Med den här utlysningen vill Vinnova öka förutsättningarna för att snabbare introducera innovativa lösningar inom avancerad digitalisering som förnyar svensk industri på marknaden. Att testa och demonstrera lösningar under realistiska förhållanden gör det möjligt att identifiera viktiga möjligheter, risker, utmaningar och hinder inför kommande kommersialisering och industriell implementering.
Utlysningen erbjuder därför finansiering för att testa och demonstrera hur nya digitaliseringslösningar fungerar i praktiken genom att nyttja industriella produktionsanläggningar eller motsvarande verklighetslika pilotanläggningar. Med verklighetslika anläggningar avser vi konstruerade miljöer för test och validering på systemnivå under realistiska industriella förhållanden, till exempel testarenor för autonoma farkoster eller kollaborativa robotar. Med digitaliseringslösningar menar vi förhållandevis mogna koncept eller teknologier som ligger nära att kunna utvecklas till produkter.
Det finns många fördelar med att testa och demonstrera lösningar i verkliga miljöer. De kan direkt utsättas för förutsättningarna och begränsningarna som gäller inom industrin eller tillämpningsområdet där de ska användas. Lösningarna kan studeras i sammanhang där många industriella aspekter är aktuella, till exempel organisation, drift och underhåll. Även behov av investeringskostnader för nya eller modifierade testbäddar kan undvikas, och tiden för att få nya lösningar att nå marknad förkortas.
Utlysningen kan inte finansiera uppbyggnad av nya anläggningar eller vidareutveckling och utbyggnad av befintliga. Detta för att effektivt nyttja befintlig infrastruktur. Ett långsiktigt syfte med utlysningen är att identifiera och uppmuntra industriella aktörer att på sikt öppna upp sina anläggningar som testbädd för tredjepartsanvändning.
Utlysningen välkomnar digitaliseringslösningar inom alla tillämpningsområden som kan anses vara relevanta och viktiga för svensk industri.
Utlysningen är en del av programmet Avancerad digitalisering, en satsning från Vinnova i samverkan med industrin som mobiliserar aktörer från olika delar av samhället mot gemensamma mål.
Programmet vill göra Sverige mer attraktivt när det gäller forsknings- och innovationsinvesteringar samt stimulera utvecklingen av avancerad digital teknik. Programmet ska genomföras med långsiktighet och bidra till nyskapande, möjliggörande teknologier och utveckling av centrala kompetensområden som möter industrins behov.
Programmet Avancerad digitalisering har som mål att:
- Bidra till nästa generations avancerade, kraftfulla och säkra digitala lösningar – utvecklade i Sverige.
- Stärka Sveriges attraktionskraft när det gäller forsknings- och innovationsinvesteringar.
- Bidra till att lyfta svenskt näringslivs kompetens och implementeringsförmåga inom området avancerad digitalisering.
- Säkerställa ökad konkurrenskraft för den i Sverige verksamma industrin.
- Utgöra en samverkansplattform och fungera som kunskapsnav för andra svenska satsningar inom digitaliseringsområdet.
- Bidra till samhällets digitala omställning, en hållbar utveckling och arbetet för att nå de svenska miljömålen.
Efter genomfört test- och demonstrationsprojekt förväntar vi oss att följande resultat uppnåtts:
- Projektets parter har tillsammans tagit fram en plan för fortsatt industriell implementering av den aktuella lösningen.
- Projektet har lagt grunden för en framtida kommersialisering.
- Anläggningsägaren har fått förståelse för förutsättningarna för en ökad användning av sin anläggning för test och demonstration.
Fokus på klimat och jämställdhet i alla våra satsningar
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.
En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet. Se denna utlysnings bedömningskriterier avsnitt 7.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns kön- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. I den här utlysningen bedöms även den aspekten. Denna fråga är obligatorisk att besvara för alla sökande och återfinns under rubriken ”Projektuppgifter” i ansökningsformuläret. I denna utlysning ligger frågan till grund för bedömning, se avsnitt 7.
Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss