Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Valens hos övergångsmetaller för kommersiella glas

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - Division Samhällsbyggnad Byggteknik Glas, Växjö
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid november 2020 - september 2022
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur - 2020
Slutrapport 2020-03776_Paroc.pdf(pdf, 358 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet avsåg att undersöka redox för mangan och järn i stenullsprodukter genom att använda röntgenabsorptionsspektroskopi vid Balder beamline vid MAX IV. Paroc har som avsikt att öka andelen återvunnet material, som kan innehålla mangan, vid sina produktionsanläggningar i Hällekis och Hässleholm. Manganinnehållet i dessa restmaterial påverkar järn-redox som är en viktig processparameter. XANES gav en djupare förståelse för de komplexa konsekvenserna av en högre inblandning av manganinnehållande restmaterial i stenullsproduktionen.

Långsiktiga effekter som förväntas

Ändamålet för projektet var att belysa redox och struktur för mangan genom att använda röntgenabsorptionsspektroskopi på glas från vulkaniska bergarter i stenullsapplikationer. Resultaten visade att i soda-kalk-glas ökar närvaron av Mn mängden Fe(III) genom redoxjämviktsreaktionen: Mn(III)+Fe(II) Mn(II)+Fe(III). I stenullssmältor sker också en ökning av mängden Fe(III) när Mn är närvarande, dock reflekteras ökningen inte direkt av Mn-koncentrationen och mängden Mn(II) ökar inte nödvändigtvis samtidigt.

Upplägg och genomförande

Projektet var uppdelat i tre aktiviteter, 1: Projektledning och kommunikation, 2: Provberedning och framtagande av referensmaterial, 3: Röntgenabsorptions-mätning av stenull och referensmaterial vid Balder på MAX IV i Lund. RISE har lett projektet och ansvarat för röntgenabsortionsmätningarna. Den industriella partnern Paroc ansvarade för kommersiella smältprover, industriliknande smältprover samt kemisk analys. Det återstår att utvärdera hållbarhetseffekterna och att i framtiden implementera resultaten i produktionen.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 25 november 2022

Diarienummer 2020-03776