Vegansk skyr från skandinaviska råvaror som alla kan äta går det? Det tror vi med hjälp av oleosin från rapspressester!
Diarienummer | |
Koordinator | Lunds universitet - Institutionen för livsmedelsteknik |
Bidrag från Vinnova | 500 000 kronor |
Projektets löptid | maj 2016 - november 2016 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Varje år genereras 160 000 ton rapspressrest i Sverige från produktion av rapsolja, en restprodukt som innehåller högkvalitativa proteiner. Trots detta har pressresten har hittills i bästa fall gått till djurfoder. Vi har visat att det är möjligt att extrahera rapsprotein från denna rapspressrest under relevanta industriella och hygieniska betingelser och göra en krämig produkt med 13% protein. Produkten kan smaksättas på olika sätt eller användas som en ingrediens i nya klimatsmarta livsmedel.
Långsiktiga effekter som förväntas
Vi har visat att det går att skala upp extraktionsprocessen till pilotskala (200 kg/körning). Vi har skapat länkar i värdekedjan mellan primärproducent via universitetet till kontraktstillverkare. Alla medverkande ser nyttan i de upparbetade samarbetena som kommer att fortsätta efter projektets avslutande.
Upplägg och genomförande
Projektet organiserades i flera workpackages med kontinuerlig kommunikation och feedback emellan. Optimering av process på labb: öka utbyte och bismaksminimering Mikrobiell kontroll och fermentering: livsmedelshygien Uppskalning: från labb (100 g) till pilotskala (200 kg) Produktutveckling: sensorisk analys av såväl rapsproteinextrakt som smaksättningar Produkten presenterades på en smaktävling på Grythyttan där idén att ta tillvara en restström möttes med uppmärksamhet och intresse.