Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Rapport: Svensk life science växer och ökar starkt i export

Vinnovas senaste statistik om de svenska life science-företagen

Bokomslag Rapport: Svensk life science växer och ökar starkt i export

Rapport: Svensk life science växer och ökar starkt i export

Gå direkt till rapporten

Vinnovas uppföljning av den svenska life science-sektorn visar på en fortsatt tydligt växande bransch som dessutom ökar starkt i export. Vinnova presenterar nu den senaste statistiken om Sveriges life science-företag - ett regeringsuppdrag som påbörjades 2021.

- Life science är ett viktigt styrkeområde för Sverige där företagen som den här statistiken beskriver spelar en avgörande roll, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova. Jag hoppas att statistiken kan ligga till grund för viktiga diskussioner om hur vi kan fortsätta stärka och utveckla svensk life science, så att Sverige kan spela en viktig roll som innovativ kraft internationellt exempelvis i införandet av precisionsmedicin.

Rapporten överlämnades till regeringen 16 oktober och är den andra årliga kartläggningen från Vinnova om de svenska life science-företagens utveckling. I årets rapport finns även en fördjupning inom deeptech. Onsdag 23 oktober finns möjlighet att ta del av ett seminarium där den senaste statistiken presenteras. Anmälningslänk finns längre ner på sidan.

Jag hoppas att statistiken kan ligga till grund för viktiga diskussioner om hur vi kan fortsätta stärka och utveckla svensk life science, så att Sverige kan spela en viktig roll som innovativ kraft internationellt exempelvis i införandet av precisionsmedicin.

Starkt ökad export

Exporten ökade till samtliga av de 15 största varuexportländerna för de svenska life science-företagen.

En av de exportmarknader som ökar mest för svenska life science-företag är Singapore. Exporten dit har ökat med skyhöga 2610 procent från det tidigaste redovisade intervallet 2011–2014 till intervallet 2019–2022. Exporten till Singapore gick från 0,8 miljarder till 20,9 miljarder kronor under respektive fyraårsperiod.

Export svensk life science-2.png

Bildtext: Svenska life science-företag har mångdubblat sin export till exempelvis Singapore under de senaste decenniet.
 

Svenskt innovationskontor i Singapore

Singapore, dit svensk life science-export alltså ökat rekordartat, ligger på fjärde plats i FN:s årliga mätning Global Innovation Index. Sverige ligger på andra plats i detta innovationsindex, tätt följt av USA. Även i år toppas innovationsindex av Schweiz.  

Här kan nämnas att Vinnova i år har etablerat ett kontor i Singapore för att underlätta innovationsutbyte mellan länderna. Kontoret bemannas av en medarbetare från Vinnova.

Branscher som överlappar

Medicinteknik utgör den största branschen inom life science till antalet företag, laboratorieteknik och diagnostik utgör sektorns minsta kartlagda branscher. Företag i life science-sektorn är i många fall verksamma inom flera olika branscher. Inom exempelvis laboratorieteknik och diagnostik ser vi ett stort överlapp med medicinteknik.

- Överlappet mellan de olika sektorerna är naturligt. Teknologier som används inom medicin – allt från hjälpmedel och implantat till kirurgi, ehälsolösningar och diagnostik – hör alla hemma i den medicintekniska sektorn, förklarar Malin Hollmark, sakkunnig inom forskning och innovation vid Swedish Medtech.En bild som visar diagram, cirkel, text, design__Automatiskt genererad beskrivning.png

Diagrammet ovan visar företag i life science-sektorns branscher 2022. Det förekommer överlapp eftersom företag är klassificerade inom flera branscher. Detta gör att antalet företag i respektive bransch inte kan summeras till en total för sektorn.

Det lila fältet i grafen ovan visar den typ av diagnostik där prover tas och analyseras utanför kroppen, som blod- eller vävnadsprover. Det är en liten men växande sektor. Annan diagnostik, så som röntgen, CT och MR ingår också i medicintekniksektorn.

 

Vad innebär deeptech i life science-företag? 

I årets rapport görs en fördjupning inom deeptech. Avsikten var att utforska hur deeptech ser ut inom life science-sektorn. 

