att nyttiggöra banbrytande teknik inom försvarsområdet.
      • Hur väl ansökan argumenterar för projektets möjligheter att stärka företagets konkurrenskraft på såväl den civila som militära marknaden.
      • Hur väl projektet bedöms bidra till jämställdhet och hållbarhet med hänsyn till Sveriges säkerhet, konkurrenskraft och resiliens.
      Aktörer
      • Projektteamets kompetens, trovärdighet och förmåga att genomföra projektet i enlighet med utlysningens syfte och mål.
      • Hur väl ansökan beskriver teamets engagemang, trovärdighet och säkerställande av de kompetenser som krävs för att genomföra projektet
      • Hur väl ansökan beskriver teamets kvalifikationer att ingå i ett svenskt acceleratorprogram för civil-militära synergier
      • Projektteamets ambition och förutsättningar att bidra till att stärka företagets bolagets potential att kunna nå såväl en civil som militär marknad.
      Genomförbarhet
      • I vilken mån ansökan visar att projektets budget, plan och angreppssätt är trovärdiga och relevanta i relation till projektets mål och genomförande
      • Hur väl risker beskrivs och hanteras i projektets genomförandeplan.

      Hur bedömer vi?

      Ansökan bedöms i konkurrens med övriga inkomna ansökningar till utlysningen enligt följande process:

      1. Ansökan görs i Vinnovas e-tjänster
      2. Alla ansökningar som uppfyller de formella kraven bedöms av särskilt utsedda bedömare med relevant kompetens.
      3. Vinnova och Försvarsmakten kommer tillsammans överens om vilka projekt som ska gå vidare till beslut om finansiering för att uppfylla målen i regeringsuppdraget.
      4. Vinnova fattar formellt beslut om vilka projekt som beviljas bidrag
      5. En faktor för programmet är att ha en relevant spridning av teknikområden varför Vinnova och Försvarsmakten förbehåller sig rätten att applicera portföljtänk.
      6. Beslut meddelas sökande.
    • När vi bedömt alla ansökningar, skickar vi ett beslut där vi antingen beviljar eller avslår er ansökan. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat detta:

      • Att ni ska underteckna en särskild handling där ni åter er att genomföra projektet
      • Att ni ska rapportera era kostnader och resultat till oss regelbundet under projektet
      • Hur resultatet ska komma till användning, och hur eventuell vetenskaplig publicering ska ske.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet, andra projektparter och budget.

      Till ansökan bifogar ni även dessa bilagor:

      Så går ansökningsprocessen till

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom det bygger på analyser ni ska göra. Börja därför i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter och fortsätta vid ett senare tillfälle. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • När er ansökan registrerats skickar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. 

      Skickar ni in ansökan samma dag som utlysningen stänger, kan det ta några timmar innan ni får en bekräftelse. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av er till oss.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas.

      Men vi sekretessbelägger information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut, exempelvis uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    • 2024-09-06

      Tillagt i avsnitt 1:

      Endast ett företag kan söka per ansökan.

      Tillagt i avsnitt 3:

      Utlysningen avser enpartsprojekt och innebär att endast ett företag kan söka per ansökan.

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Mallar och bilagor för ansökan

    Här kan ni ladda ner mallar som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall. Här finns också eventuella bilagor med användbar information inför ansökan.

    Mall Modellförsäkran SMF (pdf, 3320 kB) CV-mall (docx, 30 kB) Intyg stöd av mindre betydelse (docx, 50 kB)

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Alma Jacobson

    Utlysningsansvarig / Handläggare

    + 46 8 473 32 30

    Josefin van der Meer

    Handläggare

    + 46 8 473 32 64

    Åsa Finth

    Assistent/Administrativa frågor

    + 46 8 473 31 04

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    Finansierade projekt

    För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

    Ändra dina kakinställningar

    Diarienummer 2024-01609