Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Värdeskapande växtbaserade restprodukter

Diarienummer
Koordinator The Green Dairy Sweden Holding AB
Bidrag från Vinnova 3 999 337 kronor
Projektets löptid november 2021 - oktober 2023
Status Avslutat
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi
Ansökningsomgång Ökad resurseffektivitet för en cirkulär industri

Viktiga resultat som projektet gav

Nya livsmedel och ingredienser baserade på cirkulära processer och restprodukter har tagits fram, som är mycket lovande ur kommersiellt perspektiv. Analys och minimering av antinutrienter och mikroorganismer har utförts. LCA har utförts i samarbete med RISE. Produkter och processer där restprodukt från åkerböna ingår har utvecklats och förfinats i samarbete med externa aktörer. Metoder för hantering av fibermassa har utvecklats.

Långsiktiga effekter som förväntas

Kunskap och rutiner för analys av antinutrienter och mikrobiologi har byggts upp. Svårhanterad fibermassa kan numera pumpas och torkas i stor skala. Cirkularitet och resurseffektivitet har ökats genom att restprodukter har omvandlats till värdefulla ingredienser och produkter för den globala livsmedelsmarknaden.

Upplägg och genomförande

Teamet från både akademin och industrin som är aktiva i det växtbaserade livsmedelssegmentet har säkerställt att innehållet håller hög vetenskaplig nivå och ger resultat som är användbara för industrin. Produktiva och regelbundna projektmöten har hållits i Lund och Karlshamn, där resultat har diskuterats och provsmakats.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 december 2023

Diarienummer 2021-03716

Statistik för sidan