Rapporten visar att det finns ett antal företag med hög grad av deeptech bland svenska life science-företag.

Det har dock ofta saknats tillräcklig information för att kunna göra en säker bedömning av antalet. Arbetet med att identifiera de cirka 60 företag som beskrivs i fördjupningsrapporten har till stor del skett manuellt. Det visade sig vara en utmaning att utveckla en automatiserad metod för att identifiera deeptech-företagen inom life science.

Det faktum att det är svårt att kategorisera och identifiera deeptech-företagen i life science-sektorn tror jag bara visar att vi idag inte vet vilka framtida teknologier som kommer att driva nästa stora genombrott inom klinisk vård.

Vi ser att deeptech-företagen finns i alla branschkategorier som huvudrapporten täcker, dvs bioteknik, diagnostik, medicinteknik, laboratorieteknik och läkemedel. En stor majoritet av deeptech-företagen har minst en grundare med en doktorsexamen, och mer än hälften har minst en grundare som är professor.

Företagen kombinerar ofta flera olika teknologier för att utveckla sina deeptech-innovationer. Bland dessa teknologier ingår AI, syntetisk biologi, nanoteknologi och sensorteknologi, för att nämna några.

- Många banbrytande innovationer som förändrat livet för patienter världen över har sina rötter i teknologier utvecklade utanför vården – som till exempel laser, AI och nanoteknik – och som senare hittat sina tillämpningar inom vården, säger Malin Hollmark på Swedish Medtech.

- Det faktum att det är svårt att kategorisera och identifiera deeptech-företagen i life science-sektorn tror jag bara visar att vi idag inte vet vilka framtida teknologier som kommer att driva nästa stora genombrott inom klinisk vård.

Många banbrytande innovationer som förändrat livet för patienter världen över har sina rötter i teknologier utvecklade utanför vården – som till exempel laser, AI och nanoteknik – och som senare hittat sina tillämpningar inom vården.

Här hittar du fördjupningsrapporten om deeptech i svenska life science-företag:

Fördjupningsrapport om deeptech i svenska life science-företag 2024 - Bilaga 1

Deeptech är ett relativt nytt begrepp inom forskning och innovation. Därför har Vinnova sammanställt en rapport som beskriver deeptech som fenomen och vad som kan utmärka ett deeptech-företag eller innefattas av begreppet deeptech-innovation. Rapporten hittar du här:

Är du redo för deeptech - en ny våg av omvälvande innovationer

Seminarium: Hur går det för Sveriges 4 000 life science-företag?

Onsdagen den 23 oktober kl 13-14 finns möjlighet att delta i ett seminarium där SwedenBIO och Vinnova bjuder in till en presentation och diskussion om Vinnovas senaste statistik-rapport. Seminariet är ett hybridmöte där du kan anmäla dig till att delta antingen digitalt eller fysiskt. Antalet platser att delta fysiskt är begränsade.

Anmälan till seminarium: Hur går det för Sveriges 4000 life science-företag?

Bilagor

Här listar vi bilagorna i 2024 års kartläggning av svenska life science-företag.

Bilaga 1: Fördjupningsrapport om deeptech i svenska life science-företag 2024

Bilaga 2: Referensgrupp

Bilaga 3: Kort metodbeskrivning
för företagspopulationen inom life science

Bilaga 4: Metodbeskrivning

Bilaga 5: Förändring i Statistiska centralbyråns statistik
från 2022

Bilaga 6: Företagspopulation inom life science.pdf

Bilaga 7: Nystartade företag per län

Bilaga 8: Antal anställda per län

Bilaga 9: Sammanställning av statistik
från Universitetskanslersämbetet

Utgiven
2024-oktober
Serienummer
Utgivare
Vinnova – Sveriges innovationsmyndighet
Författare
Emelie Falk, Garance Legrand, Jennie Persson, Jessica Tägtström, Jonas Tranell
ISBN
978-91-89905-13-9
ISSN
Antal sidor
54

Tidigare rapporter om life science

Vinnova rapporterar årligen om trender och utveckling i Sveriges life science-sektor. Här kan du ta del av övriga rapporter och nyheter inom regeringsuppdraget.

Senast uppdaterad 17 oktober 2024