Utvinning av oleosin ur rapspressrest; en ny ingrediens som hindrar fettoxidation och stabiliserar emulsioner
Diarienummer | |
Koordinator | Lunds universitet - Institutionen för livsmedelsteknik |
Bidrag från Vinnova | 350 000 kronor |
Projektets löptid | augusti 2015 - februari 2016 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation |
Ansökningsomgång | BioInnovation Hypotesprövning vt 2015 |
Viktiga resultat som projektet gav
Utveckla teknik för att utvinna och rena upp oleosin från pressrester från rapsoljeproduktion med bibehållen funktionalitet.
Långsiktiga effekter som förväntas
Våra studier visar att oleosin isolerat från rapspressrest kan användas som emulgeringsmedel med fördelen att det samtidigt hämmar oxidation av känsliga fettsyror bättre än andra emulgeringsmedel. Oxidation av fettsyror är ett problem inom livsmedelsnäringen och kostar varje år ansenliga summor, varför en ingrediens med antioxidativ effekt är åtråvärd. Många befintliga emulgeringsmedel på marknaden har nackdelen att de orsakar allergi eller är animaliska. Oleosin utvinns från rapspressrest, en förnybar råvara som möjliggör en uthållig produktion och bättre ekonomi.
Upplägg och genomförande
Oleosin isolerades framgångsrikt från rapspressrest och pH 12 gav det högsta totala utbytet. De isolerade proteinerna behöll yt-aktiviteten genom processen och kunde stabilisera emulsioner. Oxidationstesterna visade att oleosin hämmar oxidation signifikant bättre än alla de undersökta emulgeringsmedlen i den känsliga linfröoljan. För den mer robusta majsoljan var oleosin en mer effektiv oxidationshämmare jämfört med sojalecitin och Tween 20, medan ingen skillnad kunde ses jämfört med BSA.