Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vägledning av IoT för framtidens materialförsörjning inom offentlig sektor

Diarienummer
Koordinator Region Östergötland
Bidrag från Vinnova 2 802 749 kronor
Projektets löptid januari 2021 - april 2023
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet
Ansökningsomgång IoT för innovativ samhällsnytta och ett bättre liv för alla i en sammankopplad värld

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har syftat till att få kontroll över aktuell förbrukning och aktuella saldon i förråd med förbrukningsmateriel. Teorin var att IoT-teknik skulle kunna vara en möjliggörare i dessa sammanhang. Målet var att tekniken skulle ge oss de data som önskades samtidigt som användaren skulle se så lite av tekniken som möjligt. Upplevelsen skulle helst vara som förut, att man bara går in och hämtar det man behöver.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektets huvudleverans är ett kravunderlag för att användas till upphandlingar samt en rapport med en vägledning för införande. Projektet har utvärderat olika tekniska lösningar och några av dem har testats i praktiken. De som testats är en lösning baserad på vågar, en lösning med kamera och AI samt några varianter med QR-koder och mobiltelefon. Våglösningen var klart populärast men den driver investeringskostnader i infrastruktur. Alternativet är mobiltelefon eller handskanner fungerade bra men tekniken blir inte osynlig. Projektet tror mest på en kombination av dessa.

Upplägg och genomförande

Projektet har utför omvärldsanalys av olika tekniker på flera olika sätt. Sökningar på webben och Youtube, workshops, leverantörsdialoger. Inför arbetet med tester genomfördes en RFI för att knyta till oss leverantörer till projektet. Några tekniker valdes ut och testades med personal inom hälsa vård och omsorg både från kommun och region samt regionens förrådspersonal. Fokus låg på användbarhet och enkelhet. Utifrån ett antal use cases har lösningarna testats och kravmassan skapats. I samarbete med akademin byggdes även ett par app-lösningar som kompletterande tester.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 9 juni 2023

Diarienummer 2020-04127