Utlysningen är en del av programmet Avancerad digitalisering, en satsning i samverkan med industrin som mobiliserar aktörer från olika delar av samhället mot gemensamma mål. I det här fallet mot mål kopplade till den digitala strukturomvandlingen, näringslivets konkurrenskraft och samhällsutmaningar.
Programmet vill stärka den svenska forskningen. Det ska göra Sverige mer attraktivt när det gäller forsknings- och innovationsinvesteringar samt stimulera utvecklingen av avancerad digital teknik. Programmet ska genomföras med långsiktighet och bidra till nyskapande, möjliggörande teknologier och utveckling av centrala kompetensområden som möter industrins behov.
Läs mer om programmet
Programmet har som mål att:
- Bidra till nästa generations avancerade, kraftfulla och säkra digitala lösningar – utvecklade i Sverige.
- Stärka Sveriges attraktionskraft när det gäller forsknings- och innovationsinvesteringar.
- Bidra till att lyfta svenskt näringslivs kompetens och implementerings förmåga inom området avancerad digitalisering.
- Säkerställa ökad konkurrenskraft för den i Sverige verksamma industrin.
- Utgöra en samverkansplattform och fungera som kunskapsnav för andra svenska satsningar inom digitaliseringsområdet.
- Bidra till samhällets digitala omställning, en hållbar utveckling och arbetet för att nå de svenska miljömålen.
Denna utlysning fokuserar på grundläggande och möjliggörande teknik samt förmågor för framtidens digitala lösningar. Övergripande tema för utlysningen är: Digitalisering och integration av hållbara värdekedjor för sammankopplade system och mellan verksamhetsområden.
Utlysningens syfte är att de projekt som finansieras ska bidra till programmets övergripande mål.
Projekten ska:
- Utveckla ny kunskap som kan främja avancerad digitalisering som förnyar svensk industri inom ett eller flera tillämpningsområden.
- Ge resultat med genomslagskraft och god potential att kunna spridas. På så sätt kan de ge en kompetenshöjande effekt i svensk industri utöver för de medverkande parterna.
Tekniska fokusområden
Denna utlysning har dessutom sex tekniska fokusområden. De föreslagna projekten ska vara relevanta för något eller några av dessa områden:
End-to-End AI i utveckling, produktion och tjänster
Här adresseras teknologier som inkluderar alla steg från den initiala fasen av datainsamlingen till den slutliga modellspridningen, såväl som återkopplingen av modellkvaliteten i ett modellutvecklingsprojekt.
Utvecklingen av AI-baserade smarta produkter och tjänster i industriell skala är mer än bara en samling av ett antal fristående smarta algoritmer. En lyckad och skalbar lösning kräver också integrerade verktyg och plattformar för datahantering, från insamling, rensning, annotering, träning och modellutveckling ända till kontinuerlig uppdatering och underhåll efter spridningen. En nyckelfråga är flexibilitet och kompatibilitet mellan diverse olika system och plattformar.
Säkra digitala plattformar för effektiv utveckling, produktion och support
Samtliga verksamheter i samhället blir alltmer uppkopplade. Det finns ett ökat behov av digitala plattformar där data utbyts som en tjänst genom öppna kommunikationsplattformar, och där det finns det ett förtroende och interoperabilitet hela vägen mellan uppkopplad utrustning såväl som mellan leverantörer och kunder. Ska exempelvis övervakning och styrning kunna ske i stor skala och med tillförlitliga uppkopplingar så behövs säkra och tillförlitliga plattformar.
Detta område innefattar:
- Hög tillgänglighet i kommunikationstjänsten.
- Stöd för olika krav på uppkoppling. Exempelvis lång batteritid eller extrema prestanda i form av bandbredd eller svarstider.
- Hög säkerhet vad gäller de enheter som kopplas till nätet genom identifiering, autentisering samt hög grad av datasäkerhet.
- Utvecklingsmiljöer som stödjer applikationsutveckling i uppkopplade miljöer.
Datadriven utveckling och säkert utbyte av data mellan processer och aktörer
Framtidens system och applikationer kommer alltmer att baseras på analys och behandling av stora datamängder, till exempel genom maskininlärning. Utbyte av data i värdekedjan bör adressera möjligheterna till ökad automationsgrad, förbättrad och optimerad planering och därmed ökad kvalitet, minskat spill med mera. Det strategiska värdet av data kommer att öka och delvis ligga till grund för all typ av produktutveckling.
Detta område innefattar:
- Hantering av stora datamängder i hög takt från många olika källor.
- Hantering av kvalitet, säkerhet, integritet, etik med mera.
- Data mining. Det vill säga söka i stora datamängder.
- Dataanalys. Det vill säga behandla, tolka och jämföra data för att förbättra modeller och skapa bättre beslutsunderlag.
- Affärsmodeller för tillgång och utbyte av data samt för nya tjänster och applikationer baserade på data.
Modell- och simuleringsdriven utveckling och optimering, inklusive användning av digitala tvillingar.
Komplexiteten i framtidens produkter förväntas öka genom den accelererande digitaliseringen, det vill säga ökad användning av mjukvara och sammankoppling av ”smarta” adaptiva cyberfysiska system. Samtidigt ökar kraven på kvalitet, ledtid och kostnad. En viktig strategi för att möta dessa utmaningar är att öka användningen av modellering och simulering i utvecklingsarbetet.
Detta område omfattar:
- Modellering och simulering i alla faser och inom alla discipliner av utvecklingsarbetet. Från modeller som används i konceptfas för att utforska designrymden till modeller som används för verifiering och validering.
- Modellvalidering och modellförbättring med mätdata från fysiska prov.
- Användning av digitala tvillingar för att analysera avvikelser under prov och i drift.
- Automation av testning och utvärdering.
Autonoma system som utveckling, optimering och arkitektur för tillförlitlighet och samverkan
Detta område omfattar ett systemorienterat angreppssätt och kunskap från flera discipliner för att bygga system med högre grad av autonomi. System som kan agera autonomt i den fysiska verkligheten förstärkt via tillförlitliga och smarta inbyggda modeller. Ett autonomt system kräver distribuerad intelligens ända ut till nätets rand, byggd på en effektiv datorarkitektur för bland annat maskinintelligens i inbyggda system. Kommunikationen mellan alla dessa system behöver vara tillförlitlig, så att systemen blir säkra och robusta. Det är även viktigt att människors interaktion med dessa system är naturlig och bekväm.
Edge computing, fog- och molnteknik samt 5G-nät och mjukvarudefinierade nätverk för industriella applikationer
Utgångspunkten här är att det kommer att krävas en allt större artrikedom vad gäller verktyg som ställs till förfogande för utveckling av tjänster. Edge computing behövs för såväl krav på korta svarstider som för lokal överlevnad vid större systemfel. Molnteknik möjliggör utnyttjande av gemensamma resurser, inte minst vad gäller beräkningskapacitet för AI intensiva applikationer. Nätverken kommer också behöva kunna ”konfigureras” dynamiskt för att möta specifika krav från applikationer, till exempel avseende kapacitet, svarstider, säkerhet eller redundans.
Två centrala hållbarhetsperspektiv
Utöver ovanstående har Vinnova i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.
En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet. Se avsnitt 7 under aktörskriteriet.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta kopplat till projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. I denna utlysning ligger frågan inte till grund för bedömning men är obligatorisk för alla sökande att besvara i ansökningsformuläret.
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ger ökad möjlighet för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla och vetenskaplig publicering ska ske med öppen tillgång.
Läs mer om vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Läs mer om vad vårt arbete för jämställd innovation innebär för dig som söker bidrag från oss