VäxtProteinFabriken
Diarienummer | |
Koordinator | Sveriges Lantbruksuniversitet - Inst för växtförädling |
Bidrag från Vinnova | 500 000 kronor |
Projektets löptid | maj 2017 - november 2017 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Utmaningsdriven innovation – steg 1 initiering |
Viktiga resultat som projektet gav
Vinnova projektet Växtproteinfabriken har haft som syfte att utvärdera möjligheterna att etablera en pilotanläggning för extraktion och modifiering av växtproteiner samt andra växtnäringsämnen sprungna ur svensk grönmassa från biogasanläggningar. Målet har varit att identifiera outnyttjad grönmassa, identifiera produktionsmetoder och specificera pilotanläggningen, att utvärdera marknadsbehoven för nya alternativa växtproteiner samt knyta till oss ett antal nyckelaktörer på marknaden.
Långsiktiga effekter som förväntas
Växtproteinfabrikens koncept har mottagits mycket väl. Det finns ett stort behov av att finna nya alternativ till soja- och ärtproteiner inom livsmedels-, kosmetika och hälsokostindustrin. Utöver detta finns ett stort värde i att kunna leverera allergenfria och lokalproducerad råvara. Resultatet är en specifikation för en pilotanläggning som levererar flera olika råvaror, vilka kan öka värdet både för jordbrukare, biogasanläggningen, livsmedel-, djurfoder-, kosmetika- och hälsokostmarknaden.
Upplägg och genomförande
Projektet Växtproteinfabriken har bestått av medlemmar från SLU, biogasbranschen, livsmedelsbranschen och kommun. Tre grupper: Marknad, Grönmassa och Pilotanläggning har utvärderat potentialen med respektive område genom workshops, benchmarking, marknadsanalys och identifiera och kontakta ett antal framtida nyckelaktörer.