Värdeskapande växtbaserade restprodukter
Diarienummer | |
Koordinator | The Green Dairy Sweden Holding AB |
Bidrag från Vinnova | 3 999 337 kronor |
Projektets löptid | november 2021 - oktober 2023 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Cirkulär och biobaserad ekonomi |
Ansökningsomgång | Ökad resurseffektivitet för en cirkulär industri |
Viktiga resultat som projektet gav
Nya livsmedel och ingredienser baserade på cirkulära processer och restprodukter har tagits fram, som är mycket lovande ur kommersiellt perspektiv. Analys och minimering av antinutrienter och mikroorganismer har utförts. LCA har utförts i samarbete med RISE. Produkter och processer där restprodukt från åkerböna ingår har utvecklats och förfinats i samarbete med externa aktörer. Metoder för hantering av fibermassa har utvecklats.
Långsiktiga effekter som förväntas
Kunskap och rutiner för analys av antinutrienter och mikrobiologi har byggts upp. Svårhanterad fibermassa kan numera pumpas och torkas i stor skala. Cirkularitet och resurseffektivitet har ökats genom att restprodukter har omvandlats till värdefulla ingredienser och produkter för den globala livsmedelsmarknaden.
Upplägg och genomförande
Teamet från både akademin och industrin som är aktiva i det växtbaserade livsmedelssegmentet har säkerställt att innehållet håller hög vetenskaplig nivå och ger resultat som är användbara för industrin. Produktiva och regelbundna projektmöten har hållits i Lund och Karlshamn, där resultat har diskuterats och provsmakats.