Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vad är jämställd innovation?

Jämställdhet är en förutsättning för en hållbar samhällsutveckling och avgörande för innovationsförmågan. Hela befolkningens erfarenheter, kompetenser och kunskaper behövs för att till fullo utnyttja samhällets innovationspotential.

Varför jämställd innovation?

Statistik visar att innovationsprojekt där män och kvinnor har samma makt att påverka blir mer framgångsrika. Vinnova har även i uppdrag att bidra till ett mer jämställt samhälle och säkerställa att de projekt vi finansierar är jämställda, när det är tillämpligt.

Så här säkerställer du jämställdhet i ditt projekt

Jämställdhet i projektgruppen

Är projektets team eller konsortium jämställt (60/40) och har kvinnor och män lika makt och inflytande i form av arbetsinsats och positioner? Om inte, vilka förutsättningar finns det för er att arbeta aktivt med att förbättra jämställdheten inom projektets team och konsortium?
  
Om inte, vilka förutsättningar finns det för er att arbeta aktivt med att förbättra jämställdheten inom projektets team och konsortium?

Forskning visar att blandade team är mer effektiva och innovativa. Vi uppmuntrar jämställdhet i projektgrupper som får finansiering från oss.

När du söker finansiering i någon av Vinnovas satsningar uppmuntras du att arbeta för en jämställd könsfördelning mellan kvinnor och män på alla nivåer i projektet. Du behöver också tänka på att kvinnor och män ska ha lika möjligheter till makt och inflytande i projektet. Hänsyn ska också tas till hur resurser som arbetstimmar eller bidrag fördelas inom projektet.

Om projektet inte är jämställt i dagsläget uppmanas du som sökande att kommentera detta. Det kan till exempel vara så att könsfördelningen i projektgruppen inte är relevant i detta skede av projektet. Du behöver då beskriva långsiktiga mål kopplat till jämställdhet och hur man i projektets genomförande kommer att arbeta för att nå närmare denna målbild.

Hur jämställdhetsaspekter bedöms framkommer i respektive programs utlysningstext.

Jämställda effekter av projektet

Många problem, resultat och lösningar kan påverka kvinnor och män olika. Det perspektivet måste ni ha med när projektets mål utformas.
  
Finns det skillnader i förutsättningar, behov, villkor mellan kvinnor och män som bör undersökas och adresseras för att säkra relevans eller rent av öppna upp för nya marknader? Vilka normer kopplade till kön/genus behöver problematiseras? Finns det risk för stereotypa antaganden som kan påverka problemformulering, genomförande och metoder eller lösningar? På vilket sätt kan projektets resultat bidra till ökad jämställdhet?

Många problem, resultat och lösningar kan påverka kvinnor och män olika. Det perspektivet måste finnas med när projektets mål utformas.
Som sökande i någon av Vinnovas utlysningar uppmanas du att undersöka om och hur köns- och genusdimensionen är relevant inom projektet. Kön beskriver uppdelningen av kategorier baserat på biologiska egenskaper, vanligtvis kvinnor och män. Genus beskriver de sociala och kulturella processer som skapar föreställningar om kön och som har betydelse både för samhällsstrukturer och för individers könsidentitet. 

Generellt kan sägas att i de projekt där människor är involverade (slutanvändare till exempel) är det sannolikt att ett köns- eller genusperspektiv är relevant. Detta ska då behandlas som en integrerad del av ansökan.

Att inkludera köns- och genusperspektiv i forskningen kan handla om allt ifrån att inkludera och analysera skillnader mellan kvinnor och män (könsperspektiv) till att anlägga ett problematiserande och reflekterande förhållningssätt till hur könstillhörigheter skapas och förstås (genusperspektiv). 

Hur köns- och/eller genusaspekter bedöms framkommer i respektive programs utlysningstext. Köns- och genusperspektiv i forskningens innehåll ska inte förväxlas med jämn könsfördelning i forskargruppens sammansättning eller jämställd bedömning av forskningsansökningar.

Genomförande

Har ni etablerat rutiner, roller eller policy kopplat till jämställdhet i ert projekts genomförande?
  
Har ni undersökt vilka metoder, kompetenser, verktyg och liknande ni kommer att använda för att genomföra och utvärdera era jämställdhetsinsatser.

Om mer kunskap om jämställdhet eller köns- och/eller genusperspektiv behövs, ta hjälp av experter eller engagera forskare i ert projekt. Kostnader för detta är stödberättigande. Ni kan också inkludera utbildningar om köns/genusaspekter i er ansökan. Även dessa kostnader är stödberättigande.

Frågor?

Moa Persdotter

Handläggare

+46 8 473 30 17

Senast uppdaterad 27 juni 2024