Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Utveckling av nästa generations vacciner baserat på nanopartiklar

Diarienummer
Koordinator Abera Bioscience AB
Bidrag från Vinnova 400 000 kronor
Projektets löptid september 2021 - februari 2022
Status Avslutat
Utlysning Förberedelseprojekt inför internationell ansökan inom precisionshälsa
Ansökningsomgång Förberedelseprojekt inför internationell ansökan inom hälsa 2021

Viktiga resultat som projektet gav

Målet med projektet var att lämna in en bidragsansökan för vidare utveckling av nya vacciner mot sjukdomar där dagens alternativ är bristfälliga. Det målet är uppfyllt. Vi ville samla ett konsortium där expertis från olika delar av utvecklingsfaserna samarbetar, t.ex. expertis inom specifika patogener, antigen-forskning, heterolog och homolog membranvesikel-teknologi, GMP-produktion, regulatorisk expertis och kunskap inom pre-klinisk och klinisk forskning. Vi har genom olika aktiviteter lyckats samla en unik och diversifierad grupp.

Långsiktiga effekter som förväntas

EU-projektet kommer att fokusera på utvecklingen av en plattform baserat på membranvesiklar som skapar skydd mot luftvägssjukdomar, kontrollerar kolonisering och blockerar transmission genom intranasal vaccination. Nya vacciner kan snabbt tas fram genom att byta antigen som fästs till vesiklarna. Membranvesiklar har en egeninbyggd adjuvanterande effekt. Som exempel på tillämpning av teknologin kommer bl.a. ett universellt vaccin mot pneumokocker drivas till klinisk fas och testas i en s.k. Human Challenge-modell.

Upplägg och genomförande

I WP1 lyckades vi skapa ett konkurrenskraftigt och jämställt konsortium med stor kunskapsmässig och geografisk diversifiering genom resor för att bygga nya kontakter och genom digitala möten med nya och befintliga kontakter. WP2 fokuserade på utvärdering av partners för tillverkning av membranvesiklar och olika metoder vilket tog mer tid än planerat men fick ett bra resultat och en konkurrenskraftig partner till konsortiet. I WP3 genomfördes flera studier och verifieringsarbeten kring vaccin och tillverkningsmetoder vilket ligger till grund för projektplanen i ansökan.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 februari 2022

Diarienummer 2021-03478