Med denna utlysning vill vi finansiera grundläggande och möjliggörande teknik och förmågor för framtidens digitala lösningar. Det övergripande temat är digitalisering och integration av hållbara värdekedjor för sammankopplade system och mellan verksamhetsområden. Utlysningen har erbjudits tidigare för fleråriga projekt, och fokuserar denna gång på ettåriga projekt som fortare kan förvärva ny kunskap och nya färdigheter för att utveckla produkter, processer eller tjänster i en tid då digitaliseringen går allt snabbare.
Utlysningen är en del av programmet Avancerad digitalisering, ett industridrivet program som ska främja Sveriges och den svenska industrins förmåga att skapa framtidens digitala lösningar.
Programmet mobiliserar aktörer från olika delar av samhället mot gemensamma mål, kopplade till den digitala strukturomvandlingen, näringslivets konkurrenskraft och samhällsutmaningar. Programmet vill stärka svensk forskning och ska göra Sverige mer attraktivt för forsknings- och innovationsinvesteringar, och stimulera utvecklingen av avancerad digital teknik. Programmet ska genomföras med långsiktighet och bidra till nyskapande, möjliggörande teknologier och utveckling av centrala kompetensområden som möter industrins behov.
Projekt som vi beviljar i denna utlysning ska främja avancerad digitalisering som förnyar svensk industri inom något av nedanstående fokusområden. Era projektresultat förväntas vara skalbara och ha god potential att kunna spridas för att ge en kompetenshöjande effekt i svensk industri.
Varje projekt kan få upp till 2 miljoner kronor i bidrag, och projekttiden ska vara maximalt 12 månader. Vi riktar oss därmed inte till mycket tids- och kapitalkrävande projekt där vår finansiering skulle ha ringa betydelse.
Vi välkomnar projektansökningar med spetsiga, banbrytande förslag på nya digitaliseringslösningar. Er ansökan kan också beskriva ett arbete som senare kan leda till projektansökningar för större projekt i andra utlysningar. Projekt som markant förbättrar befintliga produkter, processer eller tjänster är också välkomna.
Ert projekt ska var relevant för något eller några av utlysningens tekniska fokusområden. I er ansökan ska ni ange vilket eller vilka.
Utlysningens tekniska fokusområden
- End-to-End AI i utveckling, produktion och tjänster. I det inkluderas alla steg från initial datainsamling, träning och modellutveckling, till spridning, kontinuerlig uppdatering och underhåll.
- Säkra digitala plattformar för effektiv utveckling, produktion och support där data utbyts som en tjänst genom öppna kommunikationsgränssnitt.
- Datadriven utveckling och säkert utbyte av data mellan processer och aktörer.
- Modell- och simuleringsdriven utveckling och optimering, inklusive användning av digitala tvillingar.
- Utveckling och optimering av autonoma system, inklusive arkitektur för tillförlitlighet, samverkan och interaktion.
- Edge computing, fog- och molnteknik samt 5G-nät och mjukvarudefinierade nätverk för industriella applikationer.
Fokus på klimat och jämställdhet i alla våra satsningar
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.
I denna utlysning är fokus på hur industrins digitala omställning, utifrån de fokusområden som nämns ovan, påverkar utvecklingen positivt i syfte att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 såväl som risker för negativ påverkan. Till exempel hur den digitala omställningen positivt bidrar till ett klimatneutralt samhälle men även medför risker genom till exempel ökad energiåtgång eller hur tekniken kan bidra till ökad ojämlikhet. Projekten förväntas reflektera över sin påverkan på utvecklingen och i denna utlysning ligger detta till grund för bedömning. Se avsnitt 7, Vad bedömer vi.
En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet. Denna aspekt bedöms under aktörskriteriet, se avsnitt 7.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. Denna fråga är obligatorisk för alla sökande att besvara. I denna utlysning ligger den till grund för bedömning, se avsnitt 7 under potentialkriteriet.
Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Fritt tillgängliggörande av vetenskapliga publikationer och resultat
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ökar möjligheten för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.