Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Globalt perspektiv på kritiska tekniker

Globalt perspektiv på kritiska tekniker

Bokomslag Globalt perspektiv på kritiska tekniker

Globalt perspektiv på kritiska tekniker

Gå direkt till rapporten

De senaste åren har USA:s och Kinas geopolitiska kraftmätningar drivit fram ökade regleringar i världen av internationellt utbyte av avancerad teknologi. USA:s stora statliga subventioner för att gynna sin tillverkningsindustri påverkar kraftigt andra industriellt betydande länder. Dessa länder ökar i sin tur sina statliga investeringar för att stärka ”ekonomisk säkerhet”, inhemsk innovationsförmåga och industriell konkurrenskraft.

 

Den tekniska och industriella kapprustningen ställer Sveriges konkurrenskraft inför stora utmaningar. Sverige är som litet land starkt beroende av internationell samverkan inom forskning och innovation (FoI). För FoI-samarbete med andra länder krävs internationellt framstående FoI-miljöer och teknikledande företag inom centrala teknikområden.

 

Länder som är viktiga för Sverige börjar att systematiskt analysera sin teknologiska förmåga inom kritiska teknikområden för industriell konkurrenskraft, nationell säkerhet och klimatomställning. En sådan analysförmåga är även avgörande för Sverige.

 

Regeringen har gett Vinnova i uppdrag att till den 31 oktober 2024 identifiera och föreslå strategiskt viktiga tekniker, som kan stärka Sveriges konkurrenskraft och näringslivets investeringar i forskning och utveckling. Denna rapport illustrerar världsläget och presenterar preliminära resultat av Sveriges forskningsmässiga position inom kritiska teknikområden som är kopplade till regeringsuppdraget.

Utgiven
2024-september
Serienummer
Utgivare
Vinnova – Sveriges innovationsmyndighet
Författare
Lennart Stenberg
ISBN
978-91-89905-14-6
ISSN
1650-3104
Antal sidor
47

Senast uppdaterad 5 november 2024