Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vegansk skyr från skandinaviska råvaror som alla kan äta går det? Det tror vi med hjälp av oleosin från rapspressester!

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Institutionen för livsmedelsteknik
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid maj 2016 - november 2016
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Varje år genereras 160 000 ton rapspressrest i Sverige från produktion av rapsolja, en restprodukt som innehåller högkvalitativa proteiner. Trots detta har pressresten har hittills i bästa fall gått till djurfoder. Vi har visat att det är möjligt att extrahera rapsprotein från denna rapspressrest under relevanta industriella och hygieniska betingelser och göra en krämig produkt med 13% protein. Produkten kan smaksättas på olika sätt eller användas som en ingrediens i nya klimatsmarta livsmedel.

Långsiktiga effekter som förväntas

Vi har visat att det går att skala upp extraktionsprocessen till pilotskala (200 kg/körning). Vi har skapat länkar i värdekedjan mellan primärproducent via universitetet till kontraktstillverkare. Alla medverkande ser nyttan i de upparbetade samarbetena som kommer att fortsätta efter projektets avslutande.

Upplägg och genomförande

Projektet organiserades i flera workpackages med kontinuerlig kommunikation och feedback emellan. Optimering av process på labb: öka utbyte och bismaksminimering Mikrobiell kontroll och fermentering: livsmedelshygien Uppskalning: från labb (100 g) till pilotskala (200 kg) Produktutveckling: sensorisk analys av såväl rapsproteinextrakt som smaksättningar Produkten presenterades på en smaktävling på Grythyttan där idén att ta tillvara en restström möttes med uppmärksamhet och intresse.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2016-02364