Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Visibilitet av värdenätverk för cirkularitet och miljöeffektivitet (VIVACE)

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Chalmers Tekniska Högskola Inst f Industri- & materialvetensk
Bidrag från Vinnova 8 880 641 kronor
Projektets löptid maj 2023 - november 2025
Status Pågående
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Produktion2030

Syfte och mål

VIVACE-projektet kombinerae flera perspektiv för att skapa en verktygslåda för cirkulär och miljöeffektiv produktion. Projektet syftar direkt till att stödja tillverkande företag i deras hållbarhetsövergång. Målen är att: - Utveckla ett ramverk för synlighet av produktions- och leveransnätverk - Utveckla en praktisk verktygslåda för att hantera miljöprestanda på olika nivåer - Konvertera EU:s hållbarhetskrav till handlingsbara nyckeltal - Utveckla datamodeller för att förbättra resurseffektivitet och avfallsminskning i produktion och längs distributionskedjor

Förväntade effekter och resultat

Projektet bidrar till hållbar produktion (SDG12), klimatförändringarna (SDG13) och hållbar industrialisering (SDG9). Den industriella påverkan relaterar till de fyra nivåerna (produkt, distributionskedja, fabrik och process) och kommer att uppnås genom ökad effektivitet och cirkularitet i tillverkningen, samt mer långvariga produkter. Projektet kommer att leverera bredare samhällspåverkan genom hållbarhets- och kostnadsbedömningar samt kompetens- och kunskapsutveckling för chefer, arbetare och kunder för hållbarhetsomställning i industrin.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet är uppdelat i arbetspaket som relaterar till olika nivåer (omfattning av analys) som matchar industriella behov: hela värdekedjor och produktlivscykler, distributionskedjor, fabriker och tillverkningsprocesser. För varje nivå kommer branschdrivna användningsfall att hjälpa till att utveckla datastödda lösningar för ekoeffektivitet och cirkulär ekonomi. Dessa lösningar kommer att skapa en skalbar verktygslåda som kommer att delas utanför projektkonsortiet och som syftar till att skapa en långvarig effekt utöver projektets livslängd.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 december 2024

Diarienummer 2023-00868