Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Water Monitoring Networks - iWater

Diarienummer
Koordinator Stockholms kommun - Miljöförvaltningen
Bidrag från Vinnova 5 985 642 kronor
Projektets löptid maj 2018 - november 2021
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet

Viktiga resultat som projektet gav

Det övergripande syftet med projektet var att utveckla en digital övervakning av vattenkvalitet samt klargöra hur det kan utgöra en del av en smart stad. Inom iWater har en IoT-lösning utvecklats som utgörs av en plattform med AI-baserad analysmetod som identifierar förändringar i vattenkemi baserat på sensordata. En framtagen affärsstrategi har medfört ökad möjlighet för vidareutveckling av projektresultaten samt att möjliga tillämpningsområden i en smart stad har identifierats.

Långsiktiga effekter som förväntas

En lösning för att digitalt mäta, analysera och visualisera data har utvecklats. Två typer av sensorer har testats vilket har genererat realtids mätningar i Mälaren samt inom dricksvattennätet. Sensorerna har kopplats till en framtagen IoT-plattform, där data analyserats genom maskininlärning för att indikera avvikande vattenkvalitet. Nyttan och värdet av den utvecklade digitala lösningen har identifierats och en detaljerad värdekarta med kundsegment har framtagits.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts genom dels utveckling av den tekniska lösningen; installation av sensorer, anslutning till IoT-plattformen samt utveckling av maskininlärning för dataanalys. Projektet har även omfattat kommunikation och samverkan i olika forum för erfarenhetsutbyte och spridning av projektresultaten. Nyttor, värden och användningsområdet i offentlig verksamhet har identifierats genom seminarier och workshops.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 april 2022

Diarienummer 2018-01509